Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Koudelka z kola ven? Bezpečnostní výbor Sněmovny bude v pátek řešit křeslo šéfa BIS

Aktualizováno -
3. srpna 2021
14:00
Autor: ČTK, kal - 
3. srpna 2021
12:30

Sněmovní bezpečnostní výbor se sejde k výběru ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) v pátek ráno. Jednání, o které požádal premiér Andrej Babiš (ANO), začne v 7:30. O termínu informoval předseda výboru Radek Koten (SPD). Zasedání výboru se tak uskuteční ještě před mimořádnou schůzí Sněmovny. Mandát stávajícího šéfa Michala Koudelky končí v polovině srpna. Jakkoli Koudelka sbírá ocenění i v zahraničí, u českého prezidenta Miloše Zemana je v nemilosti - prezident už šestkrát odmítl vyhovět návrhu vlády na jeho jmenování generálem.

Poslanci by se měli na jednání podle Babiše vyjádřit k tomu, zda má v čele civilní kontrarozvědky pokračovat nynější ředitel Michal Koudelka, nebo jestli má jeho nástupce vybrat až příští vláda. Koudelkovo funkční období končí v polovině srpna.

Podle zákona o zpravodajských službách ředitele BIS jmenuje vláda po projednání ve sněmovním bezpečnostním výboru. Není jasné, zda premiér konkrétní jméno poslancům navrhne.

Politolog: Babiš se jednání výboru nemohl vyhnout

V osmnáctičlenném výboru pro bezpečnost spíše převažují politici stran, které se staví za Koudelkovo setrvání. Výbor může jednat, pokud je přítomná alespoň třetina členů, tedy šest.

Koudelku dlouhodobě kritizuje prezident Miloš Zeman. V květnu ani pošesté nevyhověl návrhu vlády, aby ředitele BIS povýšil do generálské hodnosti.

Politolog Petr Just označil na dotaz ČTK za přirozené, že Babiš chce věc projednat ve výboru. „Je to zákonná podmínka, není to tedy svévolné rozhodnutí premiéra, on se tomuto kroku nemohl vyhnout. Co premiér ovlivnit mohl, je načasování, tedy řešit v součinnosti s výborem tuto problematiku mnohem dříve a nenechávat to na poslední chvíli,“ doplnil. Tím, že se záležitost řeší na poslední chvíli, podle něj premiér znejišťuje BIS jako takovou, ale i její partnery v zahraničí.

salto ( 4. srpna 2021 16:19 )

Generááál Koudelka jede skrz vesnici, generáááál Koudelka jede skrz ves

milan1959 ( 3. srpna 2021 14:36 )

To je ale sv*ně ten Bureš

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa