Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zemanovy potíže s játry: V Lánech dohlíží Mynář i Kateřina, volit bude přímo na zámku

Aktualizováno -
7. října 2021
17:22
Autor: Jakub Tomek - 
7. října 2021
05:00

Do nemocnice se nechystá, pracuje a zítra půjde volit jako obvykle. Takto rozptýlil během středy Hrad spekulace o možném zhoršení zdravotního stavu hlavy státu Miloše Zemana (77). Jeho předchůdce Václav Klaus (80) ale prozradil, že prezidenta trápí játra. Za prezidentem po třech dnech opět dorazil jeho lékař a šéf Ústřední vojenské nemonice Miroslav Zavoral, který byl u hlavy státu naposledy v pondělí. Podle Deníku N mu doporučil jedno až dvoudenní pobyt v nemocnici, což Zeman odmítl. V Lánech nechyběl i kancléř Vratislav Mynář a Zemanova dcera Kateřina. Lékař doporučil Zemanovi, aby si odvolil z pohodlí zámku v Lánech. Hlava státu na doporučení dala a zítra se tak veřejnosti neukáže. 

„Pan prezident pracuje v Lánech. V pátek se chystá volit. Též se připravuje na povolební vyjednávání,“ napsal až po několika hodinách, kdy v éteru běhaly všemožné zprávy o Zemanově rapidně se horšícím zdraví, hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

„Jsou to nesmysly. Pan prezident je v Lánech a národ ho uvidí v pátek, jak jde k volbám,“ uvedl včera pro Frekvenci 1 kancléř Vratislav Mynář (54). Blesku následně odmítl sdělit, kdy a kde jeho šéf odvolí. „Všem to řekneme zítra (dnes). Nehledejte v tom zase nějaké novinářské hlouposti,“ napsal v SMS.

Zeman si odvolí v Lánech

Do Lán pak ve čtvrtek dorazil kolem 13. hodiny, krátce po Mynářovi přijela i Zemanova dcera Kateřina. Objevil se také šéf ÚVN Miroslav Zavoral, který nakonec donutil prezidenta, aby si svůj plán poupravil. 

„Profesor Miroslav Zavoral nedoporučil při své návštěvě ve čtvrtek dne 7. října 2021 prezidentu republiky, aby využil možnosti volit ve volební místnosti. Prezident republiky toto doporučení vyslyšel,“ informoval veřejnost mluvčí Jiří Ovčáček. Dodal, že bude také upraven další program prezidenta.

Hradní kancléř Vratislav Mynář v Lánech během diskuzí o zdraví prezidenta Miloše Zemana (7.10.2021) Hradní kancléř Vratislav Mynář v Lánech během diskuzí o zdraví prezidenta Miloše Zemana (7.10.2021) | Aktu.cz

Cigareta a sklenička

Asi víc, než by chtěl, se o zdravotním stavu prezidenta rozpovídal jeho předchůdce. Podle Klause má prezident problém s játry. „S jeho stylem života, se skleničkou na jedné straně a cigaretkou na straně druhé to souvisí, to ví každé malé dítě,“ řekl rádiu Impuls. Se zdravým úsudkem to prý ale nemá nic společného.

Řekl, že nechce

Dohady rozvířily i informace Deníku N, podle nichž měl Zemana navštívit v pondělí ošetřující lékař a šéf Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Miroslav Zavoral (67). „Chtěl prý, aby se Zeman podrobil dalším vyšetřením. Miloš mu řekl: Nechci,“ cituje deník svůj zdroj. Podle vyjádření nemocnice šlo o dohodnutou návštěvu, další detaily ÚVN nesdělila.

Se Zavoralem hovořil i premiér Andrej Babiš (67, ANO). „Byl jsem ubezpečen, že pan prezident je v pořádku,“ řekl k tomu premiér.

Ve čtvrtek pak Babiš v rozhovoru pro Rádio Impuls řekl, že o zdravotním stavu prezidenta republiky je informován. Zeman podle něj nemá chuť k jídlu, nemá dostatek živin, a právě to nyní řeší Zavoral. Další detaily o Zemanově zdravotním stavu Babiš nemá, neví tedy, zda má prezident problémy s játry, jak se objevilo v médiích. S prezidentem by se měl Babiš setkat v neděli odpoledne, dodal. V pátek a sobotu čekají Česko sněmovní volby.

Vystrčil neměl informace

Možné informační embargo na Zemanovo zdraví kritizuje předseda Senátu Miloš Vystrčil (61, ODS). Ten se o víkendu nechal slyšet, že pokud by Hrad mlčel delší dobu, Senát by se oficiálně na zdravotní stav zeptal prezidentské kanceláře. „Je to pouze krajní řešení. Nechci nic iniciovat. Samozřejmě mu přeji mnoho zdraví,“ řekl včera Blesku s tím, že má informace pouze z twitteru mluvčího Ovčáčka. „Kdyby to řekli lékaři, bylo by to ještě na vyšší úrovni,“ dodal.

Šéf dolní parlamentní komory Radek Vondráček (47, ANO) je prý v kontaktu s Mynářem.

Zeman měl před dvěma týdny po návratu z nemocnice na schůzce s představiteli ODS nalité víno. Podle Hradu mělo být nealkoholické.

Video  Zdravotní stav prezidenta: Kolik toho máme vědět?  - Blesk TV, Mall TV
Video se připravuje ...

TuJaBlKo ( 8. října 2021 20:25 )

.
Když jsi přišel na svět, tak jsi plakal a všichni okolo se radovali.
Žij tak, aby lidé plakali, až budeš ze světa odcházet.

Heil_Babisch ( 8. října 2021 17:08 )

Litviněnko zradil Putina, dostal dávku polonia a šel pod kytky.
Skripal zradil Putina, dostal novičok, aby šel také pod kytky, ale (podle Zemana) ten novičok byl český a mizerný.
Zeman nezabránil vyšetřování Vrbětic a rozprášení ruské špionážní centrály. A jak je to s jeho zdravím?

ganisu ( 8. října 2021 08:45 )

"Dopřeji si denně doušek a třebaže mi táhne na 80 mám srdce jako zvon a játra jako
kámen."

hulmihosoudruhu ( 7. října 2021 23:34 )

A list bude černě orámovaný.

hulmihosoudruhu ( 7. října 2021 23:33 )

ANO, urna je jeho budoucnost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa