Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

18 milionů pro Zemana chce dát TOP 09 umělcům. „Nebereme lidem peníze,“ říká Babiš o rozpočtu

Aktualizováno -
2. prosince 2020
12:51
Autor: Jaroslav Šimáček - 
2. prosince 2020
06:15

Ostře diskutovaný rozpočet na rok 2021 míří opět do Sněmovny, ve 2. čtení se bude jednat o pozměňovacích návrzích poslanců. TOP 09 navrhla ubrat takřka 18 milionů Zemanovu Hradu a dát je na podporu umělců. Řada stran vyzývá k šetření, ale i dalším přesunům peněz. Premiér Andrej Babiš (ANO) vedle toho věří, že svůj slib dodrží koaliční partner ČSSD.

Debaty o rozpočtu se tento týden vrátily do Sněmovny. Poslanci opozice připravili pro druhé čtení k rozpočtu na rok 2021 řadu pozměňovacích návrhů. Konkrétně 71. Řada z nich volá po úsporách či přesunech peněz.

Rozpočet je zatím navržen se schodkem 320 miliard, nezahrnuje však dopady daňového balíčku, který bude v prosinci projednávat Senát. Součástí balíčku je i poslanecký návrh Andreje Babiše (ANO) na zrušení superhrubé mzdy a snížení daně z příjmu na 15 a 23 procent. Tato úprava však má vyjít na dalších cca 90 miliard korun. O 35 miliard navíc pak má státní kasu připravit návrh Pirátů na zvýšení slevy na poplatníka, kterou však žádá vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) po senátorech z balíčku coby „chybu“ odstranit.

STAN: Vláda jede z kopce a hrozí náraz

Rozpočet se i proto, že nezahrnuje dopady chystaných změn, dostal pod palbu kritiky. Nemá reálné příjmy a málo šetří, míní poslankyně Věra Kovářová (STAN).

„Vláda jede z kopce, daňovým balíčkem a zrušením superhrubé mzdy ještě přidává plyn a myslíme si, že může narazit do zdi. K takové jízdě se rozhodně nepřipojíme,“ varovala již v úterý ve Sněmovně Kovářová. 

Pekarová Adamová: O 18 milionů méně pro Hrad

K úsporám v rámci rozpočtu vyzvali poslanci TOP 09 i v souvislosti se Zemanovým Hradem, konkrétně Kanceláří prezidenta republiky (KPR). Té by příjmy zkrouhla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Domnívám se, že zcela nepatřičně jsou na ten příští rok i nadále plánovány finance na cesty prezidenta, ačkoliv nikam nejezdí. Když už někam jede, tak je to spíš pro ostudu,“ uvedla šéfka Topky.

„Chceme omezit tyto peníze pro KPR v konkrétní částce 17 820 000 korun. Tyto peníze chci přesunout na podporu živého umění. Já myslím, že všichni si uvědomujeme, v jak tíživé situaci je kultura, kreativní průmysl v ČR a všichni, kteří se na něm podílejí. Naprosto nesdílím názor prezidenta republiky, že by umělci měli hladovět,“ vzkázala.

Zeman se účastnil prvního čtení

První čtení rozpočtu na příští rok poslanci absolvovali 11. listopadu. „Na rozdíl od nešťastníka Špidly bych vám chtěl sdělit, že zdroje nejsou,“ hlásil tehdy před poslanci prezident Zeman. 

Sám Zeman před poslanci k narůstajícímu deficitu veřejných financí poznamenal: „Samozřejmě že si můžeme půjčit. Ano. Ale tu půjčku musíme splatit. A jestli ji bude splácet tato nebo příští generace, je irelevantní, protože to někdo bude muset splácet. Právě proto jsem proti plýtvání a proti velkorysým návrhům.“

A navrhoval mj. rušení daňových výjimek. „Kdo neplatí daně, za toho ty daně musí zaplatit někdo jiný. Chceme-li daňovou spravedlnost, kolegyně a kolegové, pak by daně měli platit všichni. A žádné extrabuřty,“ apeloval Zeman a dodával: „Za každou daňovou výjimkou je nějaká lobbistická, nechci říci mafiánská, ale lobbistická skupina (...) Jsou zde desítky miliard, které by byly k dispozici, samozřejmě za cenu, že ti, kteří dosud měli extrabuřty, je už dnes mít nebudou.

Video  Projev Miloše Zemana v Poslanecké sněmovně před projednáváním státního rozpočtu  - ČTK
Video se připravuje ...

Nyní však sama Zemanova kancelář čelí výzvám, aby i jí byly příjmy revidovány. Podle Pekarové Adamové je třeba podpořit umělce a nikoli třeba kancléře Vratislava Mynáře.

„Tyto peníze se dají využít smysluplněji. Když dnes vidíme, jak se prezidentská kancelář snaží zasahovat do bezpečnosti ČR, tak Poslanecká sněmovna má málo možností, ale tuto možnost má, jak ovlivnit fungování KPR,“ dodala Pekarová Adamová s narážkou na Zemanovu kontroverzní žádost o seznam ruských agentů.

Fiala: Není možné, aby stát pořád rostl

Návrhy na úspory v rozpočtu chce předložit ODS. „V posledních dnech pozoruji s potěšením, jak vzrůstá starost ve veřejné diskuzi o rozpočet, aby rozpočet byl udržitelný, a starost o deficit. Máme tady situaci, že na letošní rok 500 miliard deficit, příští rok 320 miliard deficit. Když v minulých letech ODS navrhovala úspory v rozpočtu, tak jsme pro to nenašli žádnou podporu. Jen připomínám loni 46 miliard úspor, předloni 40,5 miliardy úspor v konkrétních položkách,“ postěžoval si před středečním jednáním šéf občanských demokratů Petr Fiala.

Tentokrát doufá v podporu větší. „Samozřejmě je třeba se chovat rozumně, je potřeba držet rozpočtové výdaje pod kontrolou. Není možné, aby stát pořád rostl, přijímal stále více peněz od lidí a stále více jich vydával. My rozumnou rozpočtovou politiku tady nabízíme každý rok a letos je snad tedy šance, že nás podpoří více politických sil a že i na té výdajové stránce bude rozpočet rozumnější,“ dodal Fiala.

Babiš: ČSSD dala slib, s KSČM je problém

Premiér Andrej Babiš (ANO) o rozpočtu 2021 mluvil v Epicentru na Blesk.cz. „My máme dohodu s panem Hamáčkem, že rozpočet podpoří. Bylo by dobré, kdyby požádal své poslance, aby nedávali pozměňovací návrhy, protože je nestandardní, když dvě vládní strany schválí rozpočet, aby jejich poslanci tam něco navrhovali. A slíbil teda, že ten rozpočet ČSSD podpoří, tak já předpokládám, že se to dodrží,“ řekl Babiš ve studiu Blesku.

Mezi koaličními partnery to v poslední době pořádně vře. Babiš a Hamáček se proti sobě postavili právě v otázce snížení daně z příjmů, kdy Babiš navrhl v rámci daňového balíčku sazby 15 a 23 procent, Hamáček sazby 19 a 23 procent - a ve Sněmovně dostal přednost Babišův návrh.

„Samozřejmě máme tady problém s KSČM, která nechce naší armádě dát tolik peněz, čemuž nerozumím, protože v tomto období tu armádu potřebujeme celý rok, nám pomáhají všude - v nemocnicích, v domovech seniorů. A historicky konečně jim resort nakoupí nová auta, mají tam ještě ruské UAZy,“ podotkl však také pro Blesk premiér.

KSČM rovněž požaduje v rozpočtu přesuny financí. A na jejích hlasech je vláda jako obvykle závislá.

Ve středu ráno před projednávání ve Sněmovně pak Babiš ve Snídani s Novou ke 2. čtení rozpočtu uvedl: „Je tam 71 pozměňovacích návrhů, my jsme menšinová vláda, ve Sněmovně nemáme většinu, takže budeme jednat se všemi. Já myslím, že je dobře, že nebereme lidem peníze, navyšujeme důchody, navyšujeme extrémně investice.“ 

„Německo má 13krát horší deficit než my,“ podotkl. „Myslím si, že je potřeba naopak z té krize se proinvestovat a lidi podpořit, proto taky navrhuji snížení té daně pro všechny zaměstnance,“ dodal premiér na TV Nova.

Video  Babiš o superhrubé mzdě, antibabiš koalici i rekordnímu deficitu  - Blesk
Video se připravuje ...

Lidovci chtějí další 2 miliardy na sociální služby

Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka nyní uvedl, že lidovci chtějí svými návrhy zajistit lepší financování sociálních služeb v příštím roce či více se zaměřit na problematiku sucha a oblast výzkumu v problematice klimatické změny. „Samozřejmě budeme se také snažit hledat úspory v jednotlivých rozpočtových kapitolách,“ podotkl Jurečka.

Lidovci přitom zažádali konkrétně o 2 miliardy navíc pro sociální služby. Ministerstvo ráce má na ně pro příští rok v návrhu 20,2 miliardy korun. Částka zahrnuje i desetiprocentní navýšení výdělků. Kraje podle místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Hany Aulické Jírovcové (KSČM) vyčíslily potřebnou sumu ale na zhruba 26 miliard korun, a to bez růstu platů.

„V návrhu státního rozpočtu pro příští rok je opět částka na provoz sociálních služeb nedostatečná, přestože jak paní ministryně Schillerová, tak paní ministryně Maláčová zdůrazňují, že alokace, která přešvihla 20 miliard korun, je historicky nejvyšší. To nerozporujeme, ale je potřeba se zamýšlet nad tím, jestli to pokryje všechny potřeby, které v sociálních službách máme,“ nabádal poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský.

Piráti: Návrh rozpočtu je jen cár papíru

O úspory jde prý i Pirátům, podle poslance Mikuláše Ferjenčíka v rozsahu 8 až 10 miliard korun. „Rozpočet jako takový je v tuhle chvíli prakticky neopravitelný právě z toho důvodu, že vůbec nezahrnuje návrh daňového balíčku, který je nyní v Senátu a který může znamenat výpadek příjmů státního rozpočtu až 100 miliard korun a dalších 30 miliard korun pro veřejné rozpočty. Tady vidíme zásadní problém, že se tyto dva tisky projednávají samostatně a nejsou na sebe žádným způsobem navázány, a přitom věcně jednoznačně souvisí. Z toho důvodu my se skutečně nechystáme tento rozpočet podpořit, protože je to skutečně jen cár papíru,“ míní Pirát.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

LuCo ( 4. prosince 2020 19:19 )

Pekarová-Adamová? Cože to trefně řekl herec Kopecký o stupni blbosti?

kahuja ( 3. prosince 2020 15:27 )

Nemá děti. Sice slibovala že půjde na mateřskou a furt nic. A na její psychice se to začíná zhusta odrážet.

kahuja ( 3. prosince 2020 15:20 )

Když se poslanci vzdají jednoho jediného svého platu, bude to těch 18 milionů a mohou je věnovat umělcům, kteří živoří.
To Pekarovou ještě nenapadlo, že by také sama se svými kamarády z PS mohla přispět ?

marmat ( 3. prosince 2020 11:35 )

A samozřejmě 15 předáků TOP 09 (7 Poslanců, 3 Europoslanci a 5 Senátorů!)
ve snu nenapadne vyhlásit v PS sbírku na kulturu,
ale ani ministra kultury
Zaorálka (ČSSD).....
Ten je "mimořádně" zticha

marmat ( 3. prosince 2020 11:07 )

poky-f: Musela být logicky, ještě větším frackem, než Kalda,
aby "stanula" v čele strany !!!
Chytit se za ruku s Pirátkou Richterovou je sen každého voliče ...
s SM choutkami !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa