Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Přeočkování Čechů vakcínou proti covidu: Znovu po roce či roce a půl, odhaduje Arenberger

Aktualizováno -
10. května 2021
22:23
Autor: ČTK - 
10. května 2021
21:47

Přeočkování další dávkou vakcíny proti covidu-19 bude podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) nutné asi pravidelně jako u očkování proti chřipce. Zřejmě to bude po roce či roce a půl od druhé dávky, řekl dnes na tiskové konferenci po jednání vlády. Na nutnost přeočkování upozorňují odborníci. Evropská unie uzavřela smlouvy na dalších 1,8 miliardy vakcín s firmou Pfizer/BioNTech.

„O přeočkování se stále ještě diskutuje. Zatím nejsou zřejmě všechna data k dispozici. Je to spíš celoevropská záležitost a my se k ní určitě připojíme,“ uvedl dnes ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Podle něj s přeočkováním je třeba počítat a režim bude podobný jako s každoročním očkováním proti chřipce. „A to nejen kvůli tomu, že ubývá aktivita protilátek nebo buněčné imunity u očkovaného s postupem času, ale také případně s výskytem nových mutací,“ uvedl.

Velká Británie podle Arenbergera plánuje začít přeočkovávat už na podzim. „Naši experti říkají, že by očkování mělo proběhnout do roku až roku a půl od předchozího očkování, ale stále je to ještě otevřeno,“ doplnil.

Video  Přeočkování Čechů proti covidu: Bude nutné po roce, roce a půl, míní Arenberger. A zmínil obavy z mutací i očkování 40+  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Přeočkování připouštěl i Prymula

Už na začátku února mluvil o nutnosti přeočkování v rozhovoru s ČTK bývalý ministr zdravotnictví a bývalý předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula.

„Vakcína se opravdu může dostat do podoby, v které byla vakcína chřipková, kdy si změny vyžadují to, aby vakcína byla připravována individuálně na každou sezonu. Může se stát, že to opravdu bude jednou za rok, protože mutace viru budou tak rozsáhlé,“ uvedl tehdy Prymula.

Přeočkování po šesti měsících bude podle něj nutné u vakcín, které obsahují usmrcený virus. Ty se v Česku ale nepoužívají, vyrábějí je firmy Sinovac nebo Sinopharm. Naopak u genových vakcín, kam patří očkovací látky firem Pfizer/BioNTech a Moderna, nebude podle Prymuly nutné přeočkování dříve než za dva roky.

Havrdova skupina se sejde ve středu

Právě v dlouhodobém horizontu má očkování řešit podle ministra Arenbergera nová pracovní skupina, kterou vede náměstek Martin Havrda. Poprvé se sejde ve středu. Podle serveru Lidovky.cz má dvacet členů a zasedají v ní například další tři Arenbergerovi náměstci, hlavní hygienička Pavla Svrčinová, náměstkyně pro zdravotní péči Martina Vašáková nebo politický náměstek Vlastimil Vajdák.

Dále je členem předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek, předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka nebo šéf Asociace krajů, hejtman Martin Kuba (ODS). Své zástupce budou mít i zdravotní pojišťovny nebo armáda, která pomáhá s projektem Chytré karantény.

Video  Andrej Babiš na prohlídce velkokapacitního očkovacího centra  - ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dostojevskij ( 12. května 2021 10:22 )

Bohužel očkovaný příbuzný - v noci zimnice, třes, bolesti kloubů!!!! Bolesti cca týden!!!!

Covid_19 ( 11. května 2021 12:07 )

když se někdo stará hlavně o sebe, tak nám moc nepomůže. Blatný se staral o nás, proto objednal vakcíny Pfizer, které Prymula nemá rád, protože ten kope za Novavax. Dnes to vypadá, že pouze Blatný nás zachraňoval, ostatní zachraňovali své kamarády a šéfy

sorgedoktor ( 11. května 2021 11:00 )

....Snad jde o zdravi a lidske zivoty.....Nebo to az v posledni r ade..

marais ( 10. května 2021 23:51 )

To snad nemyslí vážně, že se budeme furt očkovat. Je přitom tak bolestivé a s vedlejšími účinky.

Covid_19 ( 10. května 2021 23:27 )

ještě poznámka k fotografii číslo 60, bezbariérové očkovací centrum..... jedině v doprovodu vojáka schovanými výtahy, jinak schody dolů i nahoru, něco udělali pro seniory, trochu je protrénují ve zdolávání schodů než je naočkují

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa