Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kulhánek v Izraeli: S Netanjahuem řešil cestování očkovaných Čechů a byl na místě úderu Hamásu

Aktualizováno -
20. května 2021
17:55
Autor: Martin Valeš, tsv, ČTK - 
20. května 2021
12:32

Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) ve čtvrtek navštívil Izreal, kam ho pozval jeho izraelský protějšek Gabi Aškenazi. Na místě ho přivítal velvyslanec Martin Stropnický. Blesk Zprávy cestu podrobně sledovaly přímo ze země, kterou nyní sužoval rozdmýchaný konflikt s teroristickým hnutím Hamás. Ve městě Petah Tikva delegace navštívila i místo dopadu jedné z raket.

Jakuba Kulhánka po příletu do Izraele vítal velvyslanec a někdejší ministr obrany Martin Stropnický, který byl tento týden hostem pořadu Epicentrum na Blesk.cz a líčil, jak mají lidé při raketových útocích 90 vteřin na útěky do krytu, kam se musel vydávat i čtyřikrát za noc.

Kulhánek se v Izraeli sešel se svým protějškem Gabim Aškenazim a také s premiérem Benjaminem Netanjahuem. S ním kromě stávající komplikované situace v regionu diskutoval také o možnosti obnovy cestování mezi oběma zeměmi pro lidi, kteří jsou očkováni proti nemoci covid-19

„Premiér Netanjahu i ministr zahraničí Aškenazi zaúkolovali své aparáty, já jsem v intenzivním kontaktu s izraelským velvyslancem Danielem Meronem, abychom vyřešili tu technickou stránku věci,“ řekl Kulhánek novinářům na půdě české ambasády v Tel Avivu.

Ministr zahraničí ČR Jakub Kulhánek a izraelský premiér Benjamin Netanjahu (20. 5. 2021) Ministr zahraničí ČR Jakub Kulhánek a izraelský premiér Benjamin Netanjahu (20. 5. 2021) | Úřad vlády Státu Izrael

Kulhánek a Netanjahu jednali také o budoucím společném zasedání izraelské a české vlády. „Míč je na straně České republiky,“ připomněl Kulhánek s tím, že je za toto gesto spojenectví velmi rád.

Do programu byla také zařazena prohlídka míst poničených dopady raket v doprovodu velitele týlu izraelské armády či prohlídka baterie izraelské protiraketové obrany Iron Dome. Kulhánek ještě před odletem ve středu napsal, že Izrael má právo bránit své občany proti bezohlednému teroru.

Na místě výbuchu rakety

Právě ve městě Petah Tikva u Tel Avivu Kulhánek a také slovenský ministr Ivan Korčok s delegacemi navštívili místo dopadu jedné z raket. Jednomu bytu chybí zdi, dalším domům se vysypala okna. „Vidíte ty stopy po šrapnelech na zdech? Ta raketa byla pořádně naložená výbušninami,“ popsal novinářům major Liad Diamond. „Díky Bohu to nikoho nezabilo, byla jen lehká zranění,“ dodal.

Izrael čelí ostřelování raketami z Pásma Gazy, na což jeho armáda odpovídá vzdušnými protiúdery. V izraelských městech zároveň dochází ke střetům mezi radikálními Židy a radikálními Araby, které izraelský prezident Reuven Rivlin označil za občanskou válku.

Video  Kulhánek v Izraeli: Ministr na obhlídce místa raketového útoku ve městě Petah Tikva  - Blesk - Martin Valeš
Video se připravuje ...

„Už to jsou skoro čtyři tisíce raket, co Hamás odpálil na Izrael. Z obydlených oblastí do obydlených oblastí - to jsou dva válečné zločiny dohromady, “ uvedl tiskovou konferenci izraelský ministr Gabi Aškenazi.

„Když vidím ty trosky, nemám slov,“ prohlásil Kulhánek. „Jsem hrdý, že Česká republika je v Evropě silným spojencem Izraele.“ A zopakoval, že Izrael má plně právo bránit své občany. 

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) vyrazil do Izraele, zamířil přitom i na místo dopadu jedné z raket Hamásu (20.5.2021) Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) vyrazil do Izraele, zamířil přitom i na místo dopadu jedné z raket Hamásu (20.5.2021) | Foto Blesk - Jakub Poláček

Později si ministři Kulhánek a Korčok prohlédli odpalovací zařízení obranného systému Iron Dome, který podle izraelské armády dokáže zachytit devět z deseti raket vystřelených Hamásem. Podle podplukovníka Jonathana Cornicuse Izrael dokázal systém vyvinout za rekordní čas. „První rakety stály sto tisíc dolarů (2,1 milionu korun). S masovou výrobou to poněkud kleslo, ale porad, kdybychom dnes měli poslat účtenku Hamásu, budou to miliony,“ popsal podplukovník. 

„Nemůžu vám říct, kolik máme batalionů, ale není jich dost, abychom zvládli Izrael stoprocentně ochránit. Chtělo by to dvakrát, třikrát víc. Jen Hamás na nás odpálil čtyři tisíce raket, daleko víc jich má k dispozici jeho spojenecké hnutí Hizballáh v sousedním Libanonu,“ dodal.

Večer si ministr zajel prohlédnout čerstvý přírůstek do české diplomatické sítě - pobočku velvyslanectví v Jeruzalémě. "Lepší než moje kancelář, " žertoval Kulhánek. Úřadovnu slavnostně otevřel premiér Andrej Babiš 11. března, ale až teď se blíží k dokončení. Vybavení pro jistotu jezdili instalovat řemeslníci z Česka.        adox - že Česko uznává za hlavní město Tel Aviv, zatímco Izrael Jeruzalém, kde se tak odehrává většina politiky.

Noční bombardování

Izraelské letectvo opět v noci na dnešek bombardovalo cíle v systému podzemních tunelů, které využívá radikální hnutí Hamás v Pásmu Gazy.  Kromě toho Izraelci útočili na rampy pro odpalování raket, továrnu na výrobu zbraní patřící Hamásu nebo dům jednoho z velitelů této teroristické organizace. Hamás ostřeloval Izrael raketami po půlnoci, později k ránu už další útoky hlášeny nebyly.

Izraelská armáda uvádí, že Hamás systém tunelů nazývaný Metro budoval celá léta. Měří prý stovky kilometrů a organizace ho využívá k přesunům bojovníků, munice i potravin. Někde v něm mohou jezdit i vozidla. Izraelské letectvo se zaměřuje na uzlová místa tunelové sítě a další strategické body. Velká část Metra leží pod městem Gaza na severu palestinského teritoria.

Video  Stropnický z Tel Avivu o izraelském konfliktu a životě pod palbou raket  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Zemanův projev solidarity

Solidaritu Izraeli v posledních dnech vyjádřil také český prezident Miloš Zeman, když na Pražském hradě vyvěsil izraelskou vlajku. Za to mu v dopise poděkoval právě premiér Netanjahu. Napsal také, že za důkaz vzájemného nezlomného pouta považuje to, že Česko před časem otevřelo diplomatické zastoupení v Jeruzalémě. Jde o diplomatickou úřadovnu, česká ambasáda nadále sídlí podobně jako velvyslanectví většiny zemí v Tel Avivu.

Současné boje na Blízkém východě vypukly po několikadenních střetech mezi izraelskou policií a Palestinci v Jeruzalémě. Začátkem května se také očekával verdikt odvolacího soudu o vystěhování desítek palestinských rodin ze čtvrti Šajch Džarráh ve východním Jeruzalémě, do jejichž domů se měli nastěhovat židovští osadníci.

Video  Raketové nálety v Izraeli: Mohutná exploze otřásla Tel Avivem  - Reuters
Video se připravuje ...

denisz ( 21. května 2021 00:37 )

Kulhánek správně presentoval český postoj k právu Izraele na obranu před zdivočelými palestinskými hordami, podnícené teroristickou organizaci Hamás.
Je to nepochopitelné, ale očekávané, neboť EU vždy přehnaně
neobjektivně kritizovalo Izrael. Podnítila tím značně i stoupající
antisemitismus v Evropě, který dále podněcují čím dál větší
počty muslimů v Evropě. Tentokráte je ale situace jasná, teror
vyprovokoval teroristický brutální palestinský Hamás. Na jejich
výzvu si Palestinci na modlitbu vzali zbraně a kontrolující policisty
napadli, v ulicích lynčovali místní židy, zapalovali židovské objekty.
Na provokaci byli dobře připravení (včetně kamer) a Hamás měl
připraven tisíce raket, které hned použil. Tím jsou muslimové po
celém světě nadšeni. Jak k tak jasnému bezdůvodném teroru ze
strany Palestinců může být EU ještě rozpačitá. Nepochopitelný
postoj Belgie, Švédska a jiných s protiizraelským názorem by mělo
být vyšetřeno a nám vysvětleno v evrop. parlamentu. Jestli jsou
tam toho ovšem vůbec schopni. V krizových situací vždy selhávali.
Konflikt může časem přejít i do Evropa, takže Izraelci bojují i za
Evropu. Postoj Bruselu je nepochopitelný a pro Česko nepřijatelný.

esprit ( 20. května 2021 16:56 )

Nebo se jel dát oočkovat. Zde ještě není mládí na řadě.

esprit ( 20. května 2021 16:55 )

Taky nechápu, ten jel na pokyn MZ, sám si neporoučí ani náhododu. Zajda. Plus Hamáček s kamufláží do Moskvy, Tajuplná cesta šéfa komunistů do Gruzie. Nevysvětlil, co tam chtěl dělat, čl. odjinud, chtěl přivézt prý dva veterány, ale Gruzie mu to zrušila

Dodo52 ( 20. května 2021 14:03 )

Není mě jasné, proč tam lezl. To jako ten Izrael zachrání? Kdyby si aspoň sebou vzal lopatu, mohl by chvíli odklízet ten nepořádek.

Wejce ( 20. května 2021 13:56 )

Zdôvodnenie cesty Korčoka:

"Pracovné stretnutie sa sústredí na bezodkladnú deeskaláciu, zastavenie bojov a obnovenie politického dialógu medzi Izraelom a Palestínčanmi. TASR o tom v stredu večer informoval Komunikačný odbor slovenského ministerstva."

Nepríde vám to divné? Český a hneď po ňom slovenský minister idú jednať o konflikte, ktorý sa ťahá od vzniku štátu Izrael a ktorý nevyriešili ani veľmoci. Takže o nejakých takých dôležitých rozhovoroch to asi nebude. Čisto propagandistická akcia je to a ministri by ju mali zaplatiť zo svojho.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa