Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nejedlý odevzdal diplomatický pas, nevidí to ale černě. Kulhánek: Ještě k nám nedorazil

Autor: vei, Mii, ČTK - 
20. října 2021
18:32

Jak slíbil, tak učinil. Ekonomický poradce prezidenta Miloše Zemana a jeden z klíčových mužů jeho okolí Martin Nejedlý odevzdal svůj diplomatický pas, uvedl server Seznam Zprávy. K tomu jej v úterý vyzval ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD), jenž ale dnes Blesk Zprávám potvrdil, že pas ještě na resort nedorazil. Nejedlý se stal terčem kritiky poté, co Senát informoval, že hradní kancelář zatajovala informace, že Zeman není kvůli své nemoci schopen vykonávat prezidentský úřad.

„Dnes jsem jej odevzdal do Kanceláře prezidenta republiky, ta by jej měla společně s průvodním dopisem předat ministerstvu zahraničních věcí. Já na rozdíl od jiných plním zadané úkoly hned,“ uvedl podle serveru Nejedlý.

Kulhánek mu na to v úterý dal lhůtu sedm dní, poradce už v té chvíli avizoval, že pas vrátí. „My ho u nás (pas - pozn. red.) na úřadu ještě nemáme,“ řekl Blesk Zprávám ministr zahraničí ve středu večer.

Odevzdání diplomatického pasu podporoval i premiér Andrej Babiš (ANO). Pro Impuls zmínil, že nechápe, proč jej Nejedlý vlastnil, když ho nemají ani jeho poradci.

Nejedlý nicméně zdůraznil, že to nevnímá tak, že o něj přišel trvale. „Zdůrazňuji, že mi pas nebyl odebrán, bude teď v depozitu. A to je zásadní rozdíl. Kdyby pan prezident chtěl někam znovu vycestovat - a já věřím, že se uzdraví a cestovat opět bude moci - situace se zase změní. A bude potom zajímavé, zda mi ten pas z toho depozitu zase vydají,“ řekl Seznam Zprávám.

Používal jej k cestám do Moskvy

Diplomatický pas vydává podle zákona o cestovních dokladech ministerstvo zahraničních věcí prezidentu republiky, poslancům a senátorům, členům vlády, soudcům Ústavního soudu, předsedovi Nejvyššího soudu, předsedovi Nejvyššího správního soudu, prezidentu Nejvyššího kontrolního úřadu, manželkám a manželům těchto činitelů a diplomatickým pracovníkům ministerstva zahraničních věcí a jejich manželkám či manželům a nezaopatřenému dítěti.

Jiným osobám, u nichž to odpovídá mezinárodním zvyklostem, může být diplomatický pas vydán se souhlasem ministra zahraničních věcí.

Vydání diplomatického pasu Nejedlému odsouhlasil v roce 2013 tehdejší ministr Jan Kohout. Loni se Nejedlého diplomatický pas dostal do centra pozornosti v souvislosti s jeho cestou do Moskvy, o které nebylo ministerstvo zahraničí předem informováno. Nejedlý následně diplomatům sdělil, že jednal s poradcem ruského prezidenta Jurijem Ušakovem o tématech v gesci prezidentské administrativy.

Video  Vystrčil po zprávě od lékařů: Prezident není schopen práce, prognóza je nejistá.  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

clovekdobry ( 21. října 2021 07:51 )

Ale mají, aféry v politických kruzích jsou skoro všude.

rozez ( 20. října 2021 22:07 )

Takový mafián z Kypru.

rozez ( 20. října 2021 21:34 )

Nevím kterého hradního mám víc nesnášet. To nikde nemají, zase my.

clovekdobry ( 20. října 2021 20:28 )

Typický ruský agent GRU.

Levsalonu ( 20. října 2021 19:01 )

Hahahaha. “ Zadane ukoly plnim hned.”
Befel ist Befel, oder?
Jak to zni v rustine, nevim.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa