Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Schodek rozpočtu poskočil na 500 miliard, vládu podržela KSČM. Bartošek: Babiš je slaboch

Aktualizováno -
18. února 2021
20:05
Autor: simao, ČTK - 
18. února 2021
09:29

Poslanci se ve čtvrtek kromě schválení pandemického zákona dostali i k novele rozpočtu na rok 2021. Vláda chtěla zvýšit schodek z 320 miliard na 500 miliard korun, zákonodárci jí to schválili - i díky hlasům KSČM. Šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek, který neúspěšně navrhoval vrácení pěti miliard armádě, se ostře navezl do premiéra Andreje Babiše (ANO). „Jste slabá vláda a premiér je slaboch, protože se nechává vydírat komunistama,“ zuřil.

Sněmovna se ve čtvrtek po schválení pandemického zákona vrátila k návrhu vicepremiérky a ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) na navýšení schodku rozpočtu pro letošní rok na 500 miliard korun.

Schillerová za tento návrh čelila řadě kritických komentářů, opoziční představitelé se podivovali nad tím, že s ním předstoupila již v půlce února, zmiňovali také, že návrh nepřinesl nové návrhy úspor.

Pro návrh zákona se však vládnímu kabinetu podařilo sehnat dostatečnou podporu - pro se vyjádřilo 93 poslanců včetně komunistů, proti bylo 70 poslanců ze 164 přítomných.

Kovářová: Podsekli si příjmy a nemají peníze na boj s covidem

Vláda schválila navýšení rozpočtu v pondělí. Změny daní v podobě zrušení superhrubé mzdy, snížení zdanění, zvýšení slevy na poplatníka o 3000 korun a změně rozpočtového určení daní povedou podle dnešních informací ministerstva financí k poklesu příjmu rozpočtu o 89,5 miliardy korun.

„Vláda si dobrovolně a nezodpovědně podsekla své příjmy o 100 miliard korun a nyní nemá peníze na boj s pandemií a jejími důsledky. Výsledkem je rekordní schodek 500 miliard korun. A navíc tento návrh předkládá v legislativní nouzi, tzn. že poslanci mají na prostudování pouhé dva dny. Nejde o navýšení schodku o pár miliard, ale o 180 miliard a to si vyžádá řádné projednání,“ kritizovala vládní návrh na tiskovce ve Sněmovně poslankyně Věra Kovářová (STAN).

Schillerová však hájila nutnost navýšení schodku mj. další podporou investic. Ale také nutnými výdaji na boj s koronavirovou pandemií.

„Potřebujeme peníze na kompenzace, na covid, dnes jste tady schválili pandemický zákon, to je také zásek několika miliard,“ uvedla ve Sněmovně ministryně financí. „Potřebujeme dát peníze lidem v 1. linii, Antivirus, schválili jste ho tady, to všechno jsou peníze, které tato ekonomika potřebuje. Nikdo nemohl předpokládat, že covid se potáhne celý rok,“ podotkla Schillerová.

Příjmy také negativně ovlivní výplata nového kompenzačního bonusu, která přijde státní rozpočet v únoru a březnu podle ministerstva na 18 miliard korun.

Za celý loňský rok ovlivněný dopady pandemie skončil státní rozpočet v rekordním schodku 367,4 miliardy korun. Rozpočet na loňský rok, který schválila Sněmovna, počítal s deficitem 500 miliard korun, poslanci ho na návrh vlády třikrát zvýšili kvůli dopadům epidemie koronaviru z původních 40 miliard korun.

Video  Havlíček o novém systému kompenzací pro podnikatele a firmy. A balík peněz pro kongresy a veletrhy  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Celkové příjmy rozpočtu 2021 by měly být podle návrhu 1,39 bilionu korun a výdaje 1,89 bilionu korun. Příjmy by tak měly být proti schválenému rozpočtu nižší o 102,7 miliardy korun a výdaje vyšší o 77,3 miliardy korun.

„Nekončící boj s pandemií a potřeba ekonomické pomoci se neobejde bez peněz. Schválení novely rozpočtu 2021 Poslaneckou sněmovnou nám umožní pokračovat v obojím,“ uvedla Schillerová ve videu na twitteru poté, co byl návrh odhlasován.

Výhrada komunistů

Rušno bylo kolem toho, zda projednávat návrh v legislativní nouzi. S výhradami přišel i klub KSČM, který nezaujal jednotné stanovisko a ponechal svým poslancům ponechal volné hlasování. Komunisté dosud při hlasování o rozpočtu menšinový kabinet podporovali.

Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik sice avizoval, že proti hlasování ve stavu legislativní nouze je drtivá většina komunistického klubu, přesto však větší část poslanců KSČM pro zrychlené projednávání nakonec hlasovala.

A šéf KSČM Vojtěch FIlip ve Sněmovně vysvětloval, proč se komunisté rozhodli návrh podpořit - prý proto, aby se splnilo vše, co je nutné pro zabezpečení lidí v 1. linii, pro podporu vojáků a dalších, kteřá bojují s covidem. A by byly zajištěny slíbené kompenzace, „Jsem přesvědčen, že je to krok, který znamená odbpovědný přístup k tomu, jakým způsobem se vypořádáváme s tím, že lidem něco slíbíme,“ uvedl.

Opoziční bouře

Pravicová opozice zuřila, že k projednávání dnes vůbec došlo. „Není žádný reálný argument pro to, projednávat to v legislativní nouzi,“ odmítal marně šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura čtvrteční projednávání a navrhoval, aby 2. čtení proběhlo až po velikonočním pondělí. „Vy se ženete proti zdi a ještě přidáváte plyn,“ vytkl vládě kvůli tomu, že neměla ani dojednanou podporu KSČM.

Ministryně financí Schillerová přitom pohrozila, že když se rozpočet nebude projednávat dnes, nebude projednán ani kompenzační bonus. „Podnikatelům se platit dá,“ odmítal její stanovisko Stanjura.

Poslanec Jan Jakob (TOP 09), který nahradil ve Sněmovně Miroslava Kalouska, označil slova Schillerové za vydírání.

„Přicházíte s očekáváním, že to bude snad za hodinu sfouknutý a že to proženete legislativní nouzí, jak kdybyste si přišli koupit deset housek na krám, to je přece naprosto nemyslitelné,“ čertil se pro změnu šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. Vládě vytýkal, že nepřišla s novými úsporami: „Jakým způsobem jste stávající situaci promítli do hospodaření státu?“

Schillerová: Nemohu střílet cifry od boku

„Já si nemohu dovolit střílet od boku cifry, že ušetřím desítky, nebo stovky miliard, to je nereálné,“ bránila se se během přestřelky s opozicí Schillerová při kritice, že nenavrhla „jediné úsporné opatření“.

„Nevymlouvejte se na nás a přijďte příště s nějakými úspornými opatřeními,“ vyzval Schillerovou místopředsedseda Topky Jakob.  „Vy nám neustále opakujete, kolik by stáli naše návrhy, do těch 100 miliard by se vešly,“ uvedl Mikuláš Ferjenčík (Piráti), který navrhoval zamítnutí celého návrhu novely. Pro bylo 70 ze 165 poslanců a návrh přijat nebyl.

Kritický byl i poslanec Jan Skopeček (ODS) během kritiky, který míní, že se rozpočty nedaří ministerstvu financí sestavovat dlouhodobě, nejen v období covidové krize. „Vy prostě neumíte sestavovat rozpočty, ty rozpočty dopadají jinak,“ vytkl Schillerové.

Bartošek: Premiér je slaboch

Lidovec Bartošek se ve svém dalším vystoupení vrátil k odebrání 10 miliardám z rozpočtové kapitoly ministerstva obrany, což byla podmínka pro schválení rámce rozpočtu ze strany KSČM v 1. čtení.

Obrátil se přímo na premiéra Babiše. „Armádě jste 5 miliard vrátili, za to díky, ale slib, který jste dal veřejně, že již v lednu jim celou částku vrátíte. V současné době tady máte možnost, abyste podpořil můj pozměňovací návrh a tím splnil svůj slib (...) To by z vás udělalo čestného člověka,“ vyzval Bartošek Babiše a navrhl vrátit armádě zýbvajících 5 miliard.

Ani Bartošek však pro svůj návrh podporu nezískal. Pro bylo 76 poslanců, proti 46 ze 164 a návrh přijat nebyl. „Nechávávte se vydírat komunisty,“ vytkl Bartošek Babišovi. „Jste slabá vláda a premiér je slaboch, protože se nechává vydírat komunistama,“ dodal.

Kalousek: Příští vládě není co závidět

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), pro kterého to bylo první projednávání rozpočtu, na kterém od odchodu ze Sněmovny chyběl, na twitteru komentoval výsledek jednání také kriticky.

„Koalice ANO, ČSSD a KSČM učinila další dlouhý krok k rozvratu veřejných rozpočtů. Odvrátit ho bude velmi pracné a především bolestivé. Příští vládě věru není co závidět,“ okomentoval rozhodnutí Sněmovny.

Video  Schillerová o schodku 367 miliard za rok 2020: Umím s tím žít, koronavirus zamíchal kartami všem  - Twitter - A. Schillerová
Video se připravuje ...

Vladimír Souček ( 22. února 2021 18:31 )

Poslechněte jak se chová opozice za pandemie v Portugalsku a má to potivní konsekvence:

http­s://ra­diozur­nal.roz­hlas­.cz/v-portugalsku-zabral-lockdown-lide-zde-dodrzuji-i-opatreni-ktera-nemuseji-vsima-8431349

LuCo ( 20. února 2021 16:25 )

Bartošek, Kovářová,Skopeček = tři perely z velmi mnohaperlového náhrdelníku za nic neodpovídajícího demobloku. Co krop to nápad za prd.

sarina ( 19. února 2021 15:29 )

Pokud se budeme mít tak jak teď za Babiše, nevadí žádné firmy, ty vadí jen opozici protože mají strach že na ně nic nezůstane a proto závistí puknou než se Babiše zbaví.

Uživatel_5411569 ( 19. února 2021 09:44 )

Uživatel_5411569 ( 19. února 2021 09:41 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa