Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zemanův muž z Lán Balák: Zakázky se stíhaným podnikatelem… za 10 milionů!

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Kopřiva - 
28. července 2021
05:00

Visí nad ním podezření z manipulace zakázek a stíhá ho policie. Řeč je o podnikateli Ottu Zachovi (64). I přes stín pochybností s ním ale čile obchoduje Lesní správa Lány, jež spadá pod Hrad. Naposledy šlo o objednávku sena za 83 tisíc korun, už dříve ale i o stavební práce za skoro 7 milionů.

Zacha stíhá od letošního jara policie kvůli tomu, že se údajně podílel na manipulaci zakázek. Ty vypisovala středočeská správa silnic, se kterou také podnikatelova firma ZKP Kladno uzavřela zakázku za 700 milionů korun v éře středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (50, ANO).

Zach pro Seznam Zprávy řekl, že dle policie měl na úplatcích poskytnout 170 milionů korun. „Nemám ani takový obrat, abych mohl tolik někomu dát,“ odmítl obvinění. Své firmy se ale v roce 2018 zbavil a nyní provozuje společnost OZ stavby.

Ctíme presumpci

Velkou zakázku s firmou OZ stavby uzavřel šéf Lesní správy Lány Miloš Balák letos v květnu, kdy už byl Zach stíhán policií. Šlo o rekonstrukci tříkilometrové Masarykovy cesty za skoro 7 milionů korun. Další pak v červnu, kdy šlo o opravu poslední zachovalé Fürstenberské brány v Myší díře, a to za 3 miliony korun. Poslední smlouva se Zachem v relativně krátkém čase se pak týkala objednávky sena za 83 tisíc korun (bez DPH).

Blesk se proto zeptal mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka, zda skutečnost, že lánská lesní správa uzavírá smlouvy se stíhaným mužem, nikomu na Hradě nevadí. „Obecně mohu konstatovat, že v každém právním státě platí presumpce neviny. Presumpce viny je uplatňována ve státech totalitních,“ uvedl Ovčáček.

Rozhoduje kvalita

Blesk se obrátil i na Baláka, aby se zeptal, proč uzavřel smlouvu na dodávku sena s někým, kdo se ve velkém věnuje stavebnictví a koho stíhá policie. „Lesní správa zajišťuje seno pro zimní přikrmování zvěře včetně dopravy na místo určení od více dodavatelů v souladu s platnou legislativou. Rozhodující je kvalita sena a jeho cena. Více nemám k vašemu dotazu co uvést,“ napsal Balák v SMS.

Tři roky nepravomocně

Šéf Lesní správy Lány Balák byl letos nepravomocně odsouzen ke třem rokům vězení za zmanipulování zakázky, která se týkala úprav svahů kolem vodní nádrže Klíčava. Kromě toho dostal také peněžitý trest ve výši 1,8 milionu korun. Balák ale díky podpoře prezidenta Miloše Zemana (76) i kancléře Vratislava Mynáře (54) stále zůstává ve funkci.

„Já bych chtěl velice poděkovat panu řediteli Balákovi, který se s láskou a péčí stará o Lánskou oboru. Známe se už několik let… A já jsem poznal, že jeho práce není povolání, ale poslání,“ ocenil veřejně Zeman práci svého „lesmistra“ při otevírání nové lávky v oboře.

Video  Zeman v Lánské oboře otevřel novou lávku. Šéf lesní správy upozornil na známé prase.  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sarina ( 28. července 2021 11:25 )

Odpovídající nick

sarina ( 28. července 2021 10:59 )

Hnusir(nick, který tě vystihuje)Co ty všechno nevíš ta představivost je ale sfina nedá a nedá pokoj jak už jsem psala, nepomůžeš si ať napíšeš cokoliv, musíš vydržet a to tě nejvíc štve

sarina ( 28. července 2021 09:49 )

Ale jdi není to karma, jezdí na vozíku protože ho bolí nohy a přebalování jsi viděl, nebo si to jen myslíš? a máš bujnou fantazii

sarina ( 28. července 2021 09:34 )

Zeman VOLBY VYHRÁL a je jedno kdo ho volil i o kolik hlasů podstatná je VÝHRA, flusat můžeš jak chceš jestli ti to pomůže.

sarina ( 28. července 2021 09:01 )

Máš pravdu, na období vlády Babiše a Zemana historie nezapomene, tak jak nezapomněla na ostatní kteří v ní byli. Historie nezapomene že byl prezident volen první přímou volbou slušných lidí, kteří dali přednost člověku s politickým přehledem. A když pár lidem přestal vyhovovat tak se snaží HLAVU STÁTU ZESMĚŠNIT a je jim jedno jak... Nic s tím nenaděláš ty, ale ani ta část národa která ho na hradě nechtěla protože musíte počkat až mu vyprší mandát!!! Nepomůže ti psát ani urážet jen že si ulevíš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa