Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Schillerová šéfkou klubu ANO místo Faltýnka! Stanjura velí klubu ODS a řeší předání moci

Aktualizováno -
12. října 2021
17:26
Autor: ČTK, simao, vei, sova - 
12. října 2021
11:01

To, o čem si štěbetali vrabci na sněmovních střechách, se potvrdilo. Poslanecký klub ANO nově povede nynější ministryně financí Alena Schillerová. Vystřídala dosavadního šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka. Staronové vedení klubu má také ODS. Pozici obhájil Zbyněk Stanjura, i když právě v této partaji se mohou pozice ještě měnit. Koalice SPOLU si bude také nárokovat post předsedy Sněmovny. V pozici šéfa poslanců TOP 09 vystřídá Vlastimila Válka jiný místopředseda strany Jan Jakob. A poslanecký klub lidovců povede bývalý předseda strany Marek Výborný.

V čele poslaneckého klubu SPD se nic nemění – i nadále jej povede 1. místopředseda hnutí Radim Fiala.

Na prvních jednáních po víkendových sněmovních volbách se dnes schází postupně poslanci hned několika klubů. Úvodní schůze čekaly nově zvolené členy Sněmovny za hnutí ANO, ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a za SPD.

Tradiční program prvních schůzí jednotlivých klubů zůstal zachovaný. Poslanci si ve frakcích volí postupně nové vedení. ANO povede ve Sněmovně nově zvolená poslankyně Alena Schillerová, ODS zatím matador, staronový šéf klubu Zbyněk Stanjura. 

Předání moci

Stanjura už také vyslal opozici jasný vzkaz. „Pokud bude probíhat hladce předání moci, tak budeme respektovat poměrné zastoupení stran ve Sněmovně, pokud bude někdo zkoušet sestavit vládu, která bude mít nulovou šanci získat důvěru, tak to nepůjde hladce,“ řekl na tiskové konferenci. 

Video  Kubáček o volbách: Černé vysvědčení pro Hřiba a Babiš jako budoucí prezident  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Pokud tedy ANO nebude blokovat jednání, bude mít zřejmě nárok na 7 sněmovních výborů. „Bez nás, bez našeho klubu, když se s námi nebudou bavit, tak se neustanoví ani nová Sněmovna,“ upozornil končící předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). 

„Chceme zachovat stávající počty výborů, komisí i delegací,“ ujišťoval Stanjura, že sněmovní funkce nebudou bobtnat.

SPOLU si nárokuje křeslo šéfa Sněmovny

Řeší se nyní bude i křeslo šéfa Sněmovny. O něj stojí koalice Spolu v čele s ODS. „Jako vítězové voleb, vítězná koalice chceme mít předsedu, který bude reprezentovat naše názory. To musíme nejdřív vyjednat s našimi partnery a po té určitě z našich řad vybereme každého kandidáta, nebo kandidátku, kdo by mohl stanout v čele PS,“ řekl novinářům Stanjura.

Spekulovalo se přitom, že by v čele Sněmovny mohla usednout buď šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, nebo poslanec ODS Marek Benda. „Volby vyhrál Petr Fiala, já mu za to děkuju a kam mě postaví, tam budu stát,“ reagoval Benda na dotaz, zda by tuto pozici přijal. 

O tento post jeví ale také zájem hnutí ANO, které by se výměnou za to vzdalo prvního pokusu na sestavení nové vlády. Jednání o novém složení orgánů Poslanecké sněmovny mají začít ve středu. 

Schillerová místo Faltýnka

Rošáda u ANO vzbudila v úterý velkou pozornost. Jaroslav Faltýnek sice končí jako předseda poslaneckého klubu, Schillerové ale bude krýt ale záda jako první místopředseda. 

„Jsem pracovitá, jsem cílevědomá, přesně vím, co chci,“ ohodnotila své kvality Schillerová, když se přestavovala jako nová předsedkyně 72 poslanců hnutí ANO. „Je tam mnoho nových tváří v poslaneckém klubu, takže my se poradíme a uvidíme,“ avizovala před jednáním klubu.

Současný šéf Sněmovny Radek Vondráček přitom říkal, že si to bez Faltýnka v čele neumí představit. ANO bude i v nové Sněmovně nejsilnějším klubem. Navzdory tomu, že patrně skončí jeho poslanci v opozici. „Dostala jsem silný mandát, jestli se nemýlím jednomyslný,“ dodala Schillerová.

„My jsme paní Schillerovou navrhli, protože si myslíme, že je to významná tvář, ona má ambice být političkou, významnou političkou. A myslím si, že ve volbách obstála, dělala to s plným nasazením, plnou energií, i když samozřejmě naše nevýhoda byla to, že jsme stále členové vlády, takže jsme neměli tolik času na tu kampaň. Paní Schillerová je motivovaná, chce být dlouhodobě političkou, tak proto dostala tu podporu,“ řekl ČT šéf ANO Babiš.

Faltýnek: Počítáme, že budeme v opozici

Faltýnek pak upřesnil, že volba proběhla aklamací, tedy pouhým změřením většiny. Že Faltýnek nebude předsedou poslaneckého klubu, se prý rozhodl těsně po volbách v sobotu večer. Dělat práci z opoziční lavice by prý pro něj bylo po těch předešlých zkušenostech složité. 

„V opozici, a my umíme počítat do 108, umíme počítat do 104, takže počítáme s tím, že budeme v opozici a role předsedy klubu bude tedy výrazně jiná,“ zdůvodnil Faltýnek, proč přenechal vedení klubu Schillerové.

„Má to být člověk, který je cílevědomý a má tah na branku a má nějakou perspektivu v politice. Já už nemám a nechci mít nějakou politickou perspektivu,“ dodal Faltýnek.

Video  Rozhovor s Alenou Schillerovou ve volebním štábu ANO  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Hnutí ANO si také spočítalo, na kolik výborů má ve Sněmovně nárok. Diskutovat chce o postech předsedů v sedmi takových orgánech Sněmovny.  „Poprosil jsem a požádal, abychom postupovali o složení orgánů PS, tak jako jsme postupovali před čtyřmi roky, kdy vyhrálo ANO,“ doufá v hladké jednání o obsazení sněmovních orgánů Vondráček. Právě Vondráček a Faltýnek jsou pověření vyjednáváním o obsazení sněmovních pozic s ostatními koalicemi.

Kauza uniklého diáře

S Faltýnkem jsou přitom spjaté různé kontroverze. Trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo však u něj bylo zastaveno. I před volbami se však řešil únik jeho diáře, který měl dle kritiků naznačovat možné ovlivňování státních zakázek a dotací. Faltýnek se bránil mj. v předvolební debatě Blesku.

Video  Otázky na tělo v debatě Blesku na téma zemědělství a spotřeba domácností  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Stanjurovi kryje záda Černochová

Více poslanců než v končícím volebním období budou čítat i frakce ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Strany sice kandidovaly společně v koalici Spolu, sněmovní kluby vytvoří samostatné.

V úterý se přitom rozhodlo i to, že poslanecký klub ODS povede i nadále Zbyněk Stanjura. 1. místopředsedkyní klubu je Jana Černochová, řadovými poslaneckého klubu místopředsedy Jan Skopeček, Jan Bauer a Ivan Adamec.

„Klíčové je připravit ustavující schůzi sněmovny, abychom začali pracovat na programovém prohlášení vlády,“ míní Stanjura, podle kterého by mohla být nová vláda ustanovena do Vánoc. 

Počet poslanců občanských demokratů vzroste ze současných 23 na 34, lidovců z deseti na 23 a TOP 09 ze sedmi na 14. O jednoho, z nynějších 19 na 20 členů, se rozroste frakce hnutí SPD.

Poslanci Pirátů se poprvé sešli už v neděli. Piráti uhájili v dolní komoře čtyři mandáty, když voliči dávali na společných kandidátkách se STAN přednostní hlasy adeptům tohoto hnutí. Starostové tak budou mít se 33 poslanci třetí nejsilnější klub, poprvé se sejdou v pátek.

Uspořádání nové Sněmovny by se mělo odehrát v režii dosud opozičních stran volebních koalic Spolu a Pirátů se Starosty, které již také deklarovaly vůli sestavit vládu. Ve 200členné dolní komoře budou mít 108 hlasů. Na ustavující schůzi se Sněmovna sejde nejpozději 8. listopadu.

Video  Faltýnek o úniku diáře i synovi na drogách: Ukradl mu milion z trezoru? A co skrytá firma?  - PSP ČR
Video se připravuje ...

jajas ( 12. října 2021 18:35 )

No, takže když to propočteme, tak je to 1 křeslo na tři lidi. Piráti mají 2 křesla na 4 lidi.... (

jajas ( 12. října 2021 18:02 )

A jak se to stalo, že Fiala.....tedy slušný člověk....., se dal na politiku? Asi není moc v pořádku chlapec, ne? On jako slušný, obklopený samými nadrženými kariéristy?

bullshit ( 12. října 2021 17:50 )

Fiala není žádná mrtvola, je to vzdělaný a slušný člověk. Pusť si plakajícího Tvého guru, co nedá dohromady slušné souvětí. Bába to má tak na rok, možná se vyšetří konečně jeho levárny a pak to bude mít možná na roky ale někde trochu jinde.

Stano1963 ( 12. října 2021 17:14 )

Babiš dal 15 socanům 5 ministerských křesel

panda82 ( 12. října 2021 16:51 )

Vítězové se tak třepou o moc, že nadělají tolik kopanců, až se sami budou divit, že voliči vyhlásí občanskou nepošlusnost,Bartoš ví co mu řekl prezident, že složením vlády pověří tu stranu , která bude mít nejvíc hlasů, no a to je Ano, Piráti se už dopustili chyby se 4mi poslanci žádají 2 ministerská křesla, jo to kdyby tak udělal Babiš to by bylo točo. No amatér bude jen amatér, ta chtivost vládnout je už k smíchu, ta politická mrtvola Fiala to má tak na rok a potom se odkodrcá,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa