Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

KSČM zuří: Neférové jednání vlády! Filip hrozí koncem tolerance, dál vadí zavřené skiareály

Aktualizováno -
31. ledna 2021
15:40
Autor: ČTK, simao - 
30. ledna 2021
14:04

Vedení komunistické strany se bude příští týden zabývat tím, za jakých podmínek může tolerovat současnou vládu. Podle názoru místopředsedy KSČM Stanislava Grospiče není jednání vlády ani premiéra Andreje Babiše (ANO) férové a komunisté si ho nenechají líbit. KSČM o tom dnes informovala na twitteru. Grospič v pátek v České televizi vyjádřil rozčarování nad přístupem vlády k podmínkám, jejichž splnění komunisté požadovali výměnou za podporu státního rozpočtu a prodloužení nouzového stavu. V sobotu se rozzuřil i šéf KSČM Vojtěch Filip.

Komunisté chtěli výměnou za pomoc při schválení státního rozpočtu na letošní rok, aby vláda snížila rozpočet ministerstva obrany. Kabinet tak učinil, polovinu z odebraných deseti miliard ministři tento týden obraně vrátili a dalších pět miliard hodlají ještě vrátit.

Komunisté u ministrů neuspěli ani s požadavkem na větší otevření škol a umožnění provozu zimních středisek i ubytovacích služeb, které nyní kvůli vládním protikoronavirovým restrikcím nefungují. Strana tím podmínila svou podporu prodloužení nouzového stavu do 14. února. O otevření skiareálů ale vláda tento týden ani nehlasovala, naopak některá protiepidemická opatření ještě zpřísnila.

Grospič: Buď to Babiš napraví, nebo excesy tolerovat nebudeme

Jednání vlády ani premiéra není podle Grospiče férové a nejvyšší stranické orgány KSČM se tím budou zabývat. „Buď Andrej Babiš napraví to, co napáchal, nebo už nebudeme nadále tolerovat jeho excesy, které nejsou ve prospěch občanů ČR,“ uvedl dnes Grospič na twitteru.

V reakcích členů strany podle Grospiče převažuje názor, že by si jednání vlády neměla KSČM nechat líbit. „To je i můj názor, a myslím si, že i v těchto intencích bude postupovat kolegium strany i výkonný výbor strany,“ řekl v pátek ČT. Stranické kolegium KSČM se sejde v úterý, ústřední výbor strany v pátek. Příští týden má s premiérem jednat předseda KSČM Vojtěch Filip.

Komunisté umožnili vznik současné vlády výměnou za splnění sedmi podmínek, z nichž téměř všechny byly podle Grospiče splněny. Jako příklad uvedl navýšení důchodů či zvýšení příspěvku obcím na výstavbu bytů.

„Kdyby nebylo tlaku komunistické strany a těchto požadavků, tak by nikdy Babišova pravicová vláda tyto sociální věci nerealizovala,“ řekl Grospič ČT. Jedinou ze sedmi podmínek, která nebyla splněna, je pětitýdenní zákonná dovolená pro zaměstnance, o požadavku na ústavní ochranu vod se podle Grospiče nyní jedná.

Filip: Neotevřít skiareály byla chyba

Že se vláda rozhodla neotevřít skiareály, to považuje za chybu i šéf komunistů Filip. „Myslím, že i za této epidemiologické situace je možné, aby byly pro skiareály i pro školy na prvním stupni předepsány hygienické podmínky tak, jaké platí třeba pro supermarkety a obchody. My jsme proto směřovali náš návrh k zahájení školních prázdnin, kdy by se to dalo zvládnout, protože jejich nástup je postupný,“ uvedl pro Novinky.cz předseda KSČM.

„Jsem toho názoru, že je lépe, aby lidé navštěvovali skiareály organizovaně tak, aby byla dodržena hygienická opatření, než aby tam lidé přijížděli a v podstatě nebyly žádné kroky, které by zamezovaly šíření koronaviru,“ podotkl.

„Ano, dostali jsme veřejný příslib, že to vláda udělá. A opravdu nechápu, proč se tomu teď brání, když stanovení hygienických pravidel je možné,“ vytkl Filip vládě. „Považuji to za selhání vlády. Když něco slíbí, tak by měla udělat vše, aby slib mohla dodržet,“ míní Filip. Ve středu se chystá na jednání s Babišem, požádal i o schůzku u Zemana. „Celá situace může skončit tím, že budeme jednat o vypovězení dohody o toleranci vlády,“ hrozí Filip.

Havlíček: Neumím říct, zda komunisté vládu podrží

Na zlobu komunistů reagoval vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). „Je pravda, že komunisté to požadují, konečně já jsem taky neměl ještě koncem minulého týdne jiný názor, než mají oni a řada ostatních politických aktérů. Na druhou stranu, i s komunisty jsme o tom jednali v době, kdy čísla klesala a všichni jsme očekávali, že to bude nadále klesat. Teď se ale poklesy zastavily a nejsme v situaci, kdy bychom dělali politické dohody na úkor zdraví obyvatel. Jsem přesvědčen, že si to uvědomují i komunisté,“ vzkázal v rozhovoru pro Právo.

„Neumím říct, zda v tom vládu podrží, nebo ne. Jen věřím, že všechny strany v parlamentu jsou natolik rozumné, že si nevezmou lidi jako rukojmí a že nebudou nouzový stav brát jako handl. Můžeme handlovat v rámci jiných zákonů, to je v pořádku. Neměli bychom to posouvat do roviny, kdy bychom ohrožovali zdraví obyvatel. Nouzový stav je něco, co si nikdo z nás nepřeje, ale když nebude, budeme mít velký problém,“ dodal Havlíček.

Video  Hamáček proti otevření skiareálů: Nechceme ohrozit nemocnice! A pohrozil zavřením hotelů pro služebky kvůli zneužívání  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Plaga: Neudělali jsme si z komunistů dobrý den

Na požadavek komunistů otevřít 1. stupeň škol reagoval v neděli v Partii na FTV Prima ministr školství Robert Plaga (ANO). Neotevření škol je dle něj logický krok za současné pandemické situace.

„Já, pokud jsem poslouchal pana ministra Blatného, a není to výmluva, tak podmiňoval ten krok dobrým vývojem epidemiologické situace. To je naprosto férové. I já, který mám zájem na tom, aby se školy otevřely, tak naprosto vnímám, že v situaci, kdy ta čísla najednou neklesají, když jsme minule rozvolňovali na 4,5 tisících případů denně, teď jich je 8 tisíc a neklesá to, tak pokud bychom ten krok udělali a rozhýbali 300 tisíc dětí na 1. stupni základních škol, jako že bych si to přál, tak jsem si vědom toho rizika, že ty nemocnice jsou přeplněné. Ten, kdo nese tu odpovědnost, je ministr zdravotnictví,“ uvedl Plaga.

„Ta čísla se nepohnula směrem dolů, takže to neberu, že bychom si udělali z komunistů dobrý den, ale že se ministr zdravotnictví chová tak, jak řekl ve Sněmovně,“ dodal Plaga.

Kováčik: Vláda měla otevřít 1. stupeň, lidé na hory stejně jezdí

V poslaneckém klubu KSČM je však nyní velmi silná tendence nepodpořit prodloužení nouzového stavu, řekl v neděli v Partii CNN Prima News jeho předseda Pavel Kováčik.

„Bude to výsledek jednání v poslaneckém klubu. Ale je tady velmi silná tendence, že bychom nepodpořili prodloužení nouzového stavu. KSČM je více přesvědčena dále ho nepodporovat nežli ano. Toleranční dohoda je něco jiného, tam jsou mechanismy, jakým způsobem dál pokračovat,“ řekl Kováčik.

Vláda podle měj měla otevřít skiareály a umožnit prezenční výuku pro první stupeň základních škol, malotřídky, žáky devátých tříd a maturanty. „Lidé na hory stejně jezdí. A provozovatelé jsou připraveni i ta zpřísněná opatření zajistit. V případě škol byla jedinečná šance, protože šestina žáků bude na jarních prázdninách. Ten náběh by byl pozvolný,“ doplnil Kováčik.

Video  Babiš tlačil na očkování 6 dávkami z jedné lahvičky, Česku se to vymstilo. Blatný připustil: Dodávají nám méně lahviček.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hradnisamohonka ( 31. ledna 2021 17:26 )

Pošlete komouše do nemocnic na výpomoc , na oddělění kde leží pacienti s covidem , aspoň budou jednou užiteční.

Omasta ( 31. ledna 2021 16:29 )

A co když si komunisti vymůžou u vakcinářů vyšší úplatek a nouzový stav pak schválí? Abyste se nedivil. Lockdovny skončí, až bude napíchaný poslední obyvatel Česka.

pfoto1 ( 31. ledna 2021 15:29 )

Bylo by super, pokud by opravdu komunisti nepodpořili prodloužení nouzového stavu. To bychom všichni rychle viděli, jak se odkopou ostatní strany opozice, které teď soustavně kritizují, ale najednou by byly strašně státotvorné a zodpovědné . Máme nového boha a tím bohem je "Kovid". Jeho uctívání a vyznávání je nadstranické, jeho kritika je rouháním, které se neodpouští a tvrdě trestá!

Omasta ( 31. ledna 2021 14:09 )

Občané by se mohli spojit, vytvořit sbírku na advokáta (2 miliony), který zažaluje členy vlády pro korupci a nechá restrikce zrušit kvůlu neústavnosti.

Omasta ( 31. ledna 2021 14:04 )

Možná že komunisté chtějí vyhrůžkou, že nepodpoří nouzový stav, vydobýt z vakcinářů vyšší úplatek.
Tomu se nedá říct šaškárna. Tady se zvrhli všichni v korupčníky a za odměnu z hůry ničí své voliče. Můžeme my voliči nabídnout úředníkům víc než vakcináři?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa