Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman „úřaduje“ z JIPky, povolal si i právníka. A Hrad schoval klíč od korunovačních klenotů

Autor: trm, ČTK - 
1. listopadu 2021
18:15

Prezident Miloš Zeman v nemocnici „úřaduje“, za poslední týden se setkal mimo jiné se svým právníkem. Pravidelně ho navštěvuje také rodina a nejbližší spolupracovníci, uvedl v tiskové zprávě Vít Novák z prezidentské kanceláře. Zeman je už čtvrtý týden hospitalizován na klinice KARIM v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. O jeho diagnóze mlčí jak Hrad, tak rodina, podle opakovaných spekulací má ale hlava státu závažné potáže s játry. Lékařské konzilium, které posoudí jeho zdravotní stav, se poprvé sejde v pátek 5. listopadu.

Podle Nováka byl u prezidenta v posledním týdnu jeho kancléř Vratislav Mynář, šéf protokolu Kruliš, šéf prezidentské ochranky nebo jeho právní zástupce. O čem s prezidentem advokát jednal, ale Hrad neupřesnil. „Zbylý čas byl podřízen léčbě a odpočinku,“ doplnil Novák.

Prezidentovi podle něj chodí řada pozdravů a blahopřání, zmínil například osobní dopis od slovenské prezidentky Zuzany Čaputové.  Zeman se podle Hradu aktivně zajímá i o dění. „Kancelář prezidenta republiky dopravila v uplynulých dnech panu prezidentovi podle jeho pokynu každodenní monitor aktuálních zpráv,“ doplnil Novák.

Kvůli prezidentově hospitalizaci také platí zvláštní opatření týkající se korunních klenotů. Klíč od nich je podle Nováka schován v tajném archivu v zapečetěné schránce. „Klíč od českých korunovačních klenotů pak může být vydán pouze prezidentu republiky podle jeho pokynu. O jakékoliv manipulaci s klíčem je vyhotoven písemný protokol,“ doplnil Novák s tím, že stejně je uložené i podpisové razítko prezidenta.

Kvůli prezidentovu vážnému zdravotnímu stavu začali zákonodárci uvažovat o dočasném převodu pravomocí hlavy státu na předsedu Sněmovny a premiéra. Předtím si chtějí vyžádat aktuální zprávu lékařů o Zemanově schopnosti vykonávat úřad. Předseda ODS a kandidát vznikající vládní koalice na premiéra Petr Fiala už dříve uvedl, že Sněmovna by o převodu pravomocí prezidenta neměla rozhodovat hned na ustavující schůzi, která se plánuje na 8. až 10. listopadu, ale až na schůzi následné. Organizační výbor Senátu stanoví termín případné schůze horní komory k převodu pravomocí až 9. listopadu.

Konzilium se poprvé sejde v pátek.„Rozhodně se nenecháme vmanévrovat do pozice, že musíme závěr učinit do 8. listopadu, kdy zasedne Sněmovna. Potřebujeme klid a rozvahu. Poté předložíme medicínské stanovisko. Jestli si politici myslí, že my dáme pokyn, aby aktivovali článek 66 ústavy, tak to se mýlí. Vyjádříme se k nemoci a její prognóze. Další kroky budou na nich,“ řekl Deníku.cz jeden z členů Tomáš Zima.

Vznik multioborového lékařského konzilia inicioval ředitel ÚVN a Zemanův ošetřující lékař Miroslav Zavoral. Podle serveru iDnes.cz by v devítičlenném týmu měli být odborníci na fyzioterapii, diagnostiku nebo léčbu nemocí v oblasti břicha či lékař z oboru psychiatrie. Server zmínil chirurga motolské nemocnice Pavla Pafka a fyzioterapeuta Pavla Koláře. Informaci o Kolářově účasti má i ČTK, oba lékaři své členství potvrdili i serveru Seznam Zprávy.

Podle Zavoralova dřívějšího vyjádření jsou důvodem prezidentovy hospitalizace komplikace provázející Zemanovo chronické onemocnění. Kancelář prezidenta republiky ani ÚVN žádné bližší informace k Zemanovu onemocnění neuvedly. Minulý týden nemocnice se Zemanovým souhlasem oznámila, že jeho zdravotní stav se díky léčbě v posledních dvou dnech mírně zlepšil.

Video  Mynář ukázal veřejnosti Zemana v nemocnici na videu, podepsal Vondráčkovi dokument.  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

frantacizek ( 1. listopadu 2021 22:16 )

úplně stejný souboj jako covid vs Halina jako rizikovka..

frantacizek ( 1. listopadu 2021 22:13 )

z cesty A VŮBEC NE PO NAŠEM..

frantacizek ( 1. listopadu 2021 22:08 )

ale kvalitní

frantacizek ( 1. listopadu 2021 22:07 )

my ho taky nechcem na trúnu, pro nás je to furt páže prostě

frantacizek ( 1. listopadu 2021 22:04 )

keys - no toto já vím přesně, tento je tam na poradu na tu našu učenú vědmu Džamilu. Nebo sdělila, že si je celkem jistá, že má panovník vodu v břuchu, v trenkách a už aj mezi hemisférama, je ustavičně v delíriu, plete si Orbána s židlú a mluví celkově úplně z cesty a toto, že takto nende a že by ho prostě hnedka předala tomu převozníkovi pražskému. no a toto berú šicki ty světové agentury. nás sledujú šici, si nemysli, to Miloš právě ví, celý ten rozvojový svět s Čajnou. Sem to věděl, že toto přinde, enem co panovník dotočí tuto Nemocnicu na kraji města a vynde z role.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa