Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman na vozíku na okraji rodinné fotky. Čaputová „ulovila“ při schůzce NATO Bidena

Aktualizováno -
15. června 2021
07:49
Autor: ČTK, simao - 
14. června 2021
10:08

Lídři států NATO v pondělí vyrazili na summit NATO do Bruselu. Vůbec poprvé se shodli například na tom, že se chtějí postavit čínským vojenským ambicím. A vyjádřili solidaritu Česku a dalším zemím dotčeným nepřátelskými akcemi Ruska. Moskva podle společného prohlášení šéfů třicítky aliančních států stále více ohrožuje bezpečnost spojenců z NATO provokativní a rozkladnou aktivitou u jejich hranic i na jejich území. Schůzky se účastnil i český prezident Miloš Zeman. A vůbec poprvé americký prezident Joe Biden. Nechyběla Angela Merkelová, Emmanuel Macron, Boris Johnson, ale ani slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která se na instagramu pochlubila fotkou s Bidenem. To Zeman příliš vidět nebyl. A odmlčel se.

Schůzky v Bruselu se poprvé účastnil nový americký prezident Joe Biden, pro německou kancléřku Angelu Merkelovou by jednání aliance mělo být naopak posledním. Řešily se mj. vztahy s Ruskem a Čínou.

Odmlčený Zeman

Česko na summitu zastupoval prezident Miloš Zeman, který se na rozdíl od ostatních lídrů rozhodl nekomunikovat s novináři a po zhruba tříhodinovém jednání summitu zamířil rovnou domů.

Český prezident tentokrát na této vrcholné schůzce příliš vidět nebyl. Na rodinné fotografii Zemana na jeho invalidním vozíku umístili do popředí na samý okraj. Zasedl i ke kulatému stolu, dle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka kritioval stažení vojsk z Afghánistánu. Ale to bylo vše.

Na modrém koberci před znaky NATO se střídali jiní státníci. A slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v sále stihla prohodit i pár slov s americkým prezidentem Joem Bidenem.

Summit vyjádřil kvůli ruským akcím solidaritu Česku

Vztahy NATO s Ruskem se nyní nachází v nejhorším bodě od konce studené války. Před zahájením summitu to prohlásil generální tajemník Jens Stoltenberg, který následně vítal hosty z celého světa.

Šéf NATO prohlásil, že Čína není nepřítelem aliance, nicméně pro ni představuje bezpečnostní výzvu. NATO podle něj na konci summitu poprvé zaujme jasnou a jednotnou pozici vůči Pekingu. Nový přístup vůči Rusku či právě Číně šéfové států a vlád tří desítek členských zemí hodlali shrnout v nové strategii aliance nazvané NATO 2030.

Lídři zemí NATO vyjádřili solidaritu Česku a dalším zemím dotčeným nepřátelskými akcemi Ruska. Moskva podle společného prohlášení šéfů třicítky aliančních států stále více ohrožuje bezpečnost spojenců z NATO provokativní a rozkladnou aktivitou u jejich hranic i na jejich území. Aliance na to musí být v budoucnu lépe připravena, konstatoval summit. Zároveň vyzval Moskvu, aby odstranila Česko a Spojené státy ze seznamu zemí, které nejsou přátelské. Na tento soupis Rusko jako jediné dvě země oba státy zařadilo v polovině května.

NATO podle prohlášení lídrů znepokojují narůstající ruské vojenské aktivity v bezprostředním sousedství aliance, stejně jako množící se hybridní a kybernetické útoky vedené přímo proti členským státům. „Patří sem i nelegální a ničivé akce ruských zpravodajských služeb na území aliance, z nichž některé si vyžádaly životy obyvatel a způsobily rozsáhlé materiální škody. V plné solidaritě stojíme za Českou republikou a dalšími zeměmi, které byly tímto způsobem postiženy,“ uvádí společné komuniké.

Státy NATO již Česku vyslovily podporu krátce po dubnovém zveřejnění závěrů českých tajných služeb o účasti ruské vojenské rozvědky GRU na výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014. Lídři nyní Moskvu vyzvali, aby ČR i USA odstranila ze seznamu, na který se Česko dostalo před měsícem v souvislosti s diplomatickou pří navazující na vrbětickou kauzu.

Zemanův vstřícný postoj k Rusku

Právě prezident Zeman přitom ruskou roli při útocích nepovažuje na rozdíl od vládních politiků za prokázanou a dlouhodobě má k Moskvě z vrcholných českých politiků nejvstřícnější postoj. Podle ministra obrany Lubomíra Metnara však budou vládní politici i prezident mluvit na dnešním jednání ve vztahu k Rusku jednotným hlasem.

„Včera (v neděli) byla poměrně dlouhá diskuse, kdy jsme si ještě ladili jednotlivá témata s panem ministrem (Kulhánkem) a s panem prezidentem,“ popsal předsummitovou přípravu delegace v Bruselu Metnar.

Biden: NATO je pro americké zájmy zásadní

Biden při setkání se Stoltenbergem mluvil o tom, že je NATO pro americké zájmy zásadní. Dodal, že USA jsou připraveny stát po boku Evropy. Jen dva dny před setkáním s ruským prezidentem Vladimirem Putinem kritizoval Biden Moskvu, která se podle něj nechová tak, jak aliance doufala.

„Chci to vyjádřit jasně: NATO je pro americké zájmy zásadně důležité samo o sobě. Pokud by neexistovalo, museli bychom jej znovu založit,“ řekl Biden. Aliance podle něj umožňuje Spojeným státům míru angažovanosti ve světě, jakou by samostatně neudržely.

„Pátý článek (Severoatlantické smlouvy) je svatým závazkem,“ řekl Biden o ustanovení, podle nějž všechny spojenecké země přispějí na pomoc napadenému členovi. „Chci aby celá Evropa věděla, že Spojené státy jsou tady,“ přesvědčoval Biden. „V posledních letech roste uvědomění toho, že máme nové výzvy. Máme tu Rusko, které se nechová způsobem, v jaký jsme doufali. A také Čínu,“ dodal při rozhovoru se Stoltenbergem, jemuž poděkoval za jeho vedení aliance.

Video  Přísaha Joea Bidena  - Reuters
Video se připravuje ...

Problém s Čínou

NATO se podle svého generálního tajemníka nenachází ve stavu nové studené války s Pekingem a nevnímá jej jako nepřítele. Musí však podle Stoltenberga reagovat na zvýšené bezpečnostní výzvy. „Víme, že Čína nesdílí naše hodnoty. (...) Musíme odpovědět společně jako aliance,“ uvedl šéf NATO Stoltenberg s tím, že závěrečné prohlášení ze summitu bude obsahovat vymezení jasné pozice NATO vůči Číně, na níž se jednotlivé členské země stále více shodují.

„Čína se nám stále přibližuje. Setkáváme se s nimi v kybernetickém prostoru, vidíme Čínu v Africe, ale jsme rovněž svědky výrazných investic do naší vlastní kritické infrastruktury,“ řekl Stoltenberg reportérům ještě předtím, než do sídla NATO v Bruselu začali přijíždět světoví lídři.

Zveličování hrozby, čílí se Peking

Peking v úterý obvinil NATO ze zveličování „teorie čínské hrozby“ a z „mentality studené války“. Čínské velvyslanectví při Evropské unii tak reagovalo na pondělní závěrečné usnesení summitu NATO, které uvádí, že Čína představuje pro alianci „systematické výzvy“.

Vedoucí představitelé členských zemí aliance v usnesení konstatovali, že „deklarované ambice a asertivní chování Číny představují systematické výzvy pro mezinárodní řád založený na pravidlech i pro oblasti důležité pro bezpečnost aliance“. Poukázali přitom na to, že obavy aliance vzbuzuje sílící jaderný arzenál Pekingu, čínská účast na ruských vojenských cvičeních v euroatlantickém prostoru i šíření dezinformací.

Čínské velvyslanectví v EU se proti tomu dnes důrazně ohradilo, přičemž obvinilo NATO z projevování „mentality studené války“ a ze snahy „uměle vytvářet konfrontace“. Podle agentury AFP rovněž uvedlo, že výraz „systematické výzvy“ popírá „mírový rozvoj“ Číny, která má dvacetkrát méně jaderných hlavic než členské země NATO.

Video  Ze Zemana je vozíčkář, nohy bolí dál. A na „hyenách“ trvá  - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sekebo ( 16. června 2021 01:53 )

Milouš tam očividně demonstroval, jako vrchní velitel ozbrojených sil, sílu naši armády.

sekebo ( 16. června 2021 01:53 )

Milouš tam očividně demonstroval, jako vrchní velitel ozbrojených sil, sílu naši armády.

avina ( 15. června 2021 22:39 )

Nemají Senát,protože Už neměli Havla.Slováci se mají.

avina ( 15. června 2021 22:36 )

Amerika měla prezidenta Rosvelta ,na vozíku. Připomínáme jej stejnou situací. Schopný, rozumný prezident. Babka Merkelová vyční­vala­....­...Sl­oven­ská nána se předváděla.Zvláštní sestava obrázku.

deratizater ( 15. června 2021 20:42 )

Američani jsou největší kazisvěti. Budou zase americké bombardéry s jadernými hlavicemi nonstop oblétávat Ruské hranice .Místo aby to Evropské země v NATO kritizovaly neb se jedná i o přímé ohrožení celé Evropy tak lezou rozpínavým všeho schopným Američanům do zadku .Balancování na pokraji jaderné války je vzrůšo jen pro psychopaty a sebevrahy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa