Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš rozzuřil senátory: „Ať si na schovku hraje s Monikou!“ Jeho návrh nakonec podpořili

Aktualizováno -
10. prosince 2020
21:31
Autor: ČTK, simao - 
10. prosince 2020
10:19

Andrej Babiš (ANO) dnes vyrazil do Senátu hájit v rámci debaty o daňovém balíčku vlastní návrh na zrušení superhrubé mzdy a snížení daně z příjmu na 15 a 23 %. Čelil kritice. Za paskvil označil celý návrh daňového balíčku Jiří Drahoš. Babiš původně avizoval, že se bude účastnit celého projednávání balíčku v Senátu. Ten ale nakonec opustil po dvou hodinách a vydal se na cestu na summit EU do Bruselu. Podle senátorů nedodržel své slovo. Babišův návrh nakonec horní komora schválila, navrhla ale několik úprav, které nyní projedná Sněmovna.

Premiér Andrej Babiš (ANO) vystoupil dnes před senátory s obhajobou svého poslaneckého návrhu na zrušení superhrubé mzdy a snížení daně z příjmu fyzických osob na 15 a 23 %.

„Je nejvýhodnější pro všechny zaměstnance, tzn. 4,5 milionu zaměstnanců, kteří by měli dostat od 1. ledna navýšení čisté mzdy o 7 procent. Ten návrh je na dva roky, protože je jasné, že po příštích parlamentních volbách přijde nová vláda, nový parlament a bude mít rok času na to, aby dal návrh, jaké budou daně v roce 2023,“ řekl Babiš mimo jiné v Senátu.

Prošla Babišova varianta

Senát po několikahodinovém projednávání nakonec souhlasil s nahrazením superhrubé mzdy sazbami daně z příjmů fyzických osob ve výši 15 a 23 procent, tedy Babišovým návrhem. Zavedení jednotných sazeb nepřijal.

Video  Babiš o superhrubé mzdě, antibabiš koalici i rekordnímu deficitu  - Blesk
Video se připravuje ...

Základní daňová sleva na poplatníka se má podle Senátu zvýšit z dosavadních 24 840 korun ročně na 27 840 Kč v příštím roce a na 30 840 Kč v roce 2022. Obcím a krajům mají být výpadky příjmů po zrušení superhrubé mzdy nahrazeny z 80 procent, a to zvýšením jejich výnosů z daní.     

Senát také odmítl návrh pirátských poslanců na zdanění prodeje akcií ve výši 20 milionů korun a více, které jsou v držení déle než tři roky. Zaměstnanci asi budou moci místo stravenek dostávat stravenkový paušál, který nebude podléhat odvodům a daním. Návrh na zrušení paušálu Senát odmítl.

Fiala s Jurečkou spokojeni, „topka“ nikoliv

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) chce v pátek požádat o schůzku s prezidentem Zemanem. Bude ho informovat o schválené podobě daňového balíčku. Zároveň řekla, že dopad změn bude v roce 2021 asi 99 miliard korun, v roce 2022 bude 120 miliard korun a od roku 2023 asi 103 miliard korun.

Zástupci opozice jsou výsledkem převážně spojeni. „Mám opravdu radost, že v Senátu prošlo námi připravené řešení. Ukázala se síla senátorských klubů ODS + TOP a KDU a síla naší spolupráce. Přišli jsme s rozumným kompromisem, který zajistí více peněz lidem v době, kdy je potřebují,“ napsal předseda ODS Petr Fiala.

Spokojen je i šéf lidovců Marian Jurečka. „Dohoda KDU-ČSL, ODS a TOP 09 v Senátu má velký smysl i pro obce, města a kraje, které se budou moci rozvíjet a také dokáží zafinancovat sociální či zdravotní služby, budou mít peníze na kofinancovaní, kompenzace ve výši 24,5 mld. Kč je obrovská pomoc pro regiony a venkov,“ napsal Jurečka.

Hned to ale schytal od šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska. „Promiňte, pane předsedo, ale senátoři TOP 09 pro zákon nehlasovali a TOP 09 pro něj nebude hlasovat ani ve Sněmovně. Bez zachování zákona o rozpočtové odpovědnosti a úspor ve státním rozpočtu to máme za rozpočtový hazard,“ upozornil častý vládní kritik.

Odešel předčasně

Babiš schůzi Senátu opustil po dvou hodinách, ačkoli původně sliboval účast na celém dnešním projednávání daňového balíčku. Zdůvodnil to tím, že nedokázal zajistit zastupování premiérem jiné země EU na jejím summitu.

Vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) uvedla, že premiérova účast v Bruselu je nezbytná, neboť má vyjednat přísun 962 miliard korun z peněz EU pro ČR v příštích letech.

Svůj návrh vychválil. Je prý výhodný pro všechny

Babiš přitom svůj návrh před senátory „vynesl do nebes“. „Nejvýhodnější je i pro živnostníky, protože nenavyšuje daně na 19 procent,“ upozornil Babiš. Sazbu 19 a 23 % původně měla menšinová vláda ANO a ČSSD v programovém prohlášení. Právě 19 % pak prosazoval ve Sněmovně i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), ale poslanci upřednostnili návrh Babiše na 15 %.

„Nejvýhodnější je i pro zaměstnavatele, protože všichni ušetří,“ podotkl ke svému návrhu Babiš. „Tento návrh je samozřejmě v kontextu pandemie covid-19. Myslím, že všechny ekonomiky v Evropě to dělají,“ pokračoval Babiš. „Tento návrh je nejvýhodnější i pro náš rozpočet, který si to může dovolit a který skutečně si to může dovolit hlavně proto, že máme nejnižší zadlužení v rámci států EU, když samozřejmě do toho nepočítám Lucembursko, Estonsko a Bulharsko,“ dodal Babiš předtím, než senátoy opustil.

V Bruselu dnes startuje dvoudenní summit EU, kam vyrazil Babiš zastupovat Česko.

„Není pravda, že ten návrh je pro bohaté, ten návrh je výhodný pro všechny,“ odmítl kritiku balíčku v Senátu Babiš. „Tento návrh byl ve Sněmovně zkažen tím návrhem navýšení slevy na poplatníka,“ připomněl Babiš senátorům, že poslanci schválili v rámci balíčku i pozměňovací návrh Pirátů. Babiš upozornil, že sleva na poplatníka již za tento rok stojí Česko 130 miliard.

Drahoš: Nepromyšlený paskvil

Kritikou nešetřil např. senátor Jiří Drahoš, který odmítl během debaty návrh daňového balíčku. „Můj pohled na celý daňový balíček je velmi kritický. V době koronavirové krize považuji za velmi nepromyšlené pouštět se do takto zásadních reforem, jako je nepochybně změna daňového systému. Ale když už se do toho vláda pustila, měla to udělat s pečlivým plánováním a jasně vysvětlenými dopady. Nic z toho se ovšem nestalo,“ míní.

„To, že byl celý daňový balíček schvalován někdy ve dvě hodiny ráno, když někteří poslanci už ani nevěděli, o čem vlastně hlasují, je jedna věc, co mě ale zarazilo mnohem více, je, že takto zásadní pozměňovací návrh, který zásadně zcela změnil obsah daňového balíčku, přišel od pana poslance Andreje Babiše bez jakékoliv předchozí kontroly ministerstva financí či legislativní rady vlády, o analýze RIA ani nemluvě. Poslanci zkrátka odvedli velmi špatnou práci a těsně před Vánoci nám do Senátu odeslali návrh zákona, který se nedá nazvat jinak než jako naprostý paskvil a jehož předkladatelé sami vědí, že kdyby byl přijat v současném znění, měl by katastrofální dopady na naši ekonomiku,“ pokračoval Drahoš.

Rušení superhrubé mzdy nemá podle Drahoše v současné době žádné ekonomické ratio. „V době, kdy zde máme rekordní schodky rozpočtu a celé sektory ekonomiky se topí ve vážných problémech, zatínat do toho ještě další finanční sekyru? A v zásadě je jedno, jestli ve výši 95 miliard, či 135 miliard, považuji za naprosto nezodpovědné,“ dodal Drahoš.

Neumí držet slovo, čílili se senátoři

Senátoři za STAN v reakci na Babišův odjezd neúspěšně požadovali odložit rozhodování na příští středu. Podle nich Babiš ukázal, že horní komoru opakovaně ignoruje.

Program dnes začínajícího summitu dostal podle Babiše úřad vlády ve středu ve 21:30, další informace pak ve 23:30. „Nebyl jsme schopen pověřit jednu zemi, aby mne zastoupila,“ uvedl dnes na svou omluvu Babiš. A dodal, že evropští lídři budou projednávat rozpočet, klimatický balíček, vnější vztahy a další témata.

Jednání v Bruselu začalo v 13:00. Ještě v úterý Babiš uváděl, že by ho měl zastupovat polský protějšek Mateusz Morawiecki.

„Je to hrozné, že premiér této země neumí držet slovo,“ komentoval to místopředseda Senátu Jan Horník (STAN). Podle něj se Senát musel podřídit premiérovým možnostem a přáním ohledně termínu projednávání balíčku „Premiér prohlásil následující: Já budu v Senátu, tzn. tady, tak dlouho, jak bude potřeba. Když bude Senát do půlnoci, tak tam budu do půlnoci, do Bruselu neodletím a požádám polského premiéra, aby mě zastupoval,“ čílil se Horník. Babiše přirovnal k malému dítěti, které má bábovičku - v podobě sazeb 15 a 23 procent - na kterou se mu nesmí sáhnout. 

„Jak máme věřit této vládě? Jak máme věřit premiérovi? Jak máme věřit všem těm nouzovým opatřením, kdy lidé padají doslova na hubu a premiér tohle veřejně prohlásí a výsledek je, že si odjede. Na co on potřebuje Senát. A ještě on, který Poslanecké sněmovně dal ten onen super pozměňovací návrh. On jako poslanec. Tak já už jsem z toho úplně divej,“ pokračoval Horník.

Ať si na schovku hraje doma s Monikou, rýpla si Pirátka

Senátor Jiří Růžička (za STAN) upozornil na Babišův tweet z 8. prosince. „Rozšířila se fáma, že chci ve čtvrtek strávit v Senátu jen 1,5h a pak odletět do Bruselu na ER. Není to pravda. V Senátu budu kvůli daňovému balíčku tak dlouho, jak bude třeba. I kdyby mě měl v Bruselu zastoupit polský premiér. Snad ale bude ta debata konstruktivní a pragmatická,“ sliboval Babiš.

Senátorka Adéla Šípová (Piráti) si pak právě na twitteru do Babiše rýpla: „Mám ráda hru ′na schovku′, ale s dětmi, nikoliv s premiérem. Andrej ať si to hraje doma s Monikou. Na půdě Senátu to působí jako zbabělost a pohrdání prací senátorů, kteří se na návštěvu premiéra pečlivě připravují.“

Čunkovi Babiš nechybí

Zástupci KDU-ČSL i ODS premiérovu omluvu akceptovali. Jiří Čunek (KDU-ČSL) uvedl, že mu premiér chybět nebude, protože od svého návrhu na sazby daně z příjmů neustoupí.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) k porušení premiérova příslibu ohledně účasti na jednání řekl, že Babiše nepodezřívá, že by v tomto účelově lhal.

Video  Kalousek v Blesku: Nesmyslné počínání vlády! Psa nechápe, Vánoce stráví s maminkou.  - Blesk
Video se připravuje ...

pindal ( 16. prosince 2020 21:48 )

Ovocné sady zakládají lidi,kteří mají můj obdiv a pokud na to berou dotace,tak to znamená,že všichni nejsou ještě tak blbý,mě tohle nevadí a mám z toho radost.
Sysoj Psojič přece není tvůj nápad,vymysli něco sám,co by lidi obohatilo.

XLADI ( 11. prosince 2020 03:19 )

Myslím źe je prospěšnější být tam kde se plánují miliardy, než ve žvanírně s nýmandama zvolenýma pár hlasama, kteří si do něj chtěli kopnout .

Matos7 ( 10. prosince 2020 22:38 )

Vivat Babiš

Matos7 ( 10. prosince 2020 22:37 )

Babiši vy.er se na senátory, jsou to jen bezmozkové očkování pražskou kavárnou

marmat ( 10. prosince 2020 21:43 )

Pozor!!! jejich intrikánská "kreativita" jde záludně až na dřeň .....
****­******­******­******­******­******­******­******­******­******­******­******­******
Nižší daně prosazované Babišem mohou připravit důchodce o tisíce
PETR HOLUB
17:14
Vinou zákona na snížení daní přijde v příštích letech průměrný penzista o šest nebo sedm tisíc korun ročně. Bude záležet, v jaké verzi Parlament zákon schválí.

Kromě budoucích daňových poplatníků, kterým časem předloží účty věřitelé, to jsou také současní důchodci.
****­******­******­******­******­******­******­**
Jak sofistikované "PROGNOZY" §§§§§§

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa