Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pieta za 14 padlých Čechů z Afghánistánu: Proč velitel Zeman nedorazil na Vítkov?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
3. září 2021
14:29
Autor: ČTK, vei, simao - 
3. září 2021
10:56

Vzpomínkou na padlé vojáky a slavnostním nástupem na pražském Vítkově česká armáda ukončila své dvacetileté působení v Afghánistánu. Pietní připomínky zahraniční mise, na které sloužilo zhruba 11.500 českých vojáků, se zúčastnili ústavní činitelé, bývalí i současní velitelé nebo zástupci velvyslanectví spojeneckých zemí. Doprovodil ji přelet vojenských letadel a vrtulníků.

První čeští vojáci odletěli do Afghánistánu v roce 2002, působení v zemi jich 14 nepřežilo. Připomínka jejich oběti byla důležitou částí piety. Vojáci čestné stráže postupně přinášeli fotografie padlých a kaplani přednesli krátkou vzpomínku.

Následovala modlitba hlavního kaplana Jaroslava Knichala a minuta ticha, kterou doprovodila čestná salva a průlet letecké techniky. Nad Vítkovem přeletěly dva stíhací letouny Gripen i dopravní stroje CASA a Airbus A-319, doprovodily je transportní i bitevní vrtulníky, které vypouštěly dým v národních barvách.

Bez vrchního velitele Zemana. Proč?

Akce se zúčastnili premiér Andrej Babiš (ANO), ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) a náčelník generálního štábu Aleš Opata. Vrchním velitelem ozbrojených sil ČR je prezident republiky Miloš Zeman. Na Vítkově však dnes chyběl.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček Blesk Zprávám sdělil důvod Zemanovy neúčasti. „O úctě k padlým vojákům a o úctě k jejich hrdinství nelze u pana prezidenta ani vteřinu pochybovat. S ukončením mise v Afghánistánu pan prezident nesouhlasil a nesouhlasí,“ uvedl.

Česká republika své vojáky z Afghánistánu stáhla na konci června ve spolupráci se spojenci. Většina politických představitelů Česka odchod ze země kritizovala, a to včetně Zemana. Podle něj se bude muset NATO do Afghánistánu vrátit, protože Tálibán v zemi opět vytvoří teroristická centra. Zeman, který patřil k dlouhodobým podporovatelům mise, na Vítkově ho zastoupil náčelník vojenské kanceláře prezidenta republiky Jan Kaše.

Metnar: Hlavní cíl operace byl splněn

Metnar v projevu uvedl, že dnešek symbolicky završuje největší a nejdelší operační nasazení armády v novodobé historii. „Byli jste součástí největší alianční operace v historii. Jsem pyšný, jak dobře jste reprezentovali Českou republiku,“ řekl přítomným vojákům a vojákyním.

Podle Metnara události z posledních dnů mohou vzbuzovat pochybnosti o smyslu českého působení v Afghánistánu. „Je proto třeba zdůraznit, že hlavní cíl operace, tedy eliminace teroristických hrozeb v Evropě a USA, se nepochybně podařilo naplnit,“ řekl. Poznamenal, že díky nasazení v operacích česká armáda získala cenné a nenahraditelné zkušenosti a pokročila v modernizaci.

Chvála evakuace z Kábulu

Metnar připomněl, že česká armáda v zemi nasadila bojovníky proti terorismu, lékaře, instruktory, pyrotechniky, vrtulníkáře, ale i meteorology nebo vojáky provinčních rekonstrukčních týmů. „Všichni jste v této neklidné zemi odvedli skvělou práci, kterou naši spojenci vysoce oceňovali,“ řekl ministr.

Poděkoval také vojenským pilotům a policistům, kteří se podíleli na nedávné evakuaci českých diplomatů a afghánských spolupracovníků z Kábulu. „I tato záchranná operace dokazuje, na jak vysoké profesionální úrovni je naše armáda,“ dodal Metnar.

Z dalších politiků se piety zúčastnili předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), šéf senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer (nezávislý) či předsedkyně sněmovního branného výboru Jana Černochová (ODS).

Na pietní akci byli pozváni zástupci jednotek, které v Afghánistánu v uplynulých letech působily. Na Vítkov přišlo zhruba 800 vojáků. Dorazili i ti, kteří byli během mise zraněni, včetně novodobého válečného veterána Lukáše Hirky, který na misi utrpěl v září 2012 vážné zranění hlavy a dlouho byl v kómatu.

Video  Zeman o Tálibánu: S teroristy se nejedná  - Blesk TV
Video se připravuje ...

jonel ( 4. září 2021 16:17 )

Vrchní velitel ozbrojených sil dle vyjádření Hradního ovčího pinče s ukončením mise v Afghánistánu nesouhlasil a nesouhlasí.
Proto se piety nezúčastnil?

ANO_nam_bude_lip ( 4. září 2021 12:03 )

20 let si netroufli zopakovat teroristický útok jako ten z 11. září 2001. Teprve teď se to znovu rozjede.

ANO_nam_bude_lip ( 4. září 2021 09:32 )

Nebo spíš trénuje jízdu na lafetě.

ANO_nam_bude_lip ( 4. září 2021 09:31 )

K účasti na pietě Zeman nedostal souhlas z Kremlu.

vasounek ( 4. září 2021 07:44 )

Nějak mi to hlava nebere od které doby se oslavuje PROHRA?To že tam nebyl Zeman je správné jen by to urazilo památku padlých

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa