Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Arenberger se vyhnul prověrce. Ale pochybnosti u bytu v centru Prahy „za hubičku“ odráží

Aktualizováno -
19. května 2021
19:15
Autor: tsv, ČTK - 
19. května 2021
09:10

Byt, který si v roce 2019 odkoupil současný ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) od městské části Praha 1, mu byl podle webu Seznam Zprávy prodán v rozporu s kupními podmínkami. Zájemce o byt nesměl vlastnit jiné pozemky v Praze a Středočeském kraji, tvrdil web, avšak Arenberger byl tou dobou vlastníkem několika desítek nemovitostí včetně vily na Praze 8, kde nyní pobývá, a několika domů na Mělnicku. Praha 1 se Arenbergera zastala - vlastnictví nemovitostí podle ní není důvodem k vyřazení z privatizace. Arenberger podle informací webu Deník N nepodstoupil v minulosti jako ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze bezpečnostní prověrku, kterou ministerstvo zdravotnictví po šéfech státních nemocnic žádalo. Při prověrce je mimo jiné nutno doložit Národnímu bezpečnostnímu úřadu (NBÚ) příjmy či nemovitý majetek.

Byt, který před pár lety ministrovi připadl do vlastnictví, si do té doby již přes dvacet let pronajímal. V jedné části bytu o celkové rozloze 245 metrů čtverečních provozoval svou soukromou dermatologickou ordinaci a v druhé zřejmě pobýval.

Byt v Bolzanově ulici s kupní cenou ve výši 11,5 milionu korun měl připadnout takzvanému oprávněnému nájemci, tedy osobě, která nepronajímá ani nevlastní nemovitost v Praze a Středočeském kraji. Zároveň měla být dodržena podmínka zachování trvalého bydlení.

V dokumentu „Záměr prodeje bytu č. 1604/7 v objektu č.p. 1604 Bolzanova 7 v souladu se Zásadami pro prodej bytů jejich oprávněným nájemcům“ je uvedeno, že Arenberger v Praze ani ve Středočeském kraji žádnou nemovitost ve vlastnictví nedrží, upozornily Seznam Zprávy. Tento dokument byl v září roku 2018 schválen zastupitelstvem Prahy 1.

Tehdejší radní městské části Praha 1 Jan Votoček za TOP 09, který záměr prodeje dané bytové jednotky navrhoval, se k okolnostem prodeje zásadně nevyjádřil. „Já nejsem schopný v tuto chvíli na to odpovědět. Prověřoval to úřad, já osobně jsem to neprověřoval, a předpokládám, že se úřad díval v té době do katastru,“ sdělil Votoček.

Praha 1 ve středu nicméně uvedla: „Zprivatizovaný byt i s ordinací užíval jako nájemce už od poloviny 90. let. V kupní smlouvě se zavázal, že po dobu 10 let byt nezcizí (neprodá či nepronajme) a že ho zachová pro trvalé bydlení. Součástí koupě byla i ordinace, proto také při privatizaci zaplatil podstatně víc, než by zaplatil jen za byt.“

„Jelikož byly veřejně vysloveny pochybnosti o plnění podmínek privatizace ze strany prof. Arenbergera, požádám odbor technické a majetkové správy Úřadu MČ Praha 1 o místní šetření a o oslovení společenství vlastníků jednotek, abychom si ověřili, že je byt užíván v souladu s kupní smlouvou,“ uvedl dále radní pro majetek Prahy 1 Jan Votoček.

Arenberger si koleduje o finanční kontrolu

Média nedávno upozornila na to, že po nástupu do funkce ministra Arenberger přiznal ke konci roku 2020 mnohonásobně větší majetek a vyšší příjmy, než udával v předchozích letech. Arenberger k tomu řekl, že na rozdíl mezi daňovým a majetkovým přiznáním ho upozornila média a už je dal do souladu. Podle Babiše se Arenberger dopustil přestupku, svou chybu ale napravil a informace o svém majetku musí do detailu vysvětlit.

Server Seznam Zprávy posléze napsal, že Arenbergerovi patří areál bývalého státního statku v obci Netřeba na Mělnicku a v jedné z jeho budov sídlí archiv Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Arenberger objekt nemocnici pronajal v roce 2013. Nemocnici vedl od října 2019, předtím v ní byl náměstkem ředitele. Arenberger v předchozích pěti letech účtoval nemocnici měsíčně za pronájem 79,16 koruny za metr čtvereční. Z právního hlediska je podle něj smlouva v pořádku, momentálně prostory pronajímá „za korunu“, uvedl.

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) podle Deníku N předloni nařídil, aby si všichni ředitelé státem řízených nemocnic do srpna 2019 zažádali o prověrku na nejnižší stupeň „důvěrné“. Pouze Arenberger to jako jediný neudělal, píše web. Mluvčí NBÚ Jaromír Kadlec serveru potvrdil, že s Arenbergerem úřad řízení o prověrce nevedl. Arenberger serveru sdělil, že získání prověrky nebylo dáno zákonem. Plánoval podle svých slov podat žádost o prověrku až loni na jaře, ale pak přišla epidemie covidu-19.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) při návštěvě celního úřadu v Jihlavě řekla, že pověřila své podřízené, aby hospodaření vinohradské nemocnice prověřili zatím z veřejných registrů a z mediálních výstupů. „A pokud dospějí k závěru, že je to nutné provést, tak já podepíši mimořádnou kontrolu hospodaření vinohradské nemocnice,“ řekla. Je to podle ní v kompetenci Ministerstva financí.

Informace o tom, že ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) pronajímal svoji nemovitost vinohradské nemocnici, kterou řídil, jsou podle některých opozičních stran důvodem k jeho rezignaci. Pokud nedokáže Arenberger vše uspokojivě vysvětlit, měl by ve vládě podle Pirátů či TOP 09 skončit, o morálním pochybení ministra a důvodu k rezignaci hovoří ve vyjádření zaslaném ČTK také šéf SPD Tomio Okamura. Ministr však rezignaci neplánuje.

deafista ( 20. května 2021 09:06 )

Co ti spravedliví Piráti, co vládnou Praze? Jak napravují rychle nespravedlnosti u soch - tak rychle by měli vykopnout Arenbergera z katastru nemovitostí pro podvody... Myslíte, že to Pirát Hřib udělá? Zametou vše pod kobereček....

PPP150W ( 20. května 2021 08:30 )

Poslanci nám nevládnou. Osobně bych byl za to, aby byla prověrka NBÚ podmínkou pro jmenování politika do vlády. Tuto prověrku musí mít někteří z nás i pro výkon daleko méně odpovědné činnosti než je ministrování. Úspěšná prověrka NBÚ je (nebo měla by být) zárukou trestní bezúhonnosti člověka a zárukou toho, že má v pořádku před zákonem všechny majetkoprávní vztahy. Jenže jak už je v naší zemi zvykem, zákony vytvořené jimi platí pro nás. Pro ně nikoli.

corsa ( 19. května 2021 23:27 )

Ty jsi rovnej!

corsa ( 19. května 2021 23:26 )

Kecy v kleci!

corsa ( 19. května 2021 23:24 )

Bože můj, co jsme to za národ! Všechny kritiky bych chtěla vidět dělat ministra! A hlavně, co kdyby se zveřejnily majetky všech poslanců!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa