Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman je venku z nemocnice, Ivana dohlížela. Ve špitále dostal draslík, v Lánech hned víno

Aktualizováno -
22. září 2021
16:05
Autor: for, red, ČTK, Mii, sova - 
22. září 2021
10:10

Předcházelo tomu dlouhé napínání, ale prezident Miloš Zeman ve středu opustil Ústřední vojenskou nemocnici (ÚVN). Od lékařů odjel před 11:00, zamával přítomným novinářům a nasedl do ostře střeženého vozu. Během čekání reportéři neměli dovoleno jakékoliv záznamy pořizovat, fotit mohli až samotného prezidenta. Dohlížela na to ochranka. Už ráno za Zemanem dorazila první dáma Ivana a členové hradního protokolu, kteří přinášeli dary, zřejmě pro lékaře – třeba bednu s jablky. Odpoledne už měl prezident první schůzky v Lánech. A kromě vody dostal na setkání se zástupci ODS i víno.

Odchod hlavy státy ze zdravotnického zařízení už začátkem týdne nastínil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček„Již ve středu má pan prezident pracovní program v Lánech,“ vzkázal v pondělí Ovčáček stručně Blesk Zprávám. „Plánovaný středeční program platí,“ uvedl o den později. Konec hospitalizace pak potvrdila ve středu i mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke.

Manévry a vyhazování novinářů

Podle zpravodaje ČTK do pavilonu, kde byl Zeman hospitalizován, ráno přijeli zástupci protokolu Pražského hradu. Přivezli s sebou květiny nebo bednu jablek. U pavilonu čekali novináři. Ochranka nemocnice jim zakázala pořizovat fotografie nebo záznamy. Jeden z novinářů, který zákaz nerespektoval, byl za asistence policie z nemocničního areálu vyveden.

Odjezd prezidenta z nemocnice nakonec mohli novináři vyfotografovat, povolili to zástupci protokolu Pražského hradu. Zemana na vozíku vyvezli jeho asistenti, následně jej naložili do vozu s tmavými okny. Prezidenta museli podpírat. Zeman přítomným osobám zamával, na akci dohlíželi mimo jiné ředitel Odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky Vladimír Kruliš a první dáma Ivana.

Prezident Miloš Zeman opustil Ústřední vojenskou nemocnici v Praze po osmidenním pobytu. Na snímku je manželka hlavy státu a první dáma Ivana Zemanová (22. 9. 2021) Prezident Miloš Zeman opustil Ústřední vojenskou nemocnici v Praze po osmidenním pobytu. Na snímku je manželka hlavy státu a první dáma Ivana Zemanová (22. 9. 2021) | Blesk:TONDA TRAN

Podle Kruliše Zeman řekl, že se cítí dobře, a zmínil, že mu lékaři aplikovali draslík. Cítí se proto být posílen silou draslíku. Podle videozáznamu se na konci odpovědi prezident označil za „draslíkového muže“. 

Nedostatek draslíku (v lékařské terminologii hypokalémie) se u pacientů projevuje svalovou slabostí. Jeho nízká se hladina bývá často spojována také s nepravidelným srdečním rytmem. Nedostatek draslíku podle odborných publikací také zvyšuje riziko diabetu.

Schůzka se Schillerovou i Fialou

Zemana už dnes čekaly pracovní schůzky. Jako první se ve 13:00 setkal s ministryní finací Alenou Schillerovou (za ANO). Strážkyně státní kasy se za hlavu státu modlila ve studiu Blesku během předvolebních debat.

„Byl hrozně rád, že je doma, to na něm bylo jednoznačně vidět. Říkal, že tam byl unavený, protože se nevyspal ve své posteli,“ uvedla po schůzce Schillerová. „Působil na mě velmi dobře, hlava mu myslela. Bylo vidět, že reaguje na všechny věci, ptal se aktivně,“ dodala ministryně, která prezidentovi podle svých slov nechala balík podkladů a grafů, které si chce Zeman prostudovat. 

Zároveň Schillerová řekla, že navýšení platů státních zaměstnanců o inflaci je v rámci rozpočtu na příští rok podle Zemana maximum možného. 

Ve 14:00 za prezidentem dorazil šéf ODS Petr Fiala s poslancem Pavlem Blažkem a ve tři odpoledne hlava státu očekává předsedu SPD Tomio Okamuru. Zeman míní, že odchodem vojáků z Afghánistánu se situace změnila a není potřeba směřovat k výdajům dvou procent HDP na obranu, řekl po setkání šéf ODS Fiala.

„Je to stále tentýž Miloš Zeman. Kdo očekával, že po pár dnech v nemocnici se z Miloše Zemana stal nějaký Milošek Zemánek, tak se hluboce mýlí. Pan prezident je zcela připraven na složitou povolební šachovou partii, o čemž jsme také mluvili, o různých možnostech,“ řekl Blažek. „Poprosím naprosto každého, aby vůbec nepodceňoval jeho myšlenkové schopnosti,“ dodal.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes před odletem do Maďarska potvrdil, že se s prezidentem sejdou v Lánech v pondělí 27. září. „Pan prezident má narozeniny v úterý, tak máme večeři, kde mu popřeji hodně zdraví,“ řekl předseda vlády.

V tiskové zprávě Hradu stojí, že pobyt v nemocnici byl dopředu plánovaný a že vyšetření neodhalila žádné problémy, které by Zemana ohrožovaly na životě. Prezident podle vyjádření absolvoval například sonografii a krevní odběry. „Prezident republiky podle zjištění lékařů trpí dehydratací a mírným vyčerpáním,“ stojí v jediném prohlášení, které Hrad zveřejnil ve čtvrtek s tím, že prezident ve špitále dokončí rekondiční pobyt, který zahrnuje i infuze.

Mlčení Hradu zkritizoval i Forejt

Ačkoliv byl dle tvrzení Hradu pobyt plánovaný, zprávy o aktuálním zdravotním stavu hlavy státu zůstaly veřejnosti dva dny utajeny. Mlčení zkritizoval mj. i bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt, který minulý týden v pátek opouštěl rehabilitační kliniku v Kladrubech po prodělané mozkové příhodě. 

„Živí tím pouze spekulace, protože zdravotní stav hlavy státu je podstatný pro všechny občany. Pochopitelně totiž každý chceme, aby dokázal plnit své povinnosti a svou funkci tak, jak se má. Myslím si, že je zbytečné dělat kolem toho tajemství a nejasnosti. Mělo by to být transparentní a ne na sociálních sítích,“ řekl Forejt na dotaz médií, co si myslí o jednání Hradu. 

Forejt také dodal, že zprávy o hospitalizaci Zemana bedlivě sledoval. Stejně tak i nemocniční pobyt exprezidenta Václava Klause, který rovněž strávil několik dní v ÚVN. Klaus opustil nemocnici v pátek a v neděli se sem vrátil na prohlídku, ale také na návštěvu hlavy státu.

Zeman poděkoval zdravotníkům, Ovčáček se opět bránil

„Prezident republiky Miloš Zeman poděkoval pracovníkům Ústřední vojenské nemocnice v čele s prof. Miroslavem Zavoralem za jejich vynikající péči. Současně se prezident republiky pousmál nad hloupostí některých novinářů, kteří se domnívali, že zpráva o zdravotním stavu se publikuje v okamžiku nástupu do nemocnice,“ uvedl hradní mluvčí ve středu odpoledne.

„Ve skutečnosti k vydání této zprávy je nezbytná celá řada vyšetření trvajících několik dní. Z tohoto důvodu nemohl tiskový mluvčí Jiří Ovčáček publikovat výsledky tohoto vyšetření v dřívější době,“ dodal Jiří Ovčáček.

Celkově neměl prezident Zeman o návštěvy nouze. Kromě Klause jej navštívili premiér Andrej Babiš (ANO), manželka Ivana, dcera Kateřina,hradní kancléř Vratislav Mynář a protokolář Vladimír Kruliš. O víkendu jej také poctil návštěvou kardinál Dominik Duka

Jednalo se o doposud nejdelší pobyt Zemana v nemocnici za dobu jeho úřadování. Doposud byl nejdéle hospitalizován v roce 2019, kdy strávil v nemocnici 4 dny na rekondičním pobytu. 

Video  Zemanovo zdraví: Proč se za něj Schillerová modlí? A co další politici?  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

y1xcvbnm ( 3. října 2021 18:50 )

takových příspěvků v diskusi a skoro všechny vyškrtané !!!!

anna1234 ( 23. září 2021 09:02 )

.. sotva přišel z nemocnice, už má před sebou víno a to ví, že ho budou fotit. Co teprve v soukromí ..

pomoooooc-hori ( 22. září 2021 21:53 )

Ten už je jak starej Procházka, náš bývalý soused. Ten šel taky rovnou ze špitálu do hospody chlastat 😂😂😂

pitomik007 ( 22. září 2021 20:45 )

I ty jsi klon.

pitomik007 ( 22. září 2021 20:40 )

Vidim, ze vsemi milovana jentakjen je stale stejne oblibena.🤷‍♂️

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa