Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Podivné „zbohatnutí“ Arenbergera: V přiznání uvedl miliony a domy. Babiš mu vytkl chybu

Aktualizováno -
12. května 2021
16:45
Autor: ČTK, trm, simao - 
11. května 2021
20:10

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) oznámil mnohonásobně větší majetek a vyšší příjmy, než udával v předchozích letech. Vyplývá to z jeho majetkového oznámení, které odevzdal po vstupu do vlády a zveřejnil o víkendu. Upozornily na to servery iDnes, Seznam Zprávy a Deník N. Nepřiznané milionové příjmy ministr ještě v minulém týdnu odmítal. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu ministra vyzval, aby se k záležitosti postavil čelem a vše vysvětlil.

Nové oznámení o majetku a příjmech udává stav ke konci loňského roku, čítá 16 stran. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) ho zveřejnil ještě za dobu, kdy vedl pražskou vinohradskou nemocnici - ministrem je od 7. dubna.

65 nemovitostí a vedlejší příjem 30 milionů

Dokument vyjmenovává 65 nemovitostí a přiznává také vedlejší příjem zhruba 30 milionů korun. Z toho 28 milionů korun ministr ohlásil jako příjem ze své živnosti, 1,5 milionu z pronájmu a 400.000 korun za členství v Radě Českého rozhlasu.

Dřív hlásil 5 nemovitostí

Většina majetku a příjmů v předchozím přiznání ke konci roku 2019 chybí. Na třech stranách tehdy jako šéf vinohradské nemocnice nahlásil vlastnictví pěti nemovitostí a podle serveru Seznam Zprávy neuvedl žádný vedlejší příjem. Arenbergerova soukromá kožní ordinace, která se zaměřuje na klinické testy nových léčiv, přitom funguje víc než 20 let.

Server Seznam Zprávy minulý týden uvedl, že Arenberger nevykázal milionové příjmy za testování léků v klinických studiích. Arenberger to odmítl a uvedl, že vedlejší příjem neuváděl kvůli vysokým nákladům, které údajně srazily jeho zisk. Server iDnes tehdy napsal, že vysvětlení po ministrovi žádá premiér Andrej Babiš (ANO). Ten o vysvětlení žádal ministra i nyní.

Arenberger: Nemovitosti mám z větší části od rodičů

Ministr k novému majetkovému přiznání uvedl, že jde o částku, kterou vydělal za správu obchodního majetku, klinický výzkum, přednášky a konzultace v ČR i zahraničí.

„Nejsou od ní odečteny náklady,“ řekl deníku MF Dnes. Podle organizace Transparency International ministrovi za nekompletní majetkové přiznání z předchozího roku hrozí pokuta v řádu desetitisíců korun, píše Deník N.

Arenberger ve středu při návštěvě Thomayerovy nemocnice poděkoval žurnalistům, že mu pomohli objasnit rozdíl mezi daňovým a majetkovým přiznáním, které je určeno pro úředníky. „Právníci se na to se mnou o víkendu podívali a na základě toho daňového, které je v pořádku, jsme doplnili údaje do toho majetkového,“ konstatoval.

Ministr odmítl, že by po zájmu médií „pohádkově zbohatl“. „Ty nemovitosti mám z větší části od rodičů a z minulosti, v rámci posledních dvaceti třiceti let jsem také nějaké dokoupil,“ řekl.

Video  Arenberger ve střetu zájmů? Čelil nařčení, že nepřiznal miliony za klinický výzkum: "Moje daňové přiznání je v pořádku"  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Právníci ve vinohradské nemocnici, kteří se o Arenbergerova přiznání starali, podle něj zadali do přiznání jen část informací. „Zřejmě tam nebyly dodány všechny ty automaticky zadávané systémy, které se třeba prokopírovávají z katastru nemovitostí. Tuto chybu se mi díky Seznamu podařilo zjistit a o víkendu se to tam dokliklo,“ řekl.

Babiš: Musí to do detailu vysvětlit

Babiš při středeční návštěvě IKEM uvedl, že s Arenbergerem zatím o záležitosti nemluvil. „Pochybil a teď to napravil. Je to samozřejmě jeho chyba, věděl, že u členů vlády je to vyžadováno, že se stává politikem, tak si to měl ošetřit,“ konstatoval předseda vlády.

Arenberger už potřebné informace doplnil, řekl Babiš. Přesto se ale podle něj dopustil přestupku. „Je třeba, by se k tomu jasně postavil čelem, musí to vysvětlit,“ dodal premiér. Ministr by podle něj měl například poskytnout rozhovory médiím, které s informacemi přišly, a sdělit veškeré detaily.

Opozice volá po konci ministra

Ministr je kvůli nejasnostem s majetkovým přiznáním terčem kritiky opozice. Šéf Pirátů Ivan Bartoš ministra vyzval, aby zveřejnil i daňová přiznání.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové by měl Arenberger skončit. „Více než 31 milionů vydělal ministr zdravotnictví Petr Arenberger. A přiznal to až poté, co bylo odhaleno jeho lživé majetkové přiznání. Tohle je na rezignaci, ale on je pan ministr specialista na kůži. V tomhle případě hroší. Takže z toho nebude jako obvykle nic,“ napsala na twitter.

„Když si ministr Arenberger nemůže vzpomenout, kolik vlastně vydělal a kolik má nemovitostí, tak už celkem chápu, že ho zavřený fitka a hostinští rok bez příjmu nijak zvlášť netrápí,“ míní poslanec ODS Jan Skopeček.

„Myslím, že je ten správný čas vyzkoušet zákon o prokázání původu majetku. Zatím se zákon moc nevyužívá, tak třeba bude pan ministr první VELKÁ RYBA,“ poznamenal poslanec Petr Gazdík (STAN).

„Ministr zdravotnictví Arenberger: tak moc chtěl být vidět (a proto šel do politiky), až je na něj vidět moc. Hořký příběh...,“ přidala se poslankyně STAN Věra Kovářová.

„Kde každý starosta malé obce musí skoro do naha, pan ministr Hroší kůže Arenberger svůj majetek z očí občanů ′odklonil′. Tím hezky zapadá do vládní galerky. Tahle vláda nemá důvěru!“ uvedl 1. místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin.

„Nejde o to, kolik si ministr Arenberger vydělal, ale jak. Údajně za testování léků v klinických studiích. To je eufemismus pro nepřímé uplácení lékařů ze strany big pharma společností, aby zaváděli jejich léky. Skandální není to, co je nelegální, ale to, co je legální,“ uvedl na twitteru šéf Knihovny Václava Klause, bývalý velvyslanec a exsenátor Michael Žantovský.

Poslanec ANO: Na jeho místě bych odstoupil

Poslanec ANO Julius Špičák v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl: „Je to svízelná situace (...) Politika je specifikum a musí si to politicky vyhodnotit. A premiér spolu s ním si to musí vyhodnotit. Já na jeho místě bych rezignoval,“ podotkl poslanec.

„Je to skutečně pozoruhodné, to prostě opravdu je klasický střet zájmů, řekl bych,“ míní Špičák. „Musíme si přiznat, že to pokušení lidí ve funkcích nějakým způsobem si přilepšit je lidsky obrovské a je důležité, aby ten systém to nějak korigoval. Já musím říci, že jsem už za posledních několik ministrů vnímal, že dohled ministrů nad velkými nemocnicemi není optimální,“ podotkl přednosta Kliniky hepatogastroenterologie Transplantcentra IKEM.

„Já sám ho respektuji jako manažera. Musím říci, že jsem mluvil s několika přednosty z vinohradské nemocnice a ti mi řekli, nezávisle na sobě - a jsou to velmi významní lidé v medicíně - že to je nejlepší ředitel, jakého tam zažili. Já ho prostě respektuji a když byla poptávka po ministrovi, tak můj skromný názor, nevím, jestli se dostal k panu premiérovi, nebo nedostal, že by to měl být ředitel velké nemocnice. Takže padala jména profesor Feltl, profesor Arenberger, padlo jméno ředitele Ludvíka. Ale já jsem nevěděl o té situaci, která tam byla,“ dodal Špičák.

Schillerová: Finanční správa činí, co má

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) řekla, že finanční správa je nezávislá a kontrolní činnost provádí z úřední povinnosti. „Musí takto postupovat z úřední povinnosti bez ohledu, zda se to týká ministra, nebo podnikatele. Pokud finanční správa zjistí porušení daňových předpisů, musí postupovat ze zákona, takže věřte, že činí, co má,“ řekla.

Video  Fiala: Vláda nezvládá a škodí, Babiš má obrovský střet zájmů. Chceme vyslovění nedůvěry  - PSP ČR/Facebook Spolu
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

armand ( 13. května 2021 17:55 )

Al Capone dostal Alcatraz za tax invasion. CR ma Bory v Plzni a Spilberk v Brne.
Spilberk je nedobytny.

wenzel trousil ( 13. května 2021 17:10 )

Samej bolsevik tady..Vsichni chteli kapitalismus a kdyz narazi na "uspesne Kapitalisty tak se vnich probouzi bolsevik..uz chapete proc se vasi otcove, dedove uz jednou kapitalistu zbavili? Porad ne? Tak si vzpomente jak "Dopadl Janousek s jeho "terminalnim stadiem nemoci",..Porad nic,,,kdyz uz je rec o korupci?

wenzel trousil ( 13. května 2021 16:50 )

TO dneska, kdyz se chces mit jak prase v zite musis byt sFine!!!

osinek ( 13. května 2021 16:23 )

Babiš měl pravdu. Všichni kradou a podvádí. To platí též o ministrovi zdravotnictví Arenbergrovi za Hnutí ANO.
Přemýšlej "dobrý člověče". Copak není Hnutí ANO protikorupčním hnutím?
Copak nesliboval Babiš, že jeho Hnutí ANO zlikviduje korupci a podvody?
Není Arenberger ministr zdravotnictví za Hnutí ANO?
Proč Babiš již neodvolal Arenbergra kvůli jeho lživému majetkovému přiznání z funkce ministra zdravotbictví?
Copak Babiš neprosadil Arenbergra za ministra zdravotnictví ve své vládě?

osinek ( 13. května 2021 16:15 )

Není to šílené, že tzv. Antikorupční Hnutí ANO nepožaduje, aby jeho člověk ministr zdravotnictví Arenberger okamžitě podal demisi?
Copak je možné tolerovat, aby člověku na postu ministra za Hnutí ANO v Babišově vládě Arenbergerovi prošlo lživé majetkové přiznání týkající se velkých příjmů bokem (jde o desítky milionů korun) a opomenutí uvést v daňovém přiznání značnou část obřího majetku týkající se nemovitostí?
Proč již nešlo do akce proti Arenbergrovi ministerstvo financí řízené Schillerovou a berňák?!?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa