Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Babiš: „Zaorálek to zahrál neuvěřitelně, může do Národního“. Opozici rošáda ve vládě dráždí

Aktualizováno -
13. dubna 2021
14:35
Autor: ČTK, sova - 
13. dubna 2021
13:40

Premiér Andrej Babiš (ANO) by byl rád, aby o obsazení ministerstev zahraničí a kultury bylo jasno co nejdříve. Pokud se k němu současný ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který obdržel nabídku vést českou diplomacii, ohlásí na schůzku, určitě se s ním sejde. Předseda vlády to sdělil ČTK. O nezodpovědnosti či neuvěřitelném hazardu se zahraniční politikou naopak hovoří opozice.

Babiš uvedl, že úterní Zaorálkovu tiskovou konferenci, „na které emotivně oznámil, že se ještě nerozhodl, co chce dál dělat“, moc nepochopil. Podle premiéra ale platí dohoda s koaličním partnerem ČSSD, že si strany nebudou vzájemně mluvit do obsazení ministerstev.

Zaorálek avizoval, že by se chtěl s Babišem sejít. „Zahraniční politiku dělá vláda, to nedělá ministr zahraničních věcí samostatně. Nevím, pokud pan Zaorálek se ke mně prohlásí na schůzku, tak rád to s ním proberu. Pokud mě požádá, okamžitě ho přijmu,“ řekl Babiš pro Impuls. 

„Po dnešní nekonečné tiskové konferenci pana Zaorálka mám pocit, že skutečně ta kultura mu jde skvěle. Zahrál toho Hamleta neuvěřitelně a mohl by jít klidně do Národního divadla. Protože v tomhle on je nepřekonatelný. Jinak ten obsah ani nechci hodnotit, moc jsem tomu nerozuměl,“ pokračoval Babiš.

„Pan Zaorálek je 30 let v politice. On se živí politikou, mluví skvěle, mluví dlouze, umí to krásně, ta tiskovka byla neuvěřitelně dlouhá, celkem jsme se na ní pobavili. Ale nevím, co mi chce sdělit. Zahraniční politiku máme jednotnou jako vláda,“ dodal Babiš.

Video  TK ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) a jeho reakce na nabídku postavit se do čela ministerstva zahraničí  - abl
Video se připravuje ...

Vicepremiér, ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček navrhl, aby se po Tomáši Petříčkovi (ČSSD) na post ministra zahraničí vrátil ministr kultury Zaorálek. Tomu se však nechce v těžké době kulturu opouštět bez odpovídající náhrady a výhrady má i k fungování diplomacie v poslední době. Nástup náchodského starosty a poslance ČSSD Jana Birkeho, kterému Hamáček post ministra kultury nabídl, označil Zaorálek za příliš odvážný plán.

Fiala: Komu to slouží? Zájmům Česka určitě ne

Petříčka odvolal prezident Miloš Zeman v pondělí, funkce se zatím ujal Hamáček.

Opozičním stranám se nelíbí, že předseda ČSSD Jan Hamáček neměl při odvolání ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka (ČSSD) jistou náhradu.

Okolnosti personálních změn na ministerstvech zahraničí a kultury v podvečer projedná grémium sociálních demokratů, řekl ve Sněmovně novinářům první místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Video  Hamáček o vyhazovu Petříčka: ČSSD musí být srozumitelnější. A promluvil o Sputniku V a jednání s Rusy  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Zaorálek v úterý hovořil o tom, že by mohlo trvat týdny, než se na základě diskusí o dalším fungování diplomacie i kultury ke změně rozhodne. „Neuvěřitelný hazard s českou zahraniční politikou: odvolat ze dne na den ministra zahraničí a nemít nástupce. Komu to slouží? Prosazování zájmu ČR určitě ne,“ kritizoval situaci na twitteru předseda ODS Petr Fiala.

Grémium ČSSD se sejde v podvečer, informoval Onderka

Onderka hájil před novináři Hamáčkův postup. Uvedl, že Petříček řekl několikrát, že se mu nelíbí ve vládě s hnutím ANO a že se změnil jeho pohled na působení kabinetu. „Hamáček mu vyhověl,“ konstatoval Onderka. Dál vysvětlil, že Zaorálek pozici šéfa diplomacie už vykonával a ukázal, že by byl bezproblémovým nástupcem Petříčka. „My o tom budeme jednat v podvečer v grémiu strany,“ uvedl. Později doplnil, že nemá křišťálovou kouli, aby mohl říct, jak dlouho jednání ohledně změn potrvají.

Šéf lidovců Marian Jurečka ironicky konstatoval, že v ČSSD mají změny evidentně promyšlené. „A evidentně přítel příteli věří. Odvolat ministra a nemít vyřešeno, kdo za něj povede ministerstvo, tomu říkám zodpovědná politika! Pardon, tady vlastně nejde o zodpovědnou politiku, ale o přání Hradu,“ míní.

Rakušan: Starosta není kvalifikace na kulturu

Také podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové měl mít Hamáček zajištěnou náhradu. „To ale neplatí, když je odvolání směsí osobní pomsty a požadavků Hradu. Pan Hamáček ukázal, že mu nejde o naši zemi. Nedivím se panu Zaorálkovi, že nechce být pěšcem, kterým táhnou jiní. Snad mu tenhle postoj vydrží,“ uvedla.

Podle předsedy Starostů a nezávislých (STAN) Víta Rakušana vláda prokazuje, že ignoruje autentickou pozici zahraniční politiky. „Jen ukazujeme, že nás to nezajímá. Zahraniční agendu dáváme solitérům ze Strakovy akademie či Hradu,“ uvedl a označil to za nebezpečné. K Hamáčkovu kandidátovi na ministra kultury Janu Birkemu (ČSSD) řekl, že je kvalitním starostou Náchoda. „Já jako bývalý starosta Kolína bych ale nebral tuto funkci jako kvalifikaci být ministrem kultury. To má být člověk, který má na kulturu vazby,“ dodal.

Video  Hamáček jako dvojče Havlíčka: Superministrování je nesmysl. Zaorálek ustoupí, míní politolog  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bullshit ( 13. dubna 2021 19:02 )

Jak může někdo fandit ještě po letech agentovi, bývalému aparátčíkovi to nechápu. Možná jen bývalý lamapsák, fízl nebo úředník. Nikdo jiný mne nenapadá. prostě člověk za kterým je vidět kus životní práce a velká přidaná hodnota Jinak vládne vláda a ne opozice. Vláda plná odborníků, jen co je pravda...

Michal Snobl ( 13. dubna 2021 18:40 )

Zeman odvolal tak Zeman přivolá Nejedlého,ten vám ukáže zahraniční politiku. To teprve budeš koukat Kokeši, s Hamtačkem vás trefí šlak.

hejhej ( 13. dubna 2021 18:24 )

Opozici vadí úplně všechno. A ta hloupá, arogantní Pekarová se chová, že všemu rozumí a opak je pravdou, Pekarová je nejen hloupá a arogantní, ale především nesympatická.

krtek. ( 13. dubna 2021 18:24 )

protože zaplatil prezidentskou kampan Milošoví ? dostal za odměnu flek a setuzu...

nespokojeny ( 13. dubna 2021 18:10 )

Panda82: Asi tak, nefandím nikomu, politika je špinavá věc, ale ta Pekarová to je dílo....
U ní si vzpomínám na Nemocnici na kraji města..kdyby blbost nadnášela, tak..atd.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa