Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ministři se „vykašlali“ na poslance. Interpelace skončily po deseti minutách

Autor: ČTK - 
6. května 2021
12:21

Dnešní dopolední písemné interpelace ve Sněmovně skončily asi po deseti minutách. Poslanci neprojednali ani jednu ze 16 odpovědí členů vlády, kterými se dnes mohli zabývat. Jejich projednávání již dříve přerušili do přítomnosti příslušných členů vlády, kteří se ale dnes omluvili, a to hlavně z pracovních důvodů. Další šanci k projednání dostanou až na další řádné schůzi Sněmovny, jež má začít koncem května. Neúčast ministrů vyvolala protesty.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se stejně jako ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) omluvil do 14:30 z pracovních důvodů. Z pracovních důvodů se na dnešek omluvili vicepremiéři Jan Hamáček (ČSSD) a Karel Havlíček (za ANO). Omluvil se ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD) a jeho stranická kolegyně a ministryně práce Jana Maláčová, ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) se omluvil kvůli zahraniční cestě. Omluvil se ministr školství Robert Plaga (ANO), do 13:00 je omluvena ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a z pracovních důvodů se omluvil ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) posléze přečetl i omluvu ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) a ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD), který se omluvil na dopoledne. Do Sněmovny dorazil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). „To bylo z mé strany takové sólo,“ poznamenal Vondráček, když dočetl seznam interpelací, které nebylo možné projednat.

Proti chování vlády protestoval místopředseda klubu KSČM Leo Luzar a připojil se k němu i místopředseda klubu Pirátů Lukáš Černohorský. Luzar poukazoval na to, že ani jeden z bodů, které mají poslanci dopoledne projednávat, se ministra Brabce netýká. Petr Gazdík (STAN) vyzval Vondráčka, aby jednal s vládou o lepší účasti. Vondráček bez bližších informací odpověděl, že s premiérem o tom hovořil ve středu.

Ministr Brabec o něco později, když poslanci projednávali návrh na zavedení klouzavého mandátu, poukazoval na to, že i dřívější vlády měly problém s docházkou na sněmovní interpelace. Argumentoval tím, že práce ministra je i v terénu, musí jezdit po celé republice a není jednoduché ji zkombinovat s účastí na jednání Sněmovny. „Ty statistiky by byly zajímavé, jak předchozí vlády chodily na interpelace,“ poznamenal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

anna1234 ( 6. května 2021 17:49 )

.. jak nedivím? .. vláda a tedy ministři podléhají Poslanecké sněmovně. To je jako by někdo neposlouchal svého nadřízeného.

poky-f ( 6. května 2021 17:07 )

poky-f ( 6. května 2021 17:05 )

hejhej ( 6. května 2021 16:57 )

Vůbec se ministrům nedivím. Mají určitě důležitější práci, než poslouchat plané žvanění stále se opakujích poslanců, kteří se navíc rádi poslouchají, jako např. Němcová Stanjura, Rakušan, promuslimský Bartoš, Ferjenčík a jim podobní kecálci

e.lesanova ( 6. května 2021 13:13 )

Je to po letech takové srovnání....k čemu nám je neustálé hašteření politiků, kdy jedni vzhlíží tam a druzí onam, navzájem se neštítí žádné podlosti, udávání, lhaní atd. oproti stavu před revo­lucí­....Hl­asova­lo se jednomyslně a bylo jasno, co bude, plánovalo se na pětiletky, byl tu nějaký vztah k rodné zemi, respekt, hospodaření "na našem", vyrábělo se z našeho a pro naše...Lidé byli skromnější, pak nás převálcoval západní "konzum", lidé uvěřili slibům Jidáše Havla, který sliboval a lhal až se mu od huby prášilo... Pro většinu zlaté časy, kdy se kradlo naprosto bez omezení, pro druhé jen děs, žádné jistoty Hoďte si korunou...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa