Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Havel, Klaus, nebo Zeman? Češi mají jasno o nejlepším polistopadovém prezidentovi

Autor: ČTK - 
16. listopadu 2020
14:55

Za nejlepšího polistopadového prezidenta České republiky považuje většina lidí Václava Havla. V průzkumu agentury STEM/MARK ho na první příčku zařadila více než polovina dotázaných. Druhé nejlepší hodnocení získal Havlův následovník v prezidentském úřadu Václav Klaus. Třetí skončila současná hlava státu Miloš Zeman. Výsledky průzkumu provedeného na přelomu září a října zveřejnil STEM/MARK v pondělí.

Za nejlepšího polistopadového prezidenta označilo Havla 58 procent účastníků průzkumu. Dalších 13 procent mu přisoudilo druhou příčku, stejně vysoký byl podíl těch, kdo Havla vnímají jako nejhorší hlavu státu po roce 1989.

„Díky meziročnímu srovnání se ukazuje, že prvenství Václava Havla je dlouhodobě neochvějné,“ uvedl Jan Burianec ze STEM/MARK. S prvním polistopadovým prezidentem jsou podle něj častěji spojovány pozitivnější konotace než s jeho následovníky.

Havel ve výzkumu STEM/MARK zvítězil téměř u všech socioekonomických skupin. Nejlepší hlavou státu po roce 1989 je pro lidi bez rozdílu pohlaví, věku, vzdělání, velikosti místa bydliště či sociálně-ekonomického postavení. Havel byl jako nejlepší hodnocen i každým pátým voličem současného prezidenta Zemana.

Václava Klause označilo za nejlepšího polistopadového prezidenta 13 procent dotázaných. Za druhého nejlepšího prezidenta ho označilo 53 procent respondentů. Nejhorší hodnocení mu přisoudila přibližně desetina dotázaných.

Také Klaus se podle autorů průzkumu těší poměrně vyrovnané podpoře napříč sociodemografickými skupinami. „Na první místo sice u žádné dílčí (sledované) skupiny nedosáhnul, zato má ale o něco lepší hodnocení u lidí ze střední generace (45-59 let), u voličů pravice obecně, dále ODS, Trikolóry a jiných neparlamentních stran,“ uvádí STEM/MARK.

Třetí místo v průzkumu získal současný prezident Miloš Zeman. Za nejlepší hlavu státu po roce 1989 ho považuje 16 procent lidí. To je o tři procentní body lepší výsledek než u Klause, ale na poslední místo v žebříčku Zemana odsunul více než 50procentní podíl hlasů lidí, kteří ho považují naopak za nejhoršího polistopadového prezidenta.

Při meziročním srovnání opustila Zemana část příznivců starších 60 let. „Domníváme se, že je to především kvůli nižší mediální aktivitě prezidenta během první vlny koronakrize, kdy především ti nejstarší a nejohroženější, pro které je prezident důležitou postavou, postrádají jeho empatická slova podpory a viditelnost na veřejnosti,“ uvedl Burianec.

Zeman si ale udržel prvenství mezi levicově smýšlejícími lidmi, u voličů komunistické strany a těsně také u voličů hnutí ANO a SPD. Jako nejlepšího prezidenta vidí současnou hlavu státu také lidé, kteří vnímají prezidentskou funkci jako důležitou a zároveň chtějí posílit pravomoci.

Výzkumu agentury STEM/MARK, uskutečněného na přelomu září a října prostřednictvím kombinace telefonického a online dotazování na Českém národním panelu, se zúčastnilo 815 osob ve věku 18 a více let.

MAMKA2316 ( 18. listopadu 2020 09:41 )

HAVEL BYL NEJHORŠI PREZIDENT OD VZNIKU SAMOSTATNÉ REPUBLIKY TAKOVÝ NAIVNI NEVZDĚLANÝ ALKOHOLIK ASI NEBYL ANI ZA KOMUNIZMU I KDYŽ ON VLASTNĚ KOMUNISTOU TAKE BYL !!

MAMKA2316 ( 18. listopadu 2020 09:39 )

ČECHAČCI SE ZE SVÉHO ČECHAČSTVI JEDNOU ZBLÁZNI ??HLAVNĚ TI ZE STŘEDOČESKÉHO KRAJE A PRAHY !!!!!TAM SE ASI PRŮZKUM DĚLAL NE ???? ONO PRO NĚ UŽ ASI MORAVA A SLEZSKO NEEXISTUJI ???KDY UŽ SI UDĚLAJI REFERENDUM O PŘIPOJENI K NĚMECJU NEBO ZALOŽI SVŮJ STÁT !!! NA MORAVVĚ OTEVŘU FRONTU A DALŠÍ DENIKY A 7O % ČLANKU JE O ČESKU A VE SPORTU JE 80% O FOTBALISTECH A HOKEJISTECH SPARTY A 20 O 5 TYMECH S MORAVY !!!!!!!

kacer56 ( 17. listopadu 2020 15:34 )

Bezesporu největším zlodějem byl Véna Kikina, ten kradl po miliardách, zatímco Véna Hejvl si jenom vrátil majetky, na který by jinak nikdy neměl nárok a pak už se odměňoval za svůj zbyteč­nej,pr­oflá­kanej a vlezdo***istickej život pouze po milionech. Zeman má za celej život houno, jednu chalupu na Vysočině a teď si na starý kolena postavil domeček.

Pepicek1953 ( 17. listopadu 2020 10:27 )

Havel miloval jen sebe a flašku a občanům krásně lhal až mu někteří uvěřili Klaus dodrbal v hospodářství to začal Venca flaška a proto se mu také říka Venca propiska a nebo tunel děda a ten třetí co už není Václav ale Miloš je zřejmě lepší než ti dva ale akorát mě zklamal s podpisem přeletů letadel co Venca 1 nazval humanitární bombar­dová­ní,,na­konec snad nejlepší byl Husák ale na toho se nikdo neptal,nehodí se do krámu

marmat ( 16. listopadu 2020 21:21 )

sorgedoktor: Každej slyší CO chce a JAK chce.....
To je svoboda a demokracie
Havla nám opravdu přáli !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa