Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman vetuje zrušení superhrubé mzdy a snížení daní, oznámil Schillerové. Pirát ho chválí

Aktualizováno -
1. prosince 2020
16:05
Autor: ČTK, kal, vei - 
1. prosince 2020
13:25

Daňový balíček ještě ani nestihl posoudit a případně upravit Senát, ale už je jasné, že ho vetuje prezident Miloš Zeman. Důvodem je zvýšení slevy na poplatníka, uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Daňový balíček ve verzi, kterou schválila Sněmovna, od příštího roku ruší superhrubou mzdu a zavádí 15 a 23procentní daň z příjmu. Kromě toho ale prošel i návrh Pirátů, podle kterého má narůst roční daňová sleva z 24 840 korun o zhruba deset tisíc. Podle Zemana výrazně narušuje rozpočtovou stabilitu. Nespokojen je také s tím, že navzdory dohodě balíček neobsahuje změny pouze na dva roky.

„Prezident republiky Miloš Zeman přijal v úterý dne 1. prosince 2020 na Pražském hradě ministryni financí Alenu Schillerovou. Oznámil jí, že se rozhodl vetovat daňový balíček, a to především z důvodu zvýšení daňové slevy na poplatníka, která podle názoru prezidenta republiky výrazně narušuje rozpočtovou stabilitu,“ uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Video  Projev Miloše Zemana v Poslanecké sněmovně před projednáváním státního rozpočtu  - ČTK
Video se připravuje ...

„Kromě toho prezident republiky vyjádřil nespokojenost nad tím, že navzdory dohodě nebyla v zákoně o dani z příjmů explicitně uvedena doba platnosti tohoto zákona,“ dodal mluvčí.

Schillerová upozornila, že Zeman již při projevu ve Sněmovně při projednávání státního rozpočtu uvedl, že pokud se bude jakýmkoli způsobem zvyšovat sleva na poplatníka, tak uplatní své prezidentské veto. „Což je věc, kterou já můžu v tuto chvíli jen přednést v Senátu. Je to v rukou senátorů,“ uvedla ministryně.

Problémem je také podle ní omezení platnosti daňových změn na dva roky. „To je také v rukou Senátu. Muselo by tam být několik novelizačních bodů, které by musely jasně říct, co bude platit od roku 2023,“ uvedla Schillerová.

Zároveň upozornila, že změnu slevy na poplatníka nelze oddělit od nastavení daňových sazeb. „Sleva na poplatníka se nezruší, dnes je 24.840 korun a stojí to ročně 130 miliard korun. To je více než bude stát snížení daně na 15 a 23 procent,“ uvedla ministryně. Dodala, že pokud by se zvyšovala sleva na poplatníka se zavedením sazeb z příjmu 19 a 23 procent, pak by stoupla daň drtivé většině živnostníků. V případě fyzických osob samostatně výdělečně činných představuje totiž daň z příjmů 15 procent. Počítá se ze základu daně.

Ferjenčík: Premiér oblafnul prezidenta

Poslanec Mikuláš Ferjenčík z Pirátské strany rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana ocenil. Chápe prý, že je po slibech premiéra Babiše rozmrzelý.

„Celkem chápu pana prezidenta, že je z toho poněkud rozmrzelý. To je asi první rozumná věc, co pan prezident udělal ve svém druhém funkčním období. Pan premiér se ho snažil oblafnout, když napsal ty dva roky do důvodové zprávy, ale v zákoně prostě nejsou,“ reagoval pro Blesk Zprávy.

Právě Ferjenčík je také autorem pozměňovacího návrhu, který v daňovém balíčku zvyšuje slevu na poplatníka na zhruba 33 tisíc korun. A právě kvůli tomuto navýšení argumentuje Zeman také svým vetem. „Co se týče té mé slevy na poplatníka, tak to bylo mé alternativní řešení s polovičními dopady na rozpočet, získal jsem pro něj podporu Sněmovny, bohužel vláda ale na sílu prosadila i tu druhou sekyru za 90 miliard, s čímž my jsme samozřejmě nesouhlasili,“ zdůvodnil znovu pro Blesk Zprávy svůj návrh Ferjenčík.

O daňovém balíčku má 10. prosince rozhodovat Senát. Všechny strany se na něj snaží působit svými argumenty, aby senátoři podpořili právě jejich návrhy.

„Kdyby to zamítli, tak by to bylo nejlepší, když se na to tak dívám,“ netají se svým přístupem Ferjenčík.

Do Sněmovny těsně před Vánocemi

Pokud prezident skutečně daňový balíček vetuje, sejde se Sněmovna k jeho přehlasování podle šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka 20. prosince.

ODS podle předsedy Petra Fialy vede intenzivní jednání v Senátu, aby daňový balíček prošel, „aby lidé měli nižší daně, aby od února našli na výplatních páskách víc peněz“. A v rámci balíčku chce před projednáváním v Senátu ODS dohodnout ještě vyšší kompenzace pro kraje. V rámci kompromisu by pak podle Fialy měla klesnou výše slevy na poplatníka, než jak prošla Sněmovnou.

Zatímco prezident Miloše Zeman kritizuje vládu, že v zákonu o zrušení superhrubé mzdy chybí termín jeho platnosti jen na dva roky, Fiala to naopak vítá. „My jsme rádi, že tam ty dva roky nejsou, myslíme, že je dobře, když je to bez tohoto časového omezení, bez tohoto jsme postupovali a budeme postupovat i dál,“ reagoval Fiala na dotaz Blesk Zpráv.

Sněmovna schválila v daňovém balíčku nejen zrušení superhrubé mzdy a zavedení sazeb daně z příjmu na 15 a 23 procent, ale i zvýšení daňové slevy na poplatníka na 34 125 korun. To by znamenalo příští rok propad příjmů veřejných rozpočtů zhruba o 130 miliard korun. Následně premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl senátorům, aby při projednávání balíčku slevu na poplatníka zrušili. Zároveň navrhl nově kompenzovat výpadky příjmů obcí a krajů 20 miliardami korun ročně, a to po dobu dvou let.

K podmínce prezidenta Zemana, aby zavedení sazeb daně z příjmu 15 a 23 procent bylo na dva roky, premiér Andrej Babiš (ANO) dříve uvedl, že jde jen o politický slib prezidentovi. V návrhu to ale explicitně uvedeno není. Senát by měl o daňovém balíčku jednat 10. prosince.

monhtik ( 2. prosince 2020 12:57 )

Nevím proč se pořád mluví o snížení daně, pravda je, že částka, kterou by lidé platili by byla o něco nižší. Pravda, ale také je, že daň zůstává 15% tedy tak jak se platila dosud, pouze se má zrušit tzv. superhrubá mzda. Daň se tak nebude platit ze superhrubé mzdy, ale z hrubé mzdy.

marmat ( 1. prosince 2020 21:44 )

Než se tady znemožníte, přečtěte si pečlivě článek....
Byly 2 varianty
A) vláda
Piráti -sleva na poplatníka ....
Ve 2.30 ráno v PS prošlo A+B
Schillerová upozornila, že Zeman již při projevu ve Sněmovně při projednávání státního rozpočtu uvedl, že pokud se bude jakýmkoli způsobem zvyšovat sleva na poplatníka, tak uplatní své prezidentské veto. „Což je věc, kterou já můžu v tuto chvíli jen přednést v Senátu. Je to v rukou senátorů,“ uvedla ministryně.

marmat ( 1. prosince 2020 21:37 )

Mirek Suzuki: Zkuste si TO párkrát přečís­t...­.děku­ji..­..Ne­tuší­te o co jde ???
Mezitím stávkujte třeba v ložnici, nebo na návsi....

marmat ( 1. prosince 2020 21:34 )

??? PIRÁT chválí, že Zeman odmítl jejich "přílepek" ???
"Důvodem je zvýšení slevy na poplatníka, uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček".
Tudíž kvůli návrhu Pirátů!!!!

Mirek Suzuki ( 1. prosince 2020 20:50 )

... Ani mně to politické divadlo nepřekvapuje - vždy když se má odsouhlasit zákon, který by alespoň na čas ulevil obyčejným zaměstnancům tak to je šílený problém. Hnus, dosud nás daní 21% - fuj, hanba!! Jestli to neschvali od ledna, tak už je to na stávku a občanskou neposlusnost. Před volbami se všichni predhaneli v kritice superhrube zlodejny a teď hledají výmluvy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa