Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš má důchod 19 tisíc. „Nikdo nic neukradl!“ čílí se u Čapího hnízda a hrozí mu vydání

Autor: simao - 
14. listopadu 2021
05:00

Andrej Babiš (ANO) byl naposledy hostem pořadu Ptám se, pane premiére. Vládne nyní v demisi, ve studiu Blesku čelil však i dotazům na to, co ho čeká dál - včetně nové žádosti o jeho vydání v kauze Čapí hnízdo, která patrně přistane v nové Sněmovně. Reagoval však i na zjištění Českého rozhlasu ohledně Agrofertu. Nikdo nic neukradl a jeho firma utrpěla jeho odchodem do politiky, tvrdí šéf ANO, který zmínil i svůj důchod. Překvapilo ho, že mu bylo vyměřeno 19 tisíc korun.

I nová Sněmovna patrně bude hlasovat o vydání Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. A s ohledem na to, že v ní převažují členové pětikoalice, je možné, že vše proběhne poměrně hladce.

Účelovka

„Ta kauza se nějak vyvíjí, já jsem se k tomu vyjadřoval xkrát, že je to účelová kauza, že je to účelové stíhání, aby se mě zbavili v politice,“ uvedl ve svém závěrečném vystoupení v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére Andrej Babiš (ANO).

Dovládne v demisi předtím, než se vlády ujme jeho očekávaný nástupce Petr Fiala (ODS). Babiše otázky na Čapí hnízdo tradičně rozlítily. „Zkrátka tam nic není, je to vymyšlené, je to nesmysl, nikdo nic neukradl. Na tu dotaci byl nárok, vrátila se. Každý nech se tam jde podívat, je to pro veřejnost, funguje to. Nikdo nic neukradl,“ bránil se.

„Pan nejvyšší státní zástupce Zeman mě nechal dál stíhat z politických důvodů, je to jednoznačně politická kauza,“ je přesvědčený premiér, který odejde do opozice. Pavel Zeman podle něj je „součástí polistopadového kartelu“.

„Já jsem založil protikorupční hnutí. Já jsem se nestal součástí toho kartelu a samozřejmě tady se vytvořila tahle atmosféra, stále se opakují tyhle nesmysly. Já jsem nic neudělal (...) Je to politická záležitost a uvidíme, co v té záležitosti je. Neváhali zneužít i mého syna a udělali všechno pro to, aby mě poškodili. Pět a půl roku se vyšetřuje něco, co nikdy nenastalo, a já to zásadně odmítám,“ dodal Babiš s tím, že kauza Čapí hnízdo jako politická objednávka dokazuje, že si v Česku lze objednat trestní stíhání. „Samozřejmě, že ano,“ je přesvědčený Babiš.

Agrofert jsem vymyslel já!

V souvislosti s Babišovým majetkem reportéři Českého rozhlasu nyní upozorňují na údajné nesrovnalosti v jeho majetkových záležitostech. Podle jejich analýzy nemohl mít na přelomu milénia dostatečný kapitál na to, aby za tržní cenu nakoupil akcie Agrofertu. Miliardový majetek měl údajně získat za necelé tři desítky milionů korun. 

„Prosím vás, to je skutečně totální nesmysl, to je jenom pokračování toho antibabišismu. Agrofert jsem vymyslel já. Když Klaus a Mečiar seděli v Brně v Tugendhatově vile a vymysleli rozdělení Československa, tak jsem řekl, že je potřeba udělat firmu v Praze. Založil jsem ji v lednu 1993, celé jsem to odpracoval. Byla to obchodní firma. A víte, že obchodní firma bez obchodníka nemá žádnou hodnotu? Já jsem byl ten hlavní obchodník. Jsou to nesmysly, já se jen směju, jak oni si vymýšlejí blbosti,“ řekl Blesku Babiš.

Je přitom přesvědčený, že někteří lidé ho dál chtějí poškozovat. „Já mám čisté záležitosti a samozřejmě to je jenom napadání a vracení se do minulosti, které nemá žádné odůvodnění, žádné podklady,“ tvrdí. „Firma měla základní kapitán milion a potom byl základní kapitál navýšen na 4 miliony. To je jedno, kolik měla obrat, to není podstatné, podstatné je vlastní jmění a kdo byl rozhodující z firmy,“ podotkl.

Důchod 19 tisíc korun ho překvapil. Čekal aspoň 50 tisíc

Babiš se nyní chce soustředit na opoziční roli. Ohledně možné kandidatury na Hrad mlžil. Nyní o ničem takovém neuvažuje, jeho manželka Monika pak na Hrad nechce. Ale najdou se i opatrnější vyjádření - třeba že prezident Zeman by si ho na Hradě přál a říkal, že by ho volil.

V 67 letech Babiš každopádně na to, že by pověsil politickou kariéru na hřebík a vrátil se k podnikání, nemyslí. Sám od sebe však začal mluvit o tom, že mu čerstvě vyměřili důchod.

„Konečně mi teďka vyměřili důchod. Víte, kolik mám důchod? Já jsem myslel, že budu mít padesát, šedesát tisíc. Mám 19 tisíc důchod. A já říkám: ale však jsem zaplatil 322 milionů na daních. Ale jedna kolegyně říká: daně se do toho nepočítají, jenom odvody,“ podivoval se ve studiu Blesku.

Do Agrofertu nyní návrat neplánuje

„Jsem jediný politik, který tady ukázal svoje příjmy od roku 1996, protože Sobotka si vymyslel kauzu dluhopisy,“ poznamenal.

Ani jako řadový poslanec nyní neplánuje, že by se vracel ke svému podnikání v rámci holdingu, který přesunul do svěřenských fondů. „Neuvažuju, protože se připravujeme na opoziční roli,“ říká. „Největší poškození tý firmy je, že jsem z ní odešel. Vždyť kdybych tam zůstal jako kvazioligarcha, který má média.. Já jsem z ní odešel, tím jsem ji poškodil a střet zájmů je vymyšlená záležitost,“ čílil se dál Babiš.

Opřel se přitom i do jednoho z lídrů Spolu a možného kandidáta překvapivě nikoli na ministra zemědělství, ale ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL).

„Nikdy jsem nic nezneužil, postupoval jsem podle lex Babiš. Vždyť to je zákon proti Babišovi. Jsem zvědavý na Jurečku, který také bere dotace. On to přepsal na manželku. A když bude ministr, nebude mít střet zájmů? Proto jde na MPSV?“ tázal se Babiš, kterého rozlítila rovněž kauza Pandora Papers, týkající se mj. Babišových majetků ve Francii. Její načasování před volby rovněž považuje za účelové.

Video  Babiš v Blesku: O sílící vlně covidu, kandidatuře na Hrad i drahých energiích  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

hubaucpanakoblihou ( 15. listopadu 2021 00:11 )

Všeci kradnů, iba ja čerpám.

slemik ( 14. listopadu 2021 18:02 )

Já na to mám vidláku

hubaucpanakoblihou ( 14. listopadu 2021 17:35 )

ANO, Babiš bude uváděn pro výstrahu.

Stano1963 ( 14. listopadu 2021 12:37 )

neschopný ve stavu ohrožení, největší populista v naši dějinách

Stano1963 ( 14. listopadu 2021 12:03 )

tato vláda vydělala na práci Kalouska, který zbrzdil růst ekonomiky tak, že slávu sklidil Babiš. Jenže ten dokázal, že jde rozvrátit finance státu víc než Kalousek

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa