Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Spor o snížení daní a konec superhrubé mzdy. Zeman návrh omylem vetoval, nebo platí 1. ledna?

Aktualizováno -
30. prosince 2020
09:45
Autor: ČTK, kal, simao - 
29. prosince 2020
11:55

Daňový balíček, který zahrnuje snížení daně z příjmu fyzických osob či zrušení superhrubé mzdy, začne platit od 1. ledna. Ministerstvo vnitra už podle mluvčího Ondřeje Krátošky dostalo ze Sněmovny příkaz k jeho vyhlášení. Ve Sbírce zákonů bude publikován 31. prosince, jak Blesk Zprávám potvrdil i předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Právě jemu Zeman balíček vrátil bez podpisu „k dalším opatřením“, aby nevyužil celou 15denní lhůtu. Zatímco i šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek ho za to nakonec pochválil, podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD), šéfa Pirátů Ivana Bartoše i některých právníků oslovených webem Info.cz tím Zeman zákon omylem vetoval a měla by o něm znovu rozhodnout Sněmovna.

V prosinci normu schválili poslanci a senátoři. Prezident Miloš Zeman ji nepodepsal, ale ani nevetoval. V pondělí ji vrátil Vondráčkovi.

Podle místopředsedy vlády Jana Hamáčka (ČSSD) podpis připojil i předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Zákon tak nabude účinnosti k 1. lednu. Daňový balíček jako jednu z hlavních změn přináší zrušení takzvané superhrubé mzdy.

„Daňový balíček bude vydán ve Sbírce zákonů pod č. 609/2020 Sb. dne 31. prosince 2020. Legislativní proces tím bude dokončen do konce roku a daňový balíček tak nabyde účinnosti 1. ledna 2021,“ sdělilo dnes na dotaz ČTK ministerstvo financí.

Zeman psal Vondráčkovi

Zeman Vondráčkovi napsal, že se rozhodl podpis pod zákon nepřipojit. Nelíbí se mu, že daňová změna může podle něj „prohloubit nepříznivý vývoj veřejných financí, zejména státního rozpočtu“.

„Změny zákona o daních z příjmů, spočívající ve snížení zdanění nejen v jedné, ale rovnou ve dvou úrovních, považuji za současné situace státu za projev snížené míry odpovědnosti,“ stojí v prezidentově dopisu Vondráčkovi.

Dopustil se Zeman chyby?

Své rozhodnutí nepodepsat daňový balíček oznámil prezident 20. prosince. Na podepsání či vetování zákona má prezident lhůtu 15 dní. Daňový balíček podle sněmovních stránek obdržel prezident 22. prosince.

Podle některých právníků je nyní ale možné, že Zeman zřejmě omylem zákon vetoval, tím pádem by se daňový balíček znovu vrátil do Sněmovny. Na konci dopisu, jenž byl adresován Vondráčkovi, totiž prezident napsal, že zákon „vrací k dalšímu opatření“, uvedl v úterý server Info.cz.

Podle některých právníků i politiků ale Zemanovo vyjádření v dopise, že zákon vrací k dalšímu opatření, znamená veto zákona. To by museli přehlasovat poslanci, aby zákon mohl platit. Nejlépe ještě do konce roku.

„Domnívám se, že rozhodnutí prezidenta republiky, kde se explicitně hovoří o vrácení zákona, lze jen těžko interpretovat jinak než jako tzv. suspenzivní veto, tj. zákon se vrací k případnému přehlasování Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR,“ uvedl pro Info.cz Ondřej Preuss, tajemník katedry ústavního práva na Právnické fakultě UK.

Bartoš: Měla by se znovu sejít Sněmovna

Předseda Pirátů Ivan Bartoš Info.cz řekl, že by se k zákonu měli sejít poslanci. „Dle textu dopisu a jasné formulace v závěru prezident návrh zákona vetoval a teď je již mimo jeho dispozici, takže se k němu Sněmovna bude muset sejít. Nastala nám tak znovu šance v tuto chvíli rozpočtově naprosto nezodpovědný balíček s rukopisem ANO a ODS dostat ze stolu,“ tvrdí Bartoš.

Jan Hamáček sdělil serveru Seznam Zprávy, že z jeho pohledu lze formulaci použitou prezidentem republiky vykládat jako veto. „Jediný, kdo to může autoritativně říci, je Ústavní soud. Za ČSSD jsme připraveni případnou žádost o přezkum Ústavním soudem podpořit,“ uvedl ministr vnitra. Podle něj by Sněmovna o daňovém balíčku měla hlasovat znovu, je tedy teď na Vondráčkovi, zda se Sněmovna stihne sejít ještě před koncem roku.

V případě, že prezident zákon vetuje, může jeho nesouhlas přehlasovat Sněmovna hlasy nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy alespoň 101.

Ovčáček nesouhlasí

„Zákon nebyl vetován a ani podepsán. Byl nepodepsán a bez podpisu postoupen předsedovi Poslanecké sněmovny,“ odmítl výhrady hradní mluvčí Jiří Ovčáček pro iDNES.cz.

„Vyjádření prezidenta republiky neobsahuje klíčový výslovný poukaz na čl. 50 odst. 1 Ústavy ČR, jako tomu je v případě veta zákona. Daňový balíček tedy nebyl vetován,“ dodal Ovčáček.

Zrušení superhrubé mzdy

Daňový balíček jako jednu z hlavních změn přináší zrušení takzvané superhrubé mzdy. Od roku 2008 byla základem daně z příjmů u zaměstnanců hrubá mzda navýšená o povinné odvody zaměstnavatele. Nově má být základem daně pouze hrubá mzda. Současně s tím zvyšuje zákon v příštím a přespříštím roce daňovou slevu na poplatníka vždy ročně o 3000 korun.

Samotné zrušení superhrubé mzdy může připravit státní rozpočet podle údajů ministerstva financí asi o 52 miliard korun.

Kalousek: Mýlil jsem se, prezident se zachoval moudře

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek předjímal, že daňový balíček od 1. ledna účinný nebude.

„Což o to, pravdu prezident má. Svým rozhodnutím však způsobí pouze to, že zákon bude účinný později než 1. ledna, což způsobí řadu problémů. Takže tím napáchá mnohem víc škody než užitku. Jako ostatně vždycky,“ glosoval Kalousek postoj Miloše Zemana.

Vondráček nicméně Blesk Zprávám vzkázal: „Zákon vyjde ve Sbírce zákonů 31. 12. 2020 a bude účinný od 1. 1. 2021.“

A za nos se chytl i Kalousek: „Tak jsem se mýlil, proto jsem předchozí tweet smazal a musím přiznat, že se prezident zachoval moudře. Tím, že se písemně vyjádřil, ukončil předčasně svoji lhůtu (15 dní) a nic nebrání tomu, aby zákon vyšel ve sbírce ještě letos, čímž bude účinný od 1. 1. 2021.“

Ministerstvo financí již dříve uvedlo, že zrušení superhrubé mzdy i zvýšení daňové slevy bude účinné po celý příští rok. Od ledna by měla klesnout sazba spotřební daně z nafty.

Původní verze, kterou v listopadu schválila Sněmovna, znamenala výpadek daňových příjmů veřejných rozpočtů zhruba 130 miliard korun, z toho na státní rozpočet připadl výpadek asi 88 miliard korun. Sněmovna balíček přijala v senátní verzi, která bude znamenat pro státní rozpočet výpadek příjmů 87,5 miliardy korun. Schválený státní rozpočet s tím nepočítá.

Poslanci rozpočet schválili a prezident ho podepsal se schodkem 320 miliard korun. Opozice z tohoto i jiných důvodů kritizovala rozpočet jako nereálný.

Kolik si přilepšíme? Kolik si přilepšíme? | Blesk

Co balíček také zahrnuje

  • Zrušení superhrubé mzdy a její nahrazení dvěma sazbami daně z příjmů fyzických osob 15 a 23 procent. Zvýšená sazba se bude týkat části ročních příjmů přesahujících 48násobek měsíční průměrné mzdy, pro příští rok nad měsíční mzdu 141 764 Kč.
  • Zavedení stravenkového paušálu, který má být alternativou k dosavadním stravenkám.
  • Navýšení daňové slevy na poplatníka z nynějších 24 840 Kč na 27 840 Kč v roce 2021 a na 30 840 Kč v roce 2022.
  • Zrušení hranice 60 300 Kč pro uplatnění daňového bonusu pro děti.
  • Trvalé zvýšení hranice pro povinné odpisování majetku ze 40 000 Kč na 80 000 Kč. Veškerý majetek do této částky si tak bude moci podnikatel jednorázově odepsat do svých daňových výdajů.
  • Obcím a krajům nahrazuje výpadek daňových příjmů, způsobený zrušením superhrubé mzdy, zvýšením podílu na sdílených daních - v rozpočtovém určení daní se zvýší podíl obcí na výnosu ze sdílených daní z 23,58 procenta na 25,84 procenta a podíl krajů z 8,92 procenta na 9,78 procenta.
  • Zvýšení sazeb z tabákových výrobků a zahřívaného tabáku patrně od března 2021, snížení spotřební daně z motorové nafty o 1 Kč/l od února 2021.

Video  Babiš žádal poslance u balíčku: Hlasujte už, musím pracovat a na oběd s velvyslanci.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Video  Zeman otevře cestu daňovému balíčku, nepodepíše ho ani nevetuje. Co to znamená?  - TV Prima
Video se připravuje ...

BoziMilda ( 30. prosince 2020 11:28 )

To je ten brilantní mozek, co ho tu někteří vynášejí do nebes ? Nebo to je záměr, pokusil se tu skvělou vládu překonat v lemplovství ?

strejda777 ( 30. prosince 2020 11:14 )

Heleďte, když Kalousek pana prezidenta chválil za nepodepsaný "balíček", tak to přeci musí být všechno v pořádku, ne?

qtek ( 29. prosince 2020 23:08 )

Zemanova senilita začíná ohrožovat chod státu.

jerryce ( 29. prosince 2020 15:56 )

Prezident dal na paní Benešovou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa