Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Václav Klaus (80) opustil nemocnici, tlak se mu zlepšil. Za Zemanem dorazila manželka s dcerou

Aktualizováno -
17. září 2021
11:37
Autor: trm, vei, ČTK - 
17. září 2021
10:55

Bývalého prezidenta Václava Klause (80) pustili v pátek dopoledne z Ústřední vojenské nemocnice. V péči lékařů byl kvůli vysokému tlaku od úterý. Klaus nemocnici opustil s úsměvem, novinářům řekl, že se cítí dobře. Úřadující prezident Miloš Zeman, který je podle posledních vyšetření dehydratovaný a vyčerpaný, v péči lékařů ve Střešovicích zatím zůstává. V pátek ráno za ním do nemocnice dorazila manželka Ivana s dcerou Kateřinou, krátce předtím i kancléř Vratislav Mynář.

Bývalý prezident byl v péči lékařů už o víkendu a v úterý se do vojenské nemocnice kvůli vysokému tlaku znovu vrátil. Jeho stav se ale zlepšil, už ve čtvrtek si mohl dopřát i to, co mu chutná. „Po pár dnech, kdy Václava Klause trápil vysoký tlak, mu dnes uvařili i kávu,“ řekl ve čtvrtek Blesk Zprávám jeho mluvčí Petr Macinka.

Klausova ochranka nakládala věci do kufru auta už v pátek ráno, brány nemocnice bývalý prezident opustil krátce před 11:00. „Já myslím, že je to dobrý. Měl jsem nějaký šíleně vysoký tlak, teď jsem měla nějaké žaludeční komplikace s tím nějaké, tak doufám, že se to stabilizovalo,“ popsal potíže Klaus. Po hospitalizaci se podle svých slov cítí lépe. „Žiju docela dobře, doufám, že to je dobrý. To bych přál i panu prezidentovi dnešnímu, aby na tom byl obdobně dobře,“ doplnil Klaus.

Osmdesátiletý exprezident neměl v minulosti zdravotní problémy často. Jeho zdraví média sledovala v roce 2008, kdy podstoupil operaci kyčelního kloubu. V roce 2012 se podrobil operaci šedého zákalu. Na konci letošního února onemocněl covidem-19. Po přednášce pro studenty Vysoké školy ekonomické se nechal otestovat na koronavirus a výsledek byl pozitivní. Po vyšetření v nemocnici se odjel léčit domů.

První dáma a dcera Kateřina u Zemana

V Ústřední vojenské nemocnici leželi současně hned dva prezidenti. Kromě toho bývalého – tedy Václava Klause, i ten úřadující Miloš Zeman. Za ním podle zjištění reportérů Blesku dorazil v pátek ráno nejprve kancléř Vratislav Mynář, který ho navštívil už ve čtvrtek. Chvíli po něm dorazila do ÚVN první dáma Ivana Zemanová a dcera prezidentského páru Kateřina.

Hrad po dvou dnech prolomil hradbu mlčení a zveřejnil informaci o zdravotním stavu hlavy státu. Zeman je podle lékařů dehydratovaný a vyčerpaný. V nemocnici s největší pravděpodobností stráví i celý víkend. Od poloviny příštího týdne už má ale podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka naplánované pracovní schůzky.

Video  Zemanovo zdraví: Proč se za něj Schillerová modlí? A co další politici?  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Skeptik ( 17. září 2021 20:45 )

Babička by řekla, čert aby je vzal.

verka1 ( 17. září 2021 17:53 )

Ano 👍

havran2 ( 17. září 2021 17:07 )

Hlavně že se ukazuje v televizi jaký je Jura,že ještě šmajdá po horách a kecá do všeho ! ! ! Za svoje vládnutí by si měl odpočinout někde do chládku ! ! !

verka1 ( 17. září 2021 16:01 )

Bažantem na víně z Lánské obory, vlastnoručně střelil a připravil Minář 😁

verka1 ( 17. září 2021 15:57 )

Po 40 let od sametové revoluce si budeme opravdu utahovat opasky, vše platit - školství, zdravotnictví... přijde pro někoho ještě větší chudoba.
Tento chlap, jeho rodina má peněz dost. Zlatá 90' leta v Česku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa