Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Havlíček o Rosatomu a Vrběticích: Nejednáme populisticky a důkazům BIS věřím

Autor: Jakub Tomek - 
3. května 2021
05:20

Předložené důkazy Bezpečnostní informační služby (BIS) k výbuchům ve Vrběticích jsou podle ministra dopravy, průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (51, za ANO) věrohodné. V rozhovoru pro Blesk také potvrdil, že Rusové se k Dukovanům již nedostanou. A mluvil i o auditu Evropské komise.

Proč to vypadalo, že navzdory varování tajných služeb by mohla tendr na dostavbu Dukovan vyhrát právě ruská firma?

To z toho udělala akorát opozice, která se chovala jako inkvizice. My jsme nikdy neřekli, že má Rosatom v tendru větší šanci zvítězit. My jsme jen chtěli, aby firma, která dodává kvalitní technologii, se zúčastnila bezpečnostního posouzení, což je důležitý krok k tomu, že se bude tlačit na cenu i u ostatních potenciálních uchazečů. A řekli jsme si, že příští vláda rozhodne o tom, jestli bude v tendru, nebo ne. Hrajeme také o cenu. Takže pro nás čím větší konkurence, tím větší tlak na cenu.

Podle dostupných informací jste ale vyřadili pouze dceřinou firmu Rosatomu.

Za prvé, myslím, že bylo správně, že jsme Rusko vyřadili kvůli mimořádné situaci. A dopředu jsme určili tři subjekty, které mohou být přizvány. A jde subjekty z Francie, Koreji a Spojených států. Tím pádem tam nikdo jiný přizván být nemůže a je úplně jedno, kolik kdo má dceřiných firem.

Havlíček: Paní Drábová nikdy proti Rusku nebyla

Může se tendr prodražit kvůli vyřazení ruské firmy?

Jsme v situaci, kdy u těch třech stávajících firem bude složité vyjednat dobrou cenu, ale jsem přesvědčen, že to dokážeme uhrát.

Nemůže nakonec dojít k zrušení tendru, jako tomu bylo v případě dostavby Temelína?

Ti, kteří nás dneska kritizují, což je ODS, KDU-ČSL a TOP 09, tak dvě z těchto stran byly před deseti lety ve vládě a jak tendr na Temelín dopadl? Z posledních třech subjektů, což byli Francouzi, Česko-ruský subjekt s Rosatomem a Američané, šli do finále dva. A kdo tenkrát byl hlavním zmocněncem pro jednání? Pan Bartuška, který dneska chodí a říká: hlavně ne Rusko. A tehdy ho dovedl až do finále. Tady je jenom vidět, jak se názory mění a jak lidé nemají absolutní soudnost. Tendr následně premiér Sobotka úplně zkazil, protože neměl koule na to rozhodnout. Pokud by to tehdy dostali Američané, tak by se dneska už možná stavělo a bylo by všechno vyřešeno.

Mluvíte vůbec s panem Bartuškou, který je stále vládním zmocněncem pro energetickou bezpečnost? Nemá se obávat odvolání, když ho takhle kritizujete?

Je to vládní úředník a já se k němu nechci vůbec vyjadřovat. On jako úředník spadá pod ministerstvo zahraničí a někdy se chce chovat jako politik.

Ale podobně se vyjadřuje i paní Drábová…

Paní Drábová nikdy proti Rusku nebyla, ale v posledních měsících otočila. Beru to tak, že je možná pod nějakým politickým vlivem. Je ale vysokou státní úřednicí a snaží se vyjadřovat spíše odborně. Osobně si myslím, že její postřehy, kdo by měl elektrárnu dostavět, by zaznívat neměly. Spíš by měla být více technokratická, a ne politická.

Jaké tedy máte s těmito dvěma lidmi vztahy?

S paní Drábovou mám velice dobrý vztah. Trošku mě překvapilo, že v posledních měsících několikrát změnila názor, kdo by měl Dukovany stavět. Pana Bartušku prakticky neznám. Párkrát jsme se viděli spíše formálně.

„Na Vrbětice jsem čekal ještě větší reakce“

Vy jste viděl zprávu BIS k Vrběticím?

Viděl jsem jen prezentaci BIS na jednání vlády.

Kolik je tedy vyšetřovacích verzí? Podle prezidenta dvě, premiér mluví o jedné a ministryně spravedlnosti hned o několika?

Nemůžu komentovat to jednání vlády, které bylo v režimu tajné. V každém případě musím zkonstatovat, že důkazy, které nám byly předloženy, na mě působily velmi věrohodně a domnívám se, že ta verze BIS je velmi důvěryhodná a prakticky se blíží jistotě, že za výbuchy opravdu byly ruské zpravodajské služby.

Ptám se ale na to, proč se k té kauze najednou vytváří další teorie a nejste v tom jednotní.

Nemyslím, že jde o další teorie. Jasně se řeklo, že jde o důvodné podezření a z politického úhlu nás to dovedlo k tomu, co jsme udělali. Prezident nás podpořil a ani nezpochybnil variantu, že to ruské tajné služby udělaly.

Máte kvůli Vrběticím také posílenou ochranku jako pan Hamáček?

Kvůli tomu ne. Já ji mám zvýšenou už od podzimu minulého roku, ale to bylo z části z energetických a pandemických důvodů.

Takže i kvůli tendru na Dukovany?

Ne. My tady na ministerstvu dneska rozhodujeme o zcela zásadních věcech. Dochází k totální přeměně tuzemské energetiky v následujících dvaceti letech a ani nejde tolik o jádro. Musíme utlumit uhlí a přejít na nové zdroje. To jsou věci, během kterých jsme vystaveni obrovskému tlaku.

Postavil se za nás Západ vůči Rusku dostatečně?

Velmi mile mě překvapily baltské země a pak Slovensko a Bulharsko, ale z mého pohledu jsem čekal ještě větší reakce. Myslím si, že to mělo zaznít více z úst nejvyšších činitelů členských států. Uvidíme, jak se to ještě bude vyvíjet.

„Každý den mi někdo spílá, proč neotevřeme to či ono“

Může za tím být třeba i to, že Německo řeší s Ruskem dostavbu plynovodu Nord Stream 2?

Je pravda, že může jít i o byznysovou stránku věci. Nad tímhle ale nechci spekulovat.

Bavil jste se s panem premiérem o tom, že byste mohl případně o volbách být vy tím, koho by prezident pověřil sestavováním vlády?

O tom jsme se nebavili. ANO má svého lídra, který má silnou pozici a je to tak dobře. Teď ani moc nehovoříme o volbách. Ani se zatím na ně extra nepřipravujeme. Stále řešíme problematiku s covidem.

Není to trošku záměr, abyste s kampaní vyjeli až těsně před volbami?

Ne, záměr to není. Dneska je priorita covid, a i když nás to bude stát politické body, tak to musíme dojet. Jasně vidíte, že jsme obezřetní v rozvolňování a dneska nejednáme populisticky. Nenaskakujeme na požadavky různých skupin. Nepochybně nám to ubírá body.

To znamená, že jste v minulých měsících jednali populisticky?

Jenom říkám, že bychom mohli lehce sklouznout k populismu a vyjít všem vstříc. Podívejte se, pod jakým já jsem tlakem. Každý den mi nějaká asociace spílá, proč neotevřeme to či ono.

„Potvrzení o očkování dostane každý“

Vrátíme se vůbec někdy k normálnímu životu?

To je dobrá otázka, na kterou vám nikdo v Evropě neodpoví. V každém případě chceme docílit toho, že už nechceme opětovně zavírat. Proto jsme obezřetní a kritizovaní různými asociacemi. Ale vidíte, že na rozdíl od minulých vln jsme velmi rozumní. Čistě proto, že podnikatelé se nechtějí dostat do situace, že nebudou muset za měsíc zase zavřít.

Mluví se o mobilní aplikaci, kterou se budeme muset prokazovat. Jak vypadá její vývoj?

Stát vytváří systém, který se dá využít na různé aplikace. Třeba Hospodářská komora vyvíjí pro podnikatele svou vlastní. Ale myslím, že v budoucnu se to celé unifikuje do jedné. Jde samozřejmě o dobrovolnou věc. Faktem je, že po očkování, testu, dostanete potvrzení. To neznamená tedy, že musí být jen mobilní aplikace.

Takže se senioři a třeba invalidé nemusí obávat, že je někam nepustí?

Jak jsem říkal, potvrzení dostanou vždycky, takže stačí si ho dát do peněženky nebo kapsy a tím se mohou prokazovat.

Co invalidé nebo senioři, kteří se k chytrým mobilům nebo tiskárnám dostanou složitěji?

Vždycky po očkování nebo testování nějaké potvrzení dostanete, takže když si ho dají do peněženky nebo do kapsy, tak se tím můžou prokazovat.

Nehrozí, že tohle testování a prokazování tady zůstane roky? Člověku to může připadat jak ze sci-fi filmu.

Kdyby nám někdo před víc jak rokem řekl, co nás bude čekat, tak by nás nenapadl ani ten nejbizarnější film. Svět se v podstatě zastavil. Rok ve světě nejsou kulturní akce, fotbal se hraje bez diváků, rok nechodí děti do školy a nefungují základní služby. Buď se odizolujeme a počkáme, než to přejde, nebo si nastavíme nějaké mechanismy, podle kterých budeme schopni existovat. Ano, ten postcovidový svět minimálně v té první sezóně bude jiný.

V minulém týdnu jste opět schválili postup uvolňování a možné termíny. Nebudou lidé zase zklamaní, pokud to nevyjde?

My říkáme, že jsou dva ukazatele. To je incidence a nejdřívější možné datum. Na druhou stranu, když to datum neřekneme, tak budete první, kdo se nás bude ptát, proč jsme to nezveřejnili. Musíme říkat obojí.

Havlíček: Agrofert? Stát bude chtít peníze zpět

Audit Evropské komise definitivně potvrdil střet zájmů premiéra Babiše. Česko s tím ale nesouhlasí. Chovali byste se stejně, pokud by nešlo o premiérovo podnikání?

My se stejně chováme, ale u Agrofertu se to daleko více skloňuje. Jsem toho názoru, že nikdo nesmí být zvýhodněn, ale ani znevýhodněn. To, že jde o firmu, která dříve premiérovi patřila, nemůže znamenat, že bude znevýhodněna. Jestliže jednáme v souladu s českým zákon a ten nekoresponduje s auditory, tak je to pak o tom, aby to férově rozhodl Evropský soud. My hájíme zájmy naše a českých firem a je úplně jedno, komu to patří. Pokud soud rozhodne, že to bude jinak, než vykládáme my, budeme to muset respektovat. V tuto chvíli se nevyplácí žádné zdroje, takže nemusíme Unii nic vracet a nečerpalo se ani z národních zdrojů.

Ale podle serveru iRozhlas mělo Agrofertu odejít asi 155 milionů, které komise neproplatí.

No tak dobře, ale to v těch miliardách, pokud někde ušlo z některých rezortů v nějakých dotacích…

To je celkem vysoká částka pro firmu, nemyslíte?

Rozhodně to nebyl záměr. Z šesti set miliard korun, o které se celkově z fondů žádalo, mohlo třeba dojít k vyplacení nedopatřením. Mohlo třeba dojít k nějakému časovému překryvu.

Pokud se tedy prokáže, že ty peníze neměl stát proplatit, budete je po Agrofertu vymáhat?

Pokud se prokáže, že to bylo v nesouladu s českým zákonem, tak se bude hledat viník. Pokud se prokáže, že to byla chyba úřadu, tak se společnost bude asi soudit, no a pokud to bude naopak, tak to stát samozřejmě bude chtít nazpátek a je úplně jedno, jestli je to Agrofert, nebo jiná firma.

Video  Dana Drábová o tendru na Dukovany: Rosatom je napojený na Kreml. Není vhodným partnerem  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

wenzel trousil ( 3. května 2021 15:30 )

Jak typicke---20 vterin CT----AMericane osvobozuji Plzen...Ruda armada "Vjizdi"!!!! do Prahy...

manunu ( 3. května 2021 12:58 )

maxipes-fik:

wenzel trousil ( 3. května 2021 10:11 )

fiku---:kdybys věděl jak jsou tvoje řeči trapný a ostudný ...UZ te lapli klestici, vid? To mas ztoho!

wenzel trousil ( 3. května 2021 10:08 )

Diky Rusku muze vubec Cesko existovat..Ze dnes "Slavi Cesko osvobozeni udatnou AMerickou armadou je dobrej vtip ale je to fake ktere by mel admin zarazit...Jak poznali Cesi ze je zeme kulata? VYkakali se na Vychod a ze Zapadu tradicne litaji hovinka...A Verit, ze se Rusko polozi kvuli nejakym dvema blokum u Dukovan muze jen blazen nebo vyklestenej Maxikpsik...

deratizater ( 3. května 2021 08:34 )

Rusko není pro Česko bezpečnostní hrozbou ale užiteční idioti kteří z něho udělali našeho třídního nepřítele přesně tak jak si to přáli kazisvětští Američani Rusko postavilo Dukovany a to s jejich palivem šlape jako švýcarské hodinky. Rosatom má nejlepší recenze a Americký Westinghause to je jen žralok na peníze.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa