Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Konec testů zdarma v září? Vojtěch novinku hájí. A vláda změnila lhůtu očkování Pfizerem

Aktualizováno -
12. července 2021
19:35
Autor: ČTK, simao - 
12. července 2021
09:38

Vláda měla v pondělí v plánu necovidovou agendu, ale opět i situaci kolem zhoršujícího se stavu pandemie v ČR. Rozhodla mj. o tom, že se zkracuje lhůta mezi 1. a 2. dávkou očkování Pfizerem na 21 dní a hromadné akce nad 1000 osob se musí hlásit hygieně, aby mohli hygienici lépe kontrolovat, zda mají účastníci doklad o bezinfekčnosti. Ministr zdravotnictví pak zaujal zprávou, že chce konec bezplatných testů na covid od září.

Vláda odsouhlasila zkrácení doby mezi 1. a 2. dávkou očkování vakcínou Pfizer mna 21 dní. „U všech, kteří jsou nově registrováni od 15. července. Platí to pro ty, kteří zatím nebyli očkováni 1. dávkou, ale mají např. třeba registraci,“ uvedl na tiskovce po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

„Ten důvod je zřejmý, potřebujeme, abychom co nejvíce dětí měli naočkováno před začátkem školního roku. Myslím si, že je to zcela na místě a věřím, že právě tato změna celkově povede k tomu, že skutečně budeme mít doočkovánu populaci dvěma dávkami,“ podotkl.

Změna u hromadných akcí

Od 19. července všichni pořadatelé hromadných akcí v ČR s předpokládanou účastí nad 1000 osob budou muset pořádání akce oznámit příslušné hygienické stanici. Každý, kdo se účastní hromadné akce, musí mít průkaz o bezinfekčnosti, podotkl Vojtěch (očkování, test či prodělání onemocnění).

„Chceme, abychom o těchto všech největších akcích věděli, aby o nich věděla hygiena, aby věděla, kde se konají, kdo je organizátor a mohla je tak skutečně cíleněji a efektivněji kontrolovat,“ řekl Vojtěch.

Testy zdarma skončí v září?

Vojtěch předpokládá, že od 1. září už nebudou z veřejného zdravotního pojištění hrazeny preventivní testy na koronavirus. V současné době jsou nadále ze zdravotního pojištění hrazeny měsíčně čtyři antigenní testy a dva PCR. Není však možné si např. zajít na dva AG testy týdně - nadále připadá jeden AG test na jeden týden.

Podle Vojtěcha se na ukončení hrazení preventivních testů shodla dnes i Rada vlády pro zdravotní rizika. „Myslíme si, že to je doba, kdy už budeme v situaci, že ten, kdo se mohl nechat naočkovat, tak se naočkoval,“ řekl ministr. Pro systém jde podle něj o efektivnější možnost, neboť jde o jednorázovou úhradu očkování oproti stabilní úhradě testů.

Očkování je hrazené a dostupné, vzkázal Vojtěch

Indikované testy lékařem či hygienickou stanicí musí být i nadále hrazeny standardně ze zdravotního pojištění, dodal Vojtěch.

Návrh na konec testů zdarma od září hájil ministr i na twitteru. „Indikované testy lékařem či hygienou zůstanou nadále hrazeny standardně ze zdravotního pojištění. Stejně tak děti mladší 12 let a ti, kteří se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů, budou mít dále testy zdarma. Pro všechny ostatní je široce dostupné hrazené očkování,“ vzkázal lidem Vojtěch.

Pfizer zamíří i k praktickým lékařům?

Právě s ohledem na pokračování očkování - ale také možnost přeočkování 3. dávkou, o které se čím dál tím více nahlas mluví, čelil ve Strakově akademii Vojtěch i dotazům na další strategii při očkování Čechů. Velká očkovací centra by totiž měla postupně skončit - a haly, ve kterých se nyní očkuje, sloužit opět svým původním účelům. Ještě více by tak chtěl stát zapojit praktické lékaře.

„My skutečně předpokládáme, že na podzim bude více zapojena primární péče, nejenom dospělí praktičtí lékaři, ale i praktičtí lékaři pro děti a dorost pro děti 12+, pro které je v této chvíli registrována jedna vakcína. Je možné, že bude registrována i vakcína Moderna, zatím tu informaci ještě nemáme. Každopádně soutěží se nyní distributor všech vakcín na další 4 roky, soutěží to zdravotní pojišťovny,“ uvedl vedle toho ministr Vojtěch.

Vakcína Pfizer dle něj však nadále bude dominantní vakcínou, ministr věří, že bude moci být dovážena i do ordinací praktických lékařů a tam skladována. „Jedna věc je distribuce té vakcíny, druhá to skladování. A tady skutečně je možné, aby ta vakcína mohla být skladována i v běžné lednici u toho praktického lékaře,“ podotkl.

Vojtěch ujistil, že je objednáno dostatek vakcín, aby bylo případně možné přeočkovat celou populaci, pokud bude nutná 3. dávka. Je dle něj možné, že přeočkování bude potřeba dříve u lidí se sníženou imunitou - 3. dávku jim o víkendu začali nabízet v Izraeli.

Přetrvává přitom lhůta 14 dní po 2. dávce, kdy se člověk nadále musí prokazovat testy a není mu uznáno plné očkování. Vojtěch uvedl, že jde o optimální dobu, která reflektuje, že u jednotlivých očkovacích látek není stejná a vychází i ze stanoviska klinické skupiny.

Dojde na nová omezení?

„Pokud jde o otázku dalších opatření, v tuto chvíli zvažujeme, jak k tomu přistoupit. Je pravdou, že přestože rostou počty nakažených, tak zatím se ta nákaza neprojevuje v rizikové populaci, u seniorní populace a tím pádem ani v nemocnicích. Máme asi 25 hospitalizovaných,“ podotkl ministr Vojtěch s tím, že hygienici pracují na opatřeních, které by měly být spíše regionálního charakteru.

Nová opatření se řídí i judikáty soudů, ujistil Vojtěch. Jde např o testování po návratu do zahraničí  - návrat ze všech zemí musí být podmíněn testem. To je však dle Vojtěcha v souladu se zákony.

Video  Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) během bezregistračního očkovacího dne v pražském obchodním centru na Chodově (12. 7. 2021)  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Stříž místo Zemana a důchodová reforma s negativním stanoviskem

Vláda dnes řešila i necovidovou agendu. Jmenování Igora Stříže nejvyšším státním zástupcem schválila vláda dnes rovněž. Úřad řídí už od 1. července, kdy jakožto první náměstek převzal pravomoci končícího šéfa žalobců Pavla Zemana.

O návrhu úpravy důchodového systému z dílny ČSSD bude jednat koaliční rada, vláda k němu dnes dala neutrální stanovisko, uvedla ministryně Jana Maláčová (ČSSD).

Vláda také podpořila poslanecký návrh zákona o odškodnění za výbuchy ve Vrběticích před sedmi lety. Počítá s odškodněním zhruba 660 milionů korun.

strejda777 ( 16. července 2021 08:08 )

Vždyť ani nemají tolik členů! Co to zase hulili?

MAMKA2316 ( 14. července 2021 09:22 )

Vojtěch mi připomíná 50 léta také slibovali že nebude znárodněni a diskriminace a nakonec bylo obojí !!!!!Proč nemůžou všichni bez hygieny doma dělat zabijačky a prodávat výrobky bez záruky ??Když nás nutí se opíchat nějakým sv?nstvem na které nedá výrobce záruku že v případě vedlejších účinku uhradí veškeré škody !!!!Když to nedá výrobce tak by měli všichni co nás do toho nutí dát veškerý majetek do zástavy justici a to na odškodněni občanu kteří umřou nebo vážně onemocni na vedlejší účinky léku !!!!

grafty8 ( 13. července 2021 13:07 )

KTERAL aLUNKA O PR SELFÍČKO PŘIŠLA http­s://ww­w.sez­namzpr­avy.cz­/cla­nek/st­aros­tka-z-krkonos-odmitla-vladni-navstevu-fotte-se-pred-penamem-vzkazala-1695­68#dop­_ab_va­rian­t=0&do­p_sou­rce_zo­ne_na­me=zpr­avy.sz­nhp.bo­x&dop_­req_id­=aoz­LxAyC4­W5-2021­071310­44&dop­_id=16­9568&s­ource­=hp&se­q_no=1­&utm_c­ampa­ign=&­utm_m­edium=z-boxi­ku&ut­m_sou­rce=ww­w.sez­nam.cz

anna1234 ( 13. července 2021 08:21 )

.. omyl, to není konec ničeho, jede se dál, akorát kdo nebude očkovaný bude se muset všude, kde to bude nařízeno, vykazovat testy, které si bude hradit z vlastní kapsy. Nevím nad čím jásáš.

Anifa ( 12. července 2021 20:47 )

Hele, jdi si vzít své prášky a hajdy do postele. Už toho dnes bylo dost

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa