Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Jste nechutná!“ Babiš zuřil kvůli mrtvým s covidem-19, šili do něj za otrávenou Bečvu i Agrofert

Aktualizováno -
12. listopadu 2020
19:14
Autor: simao, ČTK - 
12. listopadu 2020
16:02

Andrej Babiš (ANO) se ve Sněmovně několikrát pořádně rozlítil při interpelacích. Nevybíravě se pustil do poslankyně Olgy Richterové (Piráti), která se tázala na zveřejňování dat o úmrtích lidí s covidem-19. Babiš o ní řekl, že je „skutečně nechutná“. Dále Babiše popudil i dotaz na otravu ryb v řece Bečva. Opozici nařkl z účelových lží a poslanci ODS Stanislavu Blahovi doporučil, aby si nechal změřit IQ. U poslance Františka Kopřivy (Piráti) se pak rozlítil kvůli dotazu na střet zájmů a nový dopis z Bruselu od Evropské komise.

Andrej Babiš (ANO) vyrazil ve čtvrtek odpoledne na interpelace. A nejednou se rozzuřil. Poslankyně Pirátů Olga Richterová se premiéra dotazovala na návrh, který zazněl na zdravotnickém výboru - aby nebyla každodenně zveřejňována data o lidech s covidem-19, kteří zemřeli. Richterová přitom upozornila, že podle dat ECDC na počet obyvatel v ČR „máme aktuálně nejvíce mrtvých v Evropě a bohužel tento smutný primát trvá“, ale data by se rozhodně neměla tajit.

Richterová: Ujistěte nás, že odmítáte utajování

„V této situaci začali poslanci vašeho hnutí zpochybňovat to, aby se ta data zveřejňovala. A na Výboru pro zdravotnictví se diskutoval nápad - přestat zveřejňovat data o úmrtích. A bohužel i vysoký státní úředník, který to má celé na starosti, se k tomuto nápadu přidal,“ posteskla si Richterová a na mysli měla vyjádření Ladislava Duška, šéfa statistiků ÚZIS.

„Měnit metodiku v průběhu epidemie by bylo opravdu neskutečně nebezpečné,“ podotkla Richterová a žádala Babiše o uklidnění, že „utajování včasných dat o úmrtích v souvislosti s covidem odmítá“.

Jste nechutná, obořil se Babiš

Babiš reagoval slovy: „Já jsem si myslel, že je to náhoda, že si v tom libujete. Jste skutečně nechutná. Vám nevadí, že tady jsou nějací pozůstalí? Vy stále mluvíte o těch mrtvých. Vám to dělá radost, že tolik lidí zemřelo? Asi jo, když to tady stále dáváte na stůl a vytrhujete v kontextu nějaké věci. Že jste to neřešila někdy v červnu, červenci. Teďka to řešíte. Čím hůř pro ČR a pro občany, tím líp pro Pirátskou stranu. To vám dělá radost, že jo. Absurdní debata.“

Premiér uvedl, že žádné utajování neprobíhá a reakce z ministerstva zdravotnictví je dle něj jasná - data se budou zveřejňovat, ale uzavřená, aby někdo neříkal, že zemřelo 300 lidí, ale potom se zjistilo, že zemřelo 100.

O 300 mrtvých za den mluvil ve středu ve Sněmovně prezident Miloš Zeman, když vyrazil hájit rozpočet Babišovy vlády na rok 2021 se schodkem 320 miliard.

Premiér: Jste udavači. A máte radost, že umírají lidi

„Já, když tady umírají lidi, si myslím, že je to nevhodné tady o tom mluvit. Kdo chce utajovat? Nikdo nic nechce utajovat. Naopak. Já vůbec nevím, kdo, jaký náš poslanec, o tom mluvil. Pokud vím, mluvil o tom pan Dušek (...) Máte radost, že umírají lidi. Já ne, mně je to velice líto a vůbec se ani nechci k tomu teďka vyjadřovat,“ čertil se Babiš ve čtvrtek na plénu.

„Je pravda, že jsme v minulosti říkali, že u nás to vypadá podstatně líp. Teďka to nevypadá dobře,“ připustil k průběhu pandemie covid-19.

Piráty přitom označil za „udavačskou známou stranu“. „Já určitě podporuji, aby občané dostávali informace,“ tvrdil Babiš. Richterová mu odvětila, že se nebude snižovat k nějakým „nechutným osobním útokům“. „Zdá se, že už zase nelibě nesete položené otázky,“ podotkla také.

„Radši mlčte. Lidi nejsou hloupí. Všechno si pamatují, i oslavu na Karlově mostě a tak dále,“ pronesl během své řeči směrem k Pirátce premiér, který připomínal sousedskou oslavu v centru Prahy, na kterou dorazili 30. června i zástupci opozice.

Topolánek: To je „opřesdržku“

Místopředseda Tomáš Hanzel (ČSSD) po Babišově vystoupení žádal, „abychom se osobně nenapadali v odpovědích na slušně položené interpelace“. I na něj při jeho následném dalším napomínání premiér „vystartoval“.

Nad útokem Babiše na Richterovou se přitom pozastavil na twitteru také expremiér a Babišův kritik Mirek Topolánek. „To, co teď Babiš říká poslankyni Richterové (interpelace), je 'opřesdržku', a to je mírně řečeno,“ podotkl. Ve Sněmovně to však ve čtvrtek vřelo i při jiných tématech.

Blaha: Obdivujete motýle, o mrtvých rybách mlčíte

To poslanec ODS Stanislav Blaha Babiše naštval něčím jiným - vehementně se dožadoval informací pro změnu k otravě ryb v řece Bečva. „Dnes je to 53 dní, co je z Bečvy mrtvá řeka. 20. září do Bečvy unikl kyanid, který zahubil 40 tun ryb a poškodil říční ekosystém. Váš ministr Brabec zvolil strategii mlčení a odvolává se při tom na policii,“ postěžoval si Blaha.

„Z vašeho facebooku vyplývá, že vám na přírodě záleží. Vysazujete do řek raky, sbíráte kůrovce, obdivujete motýle. O 40 tunách mrtvých ryb, které rybáři vylovili rovnou z řeky a odvezli je do kafilérie, jsem bohužel nenašel ani zmínku,“ poznamenal Blaha a tázal se premiéra: „Máte informace, které lidem jen nechcete říct?“

Blaha přitom zmínil chemičku DEZA. Opozice již dříve požadovala informace, zda nebyla DEZA z vyšetřování ekologické katastrofy vynechána v příliš brzkém stádiu, jak tento týden ve Sněmovně říkala mj. šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „DEZA patří do Agrofertu, který ovládáte přes své svěřenské fondy,“ poznamenal Blaha. Babiše notně vytočil.

Babiš: Účelové lži! Je mi vás líto

„Pan poslanec zůstal věrný svojí pověsti a programu antibabiš. Nic jiného neumí,“ reagoval Babiš na Blahu.

„Havárii na řece Bečvě vyšetřuje Policie ČR. Pan ministr Hamáček tento týden tady v úterý uvedl, že Policie ČR odebrala několik stovek vzorků tak, aby bylo možno určit, odkud se kyanid do řeky dostal. Vzorky byly předány odbornému znalci, ten má termín na vyhodnocení,“ podotkl Babiš a zmínil termín 20. prosince 2020, ale i to, že zmíněný znalec má covid-19. „Tak snad bude jasné, ze kterého kanálu tam ten kyanid vytekl,“ poznamenal premiér.

Babiš vyzval opozici, aby bez důkazů nikoho neobviňovala. „Vy samozřejmě, tzv. Demokratický blok, jste udělali pravý opak, jenom jste to využili v předvolebním boji do krajských voleb. Ani tak vám to nepomohlo. Zcela úmyslně a účelově jste šířili vykonstruované lži, že katastrofu zapříčinila DEZA. To je samozřejmě lež,“ čílil se Babiš.

„Vy fakt nemáte jiný program než Agrofert nebo Babiše? To je fakt jako velká bída (...) Je to jenom další z těch akcí prolhaných, vymyšlených, ukázat na Babiše a na Agrofert. Fakt mi je vás líto,“ obrátil se Babiš k opozici.

Nechte si změřit IQ, naštval se premiér

Blaha se tázal, proč vyšetřování trvá 53 dní, když v jiných případech byl viník identifikován mnohem dříve. A proč ministr Brabec vyloučil coby viníka firmu DEZA záhy po propuknutí kauzy a na základě jakých důkazů. Blaha chce prý poukázat na „některé prapodivnosti, které se kolem toho případu odehrávají“.

„To, že z DEZA unikají kyanidy pravidelně, vím, protože DEZA má povinnost je hlásit do integrovaného registru čištění,“ nedal se Blaha a tázal se Babiše, zda jako „majitel DEZA“ uvažuje o tom, že by tomuto stavu zabránil.

Babiše to opět rozzuřilo: „Nechte si změřit IQ, protože ty vaše otázky jsou bez komentáře.“

„K té výzvě na měření IQ. Půjdu rád, ale Andrej Babiš půjde se mnou. Jeho splašená reakce na otrávenou Bečvu mě utvrdila v tom, že národ by měl konečně černé na bílém vidět pravdu, kterou my ve Sněmovně už dávno známe,“ uvedl po interpelaci na twitteru poslanec Blaha.

Výborný: Tohle není čtvrtá cenová

Poslanec KDU-ČSL Marek Výborný Babiše po tomto výstupu peskoval přímo ve Sněmovně: „Já jsem přesvědčen, že jsme tady na půdě Poslanecké sněmovny a ne ve 4. cenové skupině. A ty reakce z vaší strany jsou opravdu nepřiměřené vůči kolegovi. Můžete si o jeho dotazech myslet cokoli, ale toto tedy opravdu na půdě Sněmovny nemá co zaznívat.“

Opoziční poslanci se kauzu mrtvé Bečvy snaží projednat přímo na plénu Sněmovny, na řadu by mohla přijít v pátek ke konci programu.

Hamáček: Nikdo to nezametá pod koberec

Vicepremiér Hamáček však již dříve upozornil, že debata poslanců neurychlí ani vyšetřování, ani vypracování posudku soudním znalcem. „Debatu vést můžeme, soudního znalce pravděpodobně neurychlíme,“ podotkl Hamáček.

Hamáček přitom zdůraznil, že policie v kauze kyanidu v Bečvě postupuje nestranně podle pokynů státního zástupce. „Nikdo to nezametá pod koberec,“ řekl. Ekologická havárie postihla řeku pod Valašským Meziříčím až po Přerov, podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba 40 kilometrech toku.

Fiala: Babiš by se měl omluvit

Způsob, jakým Babiš odrážel kritiku za otrávenou Bečvu a také za data o úmrtích s covidem-19, kritizoval šéf ODS Petr Fiala.

„Andrej Babiš by se měl ihned omluvit - jak Stanislavu Blahovi, tak Olze Richterové. Místo argumentů a věcných odpovědí se dnes při interpelacích rozhodl poslance nehorázně urážet. Jen to ukazuje jeho bezradnost a podrážděnost,“ vzkázal na twitteru.

Premiér pobouřil i místopředsedu ODS Martina Kupku. „Čím je Andrej Babiš bezradnější, čím víc selhává v řízení státu, čím víc másla na hlavě má, tím víc se chová jako hulvát. Urážky, jaké dnes při interpelacích pronášel ke kolegovi Stanislavu Blahovi a dalším poslancům, nebudeme už naštěstí poslouchat déle než do příštího podzimu,“ míní.

Babiše přitom do třetice vytočil poslanec Pirátů František Kopřiva. „Pan Babiš ovládá společnosti ze společnosti Agrofert, píše Evropská komise v dopise, který dnes zveřejnila česká média,“ upozornil.

Babiše rozlítil i dotaz na Agrofert

„Komise tak potvrzuje své dřívější závěry z letošního jara z auditního šetření - a ty jsou tedy už definitivní. České úřady navíc mají podle auditorů závažné nedostatky v předcházení střetu zájmů, překvapivě. Veškeré dotace udělené skupině Agrofert po 1. září 2017 jsou v rozporu s evropskou a zároveň také českou legislativou, proto Komise nařídila zastavení schvalování dotací pro Agrofert,“ poznamenal Kopřiva.

„Kdy a jak konkrétně se zbavíte svého střetu zájmů? Chodit za dveře při projednávání dotací očividně nestačí,“ tázal se 24letý Pirát Babiše. A varoval před tím, že na to doplatí i daňoví poplatníci.

Babiš následně opětovně označil Piráty za „udavače“. „Pokud se vám nepovedlo se mě zbavit v Čechách, tak jste to teď přenesli do Evropy. Tam stále píšete ty udavačské dopisy,“ reagoval na Kopřivu.

„Já nevím, jak už to mám vysvětlit, že žádný střet zájmů nemám. Proč říkáte, že je něco nezákonné? Proč to říkáte? Když dobře víte, že to není pravda. Takže je to samozřejmě nesmysl,“ rozčiloval se Babiš. „Já dodržuji zákony a převedl jsem Agrofert do svěřenských fondů. A od té doby s nimi nedisponuji, neovládám, neřídím, nemůžu jít ani na valnou hromadu,“ tvrdí premiér, podle kterého ČR v tomto případě „zkrátka vracet nic nebude“.

Babiš: V mládí jsem škrtal vagony čpavku

„Já vím, co chcete ode mě - abych nebyl v politice. V tom jste se společně všichni spojili, jo, takže jsou to nesmysly, které vykládáte, není to pravda,“ čílil se přitom Babiš při interpelaci Piráta, kterému 30. listopadu bude teprve 25 let.

Pobavení v sále vzbudila premiérova průpovídka, když sám vzpomínal na vlastní mládí. „Je to zajímavé, že vás to ještě baví. Jinak vy budete mít narozeniny teď - gratuluji vám - koncem listopadu. Tak přemýšlím, co jsem dělal ve vašem věku, ale... Tehdy byl plat 1 050. Já jsem dělal referenta, škrtal jsem vagony čpavku,“ vzpomínal Babiš.

Babišovi předhodili vinárnu i Maroko

Poslankyně Věra Kovářová (STAN) v této souvislosti na twitteru zmínila bratislavskou vinárnu U Obuvníka, kde měl údajně Babiš podepsat spolupráci s StB v listopadu 1982, proti čemuž se však bránil u slovenských soudů. „Žádnou spolupráci jsem nikdy nepodepsal,“ tvrdí však opakovaně premiér.

Pirátský poslanec Tomáš Martínek po ostré kritice Babiše reagoval neméně rázně. Připomněl přitom i Babišovo předrevoluční působení v Maroku. „Co si to ten estebácký udavač, marocký kšeftar, tunelář státního podniku Petrimex a současný tunelář našich peněz prostřednictvím dotací, veřejných zakázek a investičních pobídek ve střetu zájmů během interpelací dovoluje? Tomu manipulátorovi ještě někdo věří?“ zaútočil na twitteru.

Šéfka Topky Pekarová Adamová na twitteru poznamenala: „Chování pana Babiše k poslancům při interpelacích o něm vypovídá všechno. Odpovídat na otázky poslanců stylem ′vy jste nechutná′ nebo ′nechte si změřit IQ′, nepatří do slušné společnosti. Pokud premiér chce něco zkoumat, tak doporučuji psychotesty a detektor lži u sebe samého.“

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek pak podotkl: „Nechci se hádat se svojí předsedkyní, ale ′úplně všechno′ to o něm nevypovídá. To by během blekotání a urážení poslanců musel poslance ještě okrádat. Pak by to bylo komplet.“

denisz ( 16. listopadu 2020 03:58 )

Atmosféru ve sněmovně rozmazával Moravec v ČT.
Už všichni znají neobjektivního Moravce, nahrává miláčkům
Pirátům, TOP09, STAN, nemá rád ANO, KSČM.
Otřesná vizitka pro moderátora. Zlomyslný Michálek se
předváděl pro své příznivce puberťáky voliče, co jsou stejně
podobně rýpavý, arogantní, neochotní diskutovat, vytahují
co se jim hodí, mimo kontext, v jakémsi trvalém pubertálním
záchvatu vzteku. V pořadu se točili se kolem nevhodných
slůvek od Babiše, ale argumentaci, že by se měli zklidnit
všechny strany, hned Moravec zamluvil. Je všem jasné, že
Babiš jde do sněmovny, do vyloženě nepřátelského prostředí,
kde se jej snaží vyprovokovat, vytočil. Někdo takové prostředí
výstižně lidově označil za žumpa. Lidi berou z nadhledem, když
to záludným opozičním poslancům Babiš vrátí. Nikdo by to
nevydržel.
Správný moderátor by měl nabídnout co nejplastičtější obraz situace,
o níž informuje. Udržovat si profesionální nadhled a nesmí to být v
rozporu s novinářskou etikou. To už Moravec v sobě dávno nemá,
je mu milejší ta obrovská odměna, než čest. Začne i skončí u očitých
svědectví prezentovaných jen jednou stranou, pak se jeho práce
posouvá na hranu aktivismu. Dostane se to do podoby sprostého
pavlačového handrkování, nikoliv výměny věcných argumentů. . .

marmat ( 13. listopadu 2020 20:19 )

LuCo: Jako zoufalé Zombiee s neuvěřitelným vstupem o správných manýrech....
To ani nevymyslíte !!!
z wikipedie:
"Pojem zombie se odvozuje od kultu voodoo, ve kterém označuje úplně zotročenou osobu nejčastěji pod vlivem omamných látek, slepě či nevědomě vykonávající příkazy jiného člověka, který ji ovládá. Takto byla zombie chápána v kultuře od druhé poloviny 20. let "

marmat ( 13. listopadu 2020 20:14 )

LuCo: Tušíte aspoň malinko,
CO všechno Svojí pracovitostí a pílí pan Premiér
té naší propracované Chobotnici "naboural"???

marmat ( 13. listopadu 2020 20:11 )

junkiexl: Proč bude mít ANO ve volbách skoro 40%.­....??­??????­??????­????
protože pan premiér Babiš NENÍ absolutně takový mentální chudák jako oni !!!
Nečekejte stejně UBOHÉ manýry od premiéra... .

LuCo ( 13. listopadu 2020 17:53 )

U nás stačí říci: BABIŠ! ... A celá "demokratická" opozice zareaguje jako býk v apéně na červený hadr!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa