Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman jmenoval Mlsnu šéfem antimonopolního úřadu. Přidal slova o pravdě a narušení soutěže

Aktualizováno -
1. prosince 2020
16:26
Autor: ČTK - 
1. prosince 2020
14:50

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval Petra Mlsnu předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Dosavadní náměstek ministra vnitra ve funkci nahradil Petra Rafaje, který k dnešku rezignoval. Jeho konec požadovali zástupci vládní koalice. Mlsna se funkce ujme od středy, kdy mu začne šestileté funkční období. Novinářům po jmenování řekl, že během ledna obmění rozkladové komise ÚOHS. Nesouhlasí s návrhem některých neziskových organizací, aby byl ÚOHS rozdělen na dva úřady.

Zeman po jmenování Mlsnovi poblahopřál. Ocenil jeho slova, která mu Mlsna řekl při jejich nedávném setkání, že je třeba podporovat soutěživost a je potřeba bránit antisoutěživým tendencím, tedy například kartelovým dohodám nebo tomu, že firma odejde ze soutěže za příslib úspěchu v jiné zakázce. „Toto vše narušuje soutěživé prostředí a samozřejmě snižuje výkonnost ekonomiky,“ řekl Zeman. Mlsnovi proto popřál, aby byl důsledným strážcem soutěživé atmosféry. Dodal, že se nemá nechat odradit lobbisty, kteří za ním budou chodit a přesvědčovat ho o „své poznané pravdě“. „Poznaná pravda je vaše,“ řekl Zeman.

Mlsna po jmenování novinářům řekl, že ve středu od Rafaje úřad převezme a seznámí se s jejím vedením. Potřebuje podle něj nový impuls. Je přesvědčen, že jeho úředníci jsou „skutečně zdatnými ve svém oboru“ a s drtivou většinou se bude chtít „poznat osobně“. Za klíčovou označil vnější komunikaci úřadu, aby vysvětloval, o co se opírají jeho rozhodnutí.

V lednu plánuje obměnit rozkladové komise. Za dlouhodobější strategii označil „legislativní činnost v oblasti přezkumu veřejných zakázek na druhém stupni“. „Jsem toho názoru, že než vytváření nového úřadu by bylo mnohem vhodnější zavést apelační princip, to znamená možnost změny rozhodnutí přímo na úrovni orgánu druhého stupně,“ řekl. O tématu dnes jednal se zástupci některých neziskových organizací, které podporují rozdělení ÚOHS na dva úřady, kde by se nově vzniklý úřad zabýval agendou veřejných zakázek.

„Podle mě to není úplně ideální návrh hlavně do doby, kdy nás čeká krize,“ poznamenal. Nový úřad se podle něj první dva roky po svém vzniku nezabývá ničím jiným než svou vlastní existencí. Poznamenal, že ve čtvrtek se neziskové protikorupční organizace na toto téma setkají s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO).

Jmenování Mlsny prezidentovi navrhla vláda. Zeman už dříve řekl, že ho považuje za velmi vhodného kandidáta. Dvaačtyřicetiletý Mlsna vzešel z výběrového řízení, do kterého se přihlásilo 11 uchazečů. Výběrové řízení na předsedu ÚOHS se uskutečnilo poprvé, dosud nového předsedu vybírali politici.

Mezi dalšími kandidáty na funkci byli bývalý ministr dopravy za ANO Vladimír Kremlík, někdejší místopředsedové antimonopolního úřadu Robert Neruda a Michal Petr, nynější první místopředseda úřadu Hynek Brom a státní tajemník ministerstva zemědělství Jan Sixta.

Funkci náměstka ministra vnitra, který je zodpovědný například za organizaci voleb, Mlsna opustí. Minulý týden řekl ČTK, že v prvním roce chce především obnovit důvěryhodnost antimonopolního úřadu v odborných kruzích i u veřejnosti.

Rafajův konec ve funkci prosazovali zástupci vládní koalice. Šéf ÚOHS čelil kritice například kvůli tomu, jak jeho úřad postupoval v tendru na nový mýtný systém. Rafaj trvá na tom, že se nedopustil žádného jednání, kterým by ohrozil nestrannost a nezávislost rozhodování a znevážil svou funkci.

Kde je Petr Mlsna?

Datum narození: 13. listopadu 1978

Vzdělání: Právnická fakulta UK (1998–2002, titul JUDr. v roce 2003) a německá a rakouská studia na Fakultě sociálních věd UK (2001–2003; titul PhDr.); na Právnické fakultě získal titul Ph.D. (2006)

Současná funkce: náměstek ministra vnitra pro řízení sekce legislativy a archivnictví (od května 2015)

Kariéra: zaměstnanec odboru kompatibility s právem EU na Úřadu vlády ČR (2003 až 2006); ředitel kabinetu ministra a předsedy Legislativní rady vlády (únor 2006 až září 2006); šéf sekretariátu Legislativní rady vlády (říjen 2006 až listopad 2007); ředitel Odboru vládní legislativy (listopad 2007 až srpen 2010); náměstek ministra spravedlnosti a předsedy Legislativní rady vlády (srpen 2010 až červenec 2011); náměstek místopředsedkyně vlády (červenec 2011 až prosinec 2012); ministr bez portfeje a předseda Legislativní rady vlády ve vládě Petra Nečase (jako nestraník; prosinec 2012 až červenec 2013); náměstek ministryně spravedlnosti a předsedkyně Legislativní rady vlády (červenec 2013 až leden 2014); náměstek ministra školství (únor 2014 až květen 2015)

Ostatní :

Vyučuje na katedře německých a rakouských studií FSV UK (od 2004) a katedře ústavního práva Právnické fakulty UK (od 2005). Byl také členem několika pracovních komisí podílejících se na přípravě zákonů v oblasti hospodářské soutěže, telekomunikací, práva veřejných zakázek nebo vojenství. Autor více než 100 publikovaných statí, odborných článků v oblasti ústavního, evropského a mezinárodního práva. Hovoří německy, anglicky a francouzsky.

V květnu 2009 jej Jan Fischer navrhl do funkce ministra spravedlnosti ve své vládě, přednost ale nakonec dostala Daniela Kovářová, nominovaná ODS. Mezi roky 2011 a 2013 se ucházel o funkci soudce Soudního dvora EU, Nečasova vláda jej v únoru 2013 nominovala. Poradní výbor soudu ho ale odmítl s tím, že není dostatečně zkušený. Nová vláda Jiřího Rusnoka pak souhlasila s opětovnou nominací dosavadní soudkyně Ireny Pelikánové, kterou v lednu 2013 vláda Petra Nečase odmítla.

Video  Babiš o superhrubé mzdě, antibabiš koalici i rekordnímu deficitu  - Blesk
Video se připravuje ...

Mlsna se angažuje také kolem sportu, v současnosti je členem poradního sboru ombudsmana Českého olympijského výboru (ČOV) a je předsedou legislativní rady ČOV. V minulosti byl rovněž aktivním fotbalovým rozhodčím ve druhé lize a mezi roky 2016 a 2019 působil jako místopředseda Komise rozhodčích Fotbalové asociace. Na přelomu let 2018 a 2019 skončil, podle svých slov kvůli etickým důvodům.

„Do fotbalových struktur se vracejí lidé spojení s opileckou kauzou či korupčními aférami z minulých let. Fotbal dělám pro radost a nesouhlasím s tím, kam směřuje. S takovými věcmi nechci být spojován,“ uvedl Mlsna v únoru 2019. Proti jeho slovům se ohradil předseda komise Jozef Chovanec, podle kterého Mlsna neplnil svěřené úkoly, až na jednu výjimku na podzim nechodil na minisemináře a nefungoval jako týmový hráč. Podle Chovance se Mlsna nesmířil s nově nastaveným fungováním komise po odchodu Michala Listkiewicze v létě 2018.

Mlsna vystřídá v čele ÚOHS Petra Rafaje, který začátkem října předal prezidentu Miloši Zemanovi rezignaci na svou funkci. Rafajovo odvolání prezidentovi už předtím navrhovala vládní koalice. Šéf ÚOHS v poslední době čelil kritice například kvůli tomu, jak jeho úřad postupoval v tendru na nový mýtný systém.

Mlsna vzešel z výběrového řízení, do kterého se přihlásilo 11 uchazečů. Byli mezi nimi například bývalý ministr dopravy za ANO Vladimír Kremlík, bývalí místopředsedové antimonopolního úřadu Robert Neruda a Michal Petr, nynější první místopředseda úřadu Hynek Brom a státní tajemník ministerstva zemědělství Jan Sixta.

Dosavadní předsedové ÚOHS:

  • Stanislav Bělehrádek, 1996–1998
  • Josef Bednář, 1999–2005
  • Martin Pecina, 2005–2009
  • Petr Rafaj, 2009–2020

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa