Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bohatě placení poradci Jermanové: Policie obvinila dalšího člověka z okolí exhejtmanky

Autor: ČTK - 
22. září 2021
13:22

V kauze pracovních smluv s externisty na středočeském krajském úřadě za éry bývalé hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) padlo nové obvinění. Detektivové před několika týdny obvinili bývalého vysoce postaveného úředníka kraje a blízkého spolupracovníka hejtmanky Romana Šuberta. Přičítají mu škodu 467 000 korun a porušování povinností při správě cizího majetku, za což trestní zákoník stanovuje až dva roky vězení, uvedl dnes server Seznam Zprávy. Nejde o první obvinění v kauze. Už dříve policisté obvinili v souvislosti s poradenskými smlouvami také úřednici Hanu Mastrini.

Kraj podle dřívějších informací vyplácel externistům v době, kdy byla hejtmankou Pokorná Jermanová, údajně pět milionů korun ročně. Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu zasahovali na krajském úřadě na konci června 2019, zároveň i ve Středočeské vědecké knihovně v Kladně. Prověřovali pracovní smlouvy. Hejtmanství částky vyplácené externistům odůvodnilo tím, že odešli klíčoví zaměstnanci a chyběly pracovní síly.

Šuberta policisté podle serveru obvinili po porovnání výkazů práce, které externisté museli odevzdávat a do nichž zapisovali odpracované hodiny, s vyplacenými paušálními částkami. Spočítali, že externisté byli zaplaceni za víc hodin, než podle výkazů skutečně odpracovali. Tím, kdo to měl kontrolovat a odhalit, byl podle kriminalistů šéf hejtmančiny kanceláře Šubert. „Měl tedy s péčí řádného hospodáře provést poměrné snížení odměny za vykonanou práci,“ zdůvodnili Šubertovo stíhání.

Mezi externisty byl například někdejší volební manažer ANO Martin Itterheim, který za 50 000 korun měsíčně radil bývalé hejtmance s odpady. Pokorná Jermanová už dříve uvedla, že je normální, když má poradce na starosti věci, v nichž se neorientuje. To, že má Itterheim stranickou knížku ANO, bylo podle ní jeho právo a shoda okolností. Za důležité považovala to, že je odborníkem a pracuje dobře.

imigranti_spojte_se ( 26. září 2021 22:30 )

Imigranti ze všech zemí, spojte se!
Tato země je pro imigranty jako stvořená. Premiérem je Slovák Babiš, další politik Japonec Okamura...
Už soudruh Zeman pravil, že česko je národ idiotů, kterému se dá snadno vládnout. Podobný názor měl již dříve Němec Heydrich.
Takže v tomto čechystánu se můžete roztahovat dle libosti, stavět minarety a pod.

kradudoroztrhanitela ( 26. září 2021 22:07 )

To jste ještě neviděli
takovýho holiče,
jednou rukou vlasy česá
druhou sahá po pí.če.

Stano1963 ( 22. září 2021 22:11 )

také na něj dojde, ale Jermanová kandiduje do parlamentu nyní, takže pěkně po řadě

binddy ( 22. září 2021 18:44 )

No já bych si pro změnu ráda přečetla něco o bohatě placených poradcích Hřiba na magistrátu. Celkem nepochopitelně jich má zástupy, protože sám asi ničemu nerozumí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa