Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Novinka za 10 milionů: Obrněné terénní kolosy pro Hradní stráž. Menší než Nejedlého „meďák“

Autor: D. Polák, T. Belica - 
11. července 2021
05:00

O samotnou bezpečnost Miloše Zemana (76) se stará policejní Útvar pro ochranu prezidenta. Úloha Hradní stráže (HS) je převážně ceremoniální. Její příslušníci ale také zajišťují ostrahu Pražského hradu a lánského sídla prezidenta. A jaké novinky se mají v garážích HS objevit?

Poptávaná auta mají být na pohled od sebe k nerozeznání. Jeden z vozů má však mít pancéřování na úrovni VR6 a vedle majáčků či pneumatik, které i po prostřelení umožní nouzový dojezd, má mít i další vychytávky. „Diskrétní střílny v předních dveřích u řidiče a spolujezdce umístěné v neprůhledné části dveří, střílny konstruovány pro zbraň typu pistole Phantom…“ uvádí se v zadávací dokumentaci.

Jak právě vojáci HS takové vozy využijí, si ale třeba bezpečnostní expert Andor Šándor moc dobře neumí představit. „Jejich činnost má směřovat primárně na podporu Kanceláře prezidenta republiky,“ řekl Blesku.

Požadavky byly ovlivněny praktickými zkušenostmi Hradní stráže a nutnou úpravou taktiky v důsledku výrazné změny bezpečnostního prostředí,“ napsal Blesku Jiří Caletka z ministerstva obrany s tím, že předpokládaná hodnota tendru bude kolem 10 milionů korun.

Co je VR6?

Jde o jednu z nejvyšších tříd úrovně balistické ochrany. Osádka takto chráněného vozu by měla být v bezpečí před projektily vystřelenými například z ruské útočné pušky typu AK47 (kalašnikov) i výkonné munice ráže NATO 7,62 x 51 mm. Podlaha vozidla by pak měla ustát výbuch ručního granátu.

Tajemný trezor

V zadání je ale ještě další zajímavý požadavek na výbavu. Obrněný vůz má mít v zavazadlovém prostoru výsuvnou plošinu pro snadné nakládání a vykládání mobilního depozitáře (prostor pro uložení) o nosnosti minimálně 200 kg a rozměrech na výšku 95 cm, na šířku 73 cm a na hloubku 56 cm se zajištěním proti samovolnému pohybu nebo překlopení při jízdě.

Co hodlá Hradní stráž v obrněném voze převážet? To Hrad – prý z bezpečnostních důvodů – příliš rozvádět nechtěl. „Mohu uvést, že nebudou využívány k přepravě osob. Jejich pořízení vyplývá ze specifických úkolů v oblasti bezpečnosti s ohledem na péči o národní kulturní památky a vše s tím spojené,“ řekl Blesku mluvčí Kanceláře prezidenta republiky Vít Novák.

Nejedlého „meďák“? Moc velký

Jak by měl požadovaný mobilní depozitář pancéřovaného vozu vypadat, ilustruje resort obrany v zadávací fotodokumentaci na příkladu černého terénního vozu Mercedes třídy G. Stejným typem jezdí také prezidentův poradce Martin Nejedlý (55). Nicméně terénní G se startovní cenou 3,2 milionu korun v benzinu by alespoň kvůli jednomu detailu zadání nevyhovělo.

Podle něj má mít vůz výšku maximálně 1940 mm, mercedes je však o necelé 3 centimetry vyšší. Výběr je ale poměrně široký, rozměrům i dalším požadavkům by vyhovovalo třeba BMW X5 (2,4 mil. Kč za verzi M50i) či Range Rover (3,4 mil.). Oba vozy se také vyrábějí v požadované balistické ochraně a Range Rover už v hradních garážích parkuje.

Co si také vojáci zadali?

  • Výška od 1700 do 1940 mm, šířka od 1950 do 2500 mm (včetně zpětných zrcátek), délka od 4800 do 5250 mm.
  • Maximální váha u pancéřované verze má být do 5,7 tuny, u duplicitního vozu do 3,5 tuny.
  • Vůz má mít pohon 4 x 4, zážehový motor o minimálním výkonu 250 kW, minimálně 6stupňový automat a jezdit nejméně stotřicítkou.
  • Speciální výbava: balistická odolnost minimálně na úrovni VR6, bezpečnostní palivová nádrž, automatický hasicí systém motoru, palivové nádrže i s možností manuálního spuštění, zesílené panty dveří.
  • Vůz má být vybaven také dvěma únikovými celoobličejovými dýchacími přístroji se zásobou vzduchu min. na 10 minut.
  • Požadovaná barva? Buď černá, nebo bílá.
  • Interkom pro komunikaci mezi vnitřkem a vnějškem vozidla, radiostanicí i skrytými střílnami.
  • Poklop na střeše vozidla – pro nouzové opuštění posádkou.
  • Dohledový kamerový systém: 4x barevná kamera s přísvitem na min. 10 metrů.
  • Skryté výstražné a rozhlasové zařízení (VRZ).

sarina ( 11. července 2021 09:57 )

Účel tohoto článku je starost o diskusi, novináři vědí jak zaujmout a jak jinak než vzpomenout cokoliv o prezidentovi nebo premiérovi, pak je diskuse plodná a prachy novinářům se jen sypou, uvidíš za chvíli kolik bude příspěvků.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa