Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Schillerová v Lánech jednala o rozpočtu, Zeman vyhrožuje jeho vetem. A Babiš řešil BIS?

Aktualizováno -
28. srpna 2021
17:19
Autor: ČTK, Mii - 
28. srpna 2021
11:35

Na zámku v Lánech se dnes dopoledne sešel prezident Miloš Zeman a jeho poradní tým s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). Diskutovali především o návrhu státního rozpočtu na příští rok s plánovaným schodkem 390 miliard korun. Ten podle Schillerové Zemanovi nevadí, když zbude dostatek financí na investice. Už však neřekla, že prezident má v plánu rozpočet vetovat, pokud zůstane v současné podobě. Babiš se Zemanem spolu podle předpokladů měli hovořit také o Bezpečnostní informační službě (BIS), Schillerová ale uvedla, že o tom nemá informace. Sám Babiš před novináře nepředstoupil.

Prezident republiky dlouhodobě kritizuje kontrarozvědku a jejího šéfa Michala Koudelku. Minulý víkend Zeman řekl, že BIS odposlouchávala lidi v jeho okolí a že Babiš hlavě státu řekl, že odposlechy nechal zastavit. Babiš se proti tomuto Zemanovu tvrzení ohradil, odmítl i to, že by záležitost řešil v přítomnosti kancléře Vratislava Mynáře, jak tvrdí Zeman i Mynář.

„Vůbec nemůžu úkolovat BIS. Úkoly zadává vláda jako celek, nikoliv premiér. Je absolutně vyloučeno, abych něco takového dělal. Pan prezident velice nemá rád pana Koudelku. Já se snažil, aby pana Koudelku pan prezident přijal, aby ho vyslechl a nějak si to spolu vyjasnili. Rozhodnutí, které jsme udělali, že jsme pana Koudelku vedením BIS jen pověřili a nechali další rozhodnutí na nové vládě, atmosféru zklidnilo. Prezident se ale vyjádřil, jak se vyjádřil, budu s ním o tom v sobotu (dnes) mluvit,“ uvedl Babiš v rozhovoru pro dnešní Právo.

Video  S prezidentem v Lánech: Zeman o Babišově reakci na odposlechy BIS  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Prezident usiloval o to, aby Koudelka v čele tajné služby nepokračoval, kabinet však Koudelku pověřil, aby BIS provizorně vedl i po 15. srpnu, kdy mu skončil mandát. Rozhodnutí by měla učinit až vláda, která vzejde z říjnových sněmovních voleb.

Končící vláda asi rozpočet nestihne schválit

Hlavním tématem dnešní lánské schůzky byl rozpočet na rok 2022. Jeho základní parametry vláda schválila v červnu se schodkem 390 miliard korun. Deficit nehodlá podle svého dřívějšího vyjádření Schillerová měnit ani na základě lepší makroekonomické prognózy, v níž ministerstvo financí tento týden zlepšilo odhad vývoje ekonomiky v příštím roce na 4,2 procenta. Zhruba 30 až 40 miliard korun navíc, které by rozpočet mohl díky lepšímu výkonu ekonomiky získat, hodlá ministryně využít na výdaje. V rozpočtu například počítá s navýšením průměrného důchodu o 797 korun měsíčně, přičemž zákonná valorizace činí 497 korun.

Zeman při dnešním jednání apeloval na úspory ve státním rozpočtu. Schválený schodek 390 miliard korun mu Schillerové nevadí, pokud bude v rozpočtu dost peněz na investice. Jejich výši v návrhu ocenil, měly by činit zhruba 207 miliard korun. Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka prezident apeloval na úspory. Návrh považuje za málo úsporný a nedostatečně investiční. Bez patřičných změn úspor a investic by zvažoval vetování rozpočtu, uvedl mluvčí na twitteru.

 

Ministryně dále uvedla, že po podzimních sněmovních volbách by se Zeman chtěl ještě jednou setkat kvůli návrhu rozpočtu po volbách se svými poradci. A debata se dnes vedla i o rušení daňových výjimek. Schillerová v tom nevidí prostor za stovky miliard. „Ale určitě věřte tomu, že tam prostor je. Je tam celá řada výjimek, které zvýhodňují určité skupiny a je to velmi těžké protlačit v parlamentu, ale já se o to pokusím,“ řekla.

Schillerová zopakovala, že do říjnových parlamentních voleb nestihne Sněmovna zřejmě rozpočet schválit, a to ani v prvním čtení. Po volbách tak bude muset vláda návrh opět schválit a předložit poslancům.

Pokud by parlament rozpočet neschválil do konce roku, stát by začal hospodařit v tzv. rozpočtovém provizoriu. Hospodaření státu se pak řídí podle posledního schváleného rozpočtu. Jednotlivé kapitoly státního rozpočtu dostávají v každém měsíci peníze na výdaje do výše jedné dvanáctiny celkové roční částky v předcházejícím roce. Pro letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 500 miliard korun.

Po dokončení jednání s jednotlivými ministry by se měla Schillerová sejít kvůli návrhu rozpočtu s Babišem. Termín neuvedla. „Rozhodně trvá, že ten schodek je pro mne směrem nahoru nepřekročitelný,“ uvedla ministryně. Informovala také, že ve vládní rozpočtové rezervě je pro příští rok vyčleněno zhruba šest miliard korun pro řešení případných dopadů pandemie koronaviru.

luder ( 30. srpna 2021 15:28 )

Pokud slátaná opozice vyhraje volby tak určitě Kalouskovi teď schovanému za bukem nabídnou post ministra financí! Kalousek už dostatečně předvedl v tom neslavném triu Kalousek, Drábek, Heger v Nečasově vládě jak šikanovat nezaměstnané, kteří se museli až 3x týdně hlásit na poštách-czech pointech kam museli i 3x týdne dojíždět třeba i přes 20 km! Invalidům pokrátili či odebrali invalidní důchody ač jim přibyly i další nemoci a to i na dálku, aniž by je viděl doktor který měl stejně jediný pokyn, odebrat či pokrátit a spousta chystaných protilidových prasáren! Slátaniny může volit jedině idiot!

clovekdobry ( 29. srpna 2021 17:00 )

strupiku: Zeman je nenávistný a mstivý a o tom nás už mnohokrát přesvědčil.

sarina ( 29. srpna 2021 14:39 )

Pet, to píšeš o prvním Českém prezidentovi Havlovi?

PetPet ( 29. srpna 2021 14:36 )

Ano, on možná veto dá, po malé úpravě aby se neřeklo podepíše. Děla na babiše bububu, aby ho nervil.

PetPet ( 29. srpna 2021 14:35 )

Je to prezidentova msta a bezmocná nenávist, on je na Hradě ve skřipci svého bezprověrkového okolí ze kterého nemůže vycouvat. Lhal, tady věřím Babišovi, ať má jakýkoli důvod.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa