„Koronakrize ukázala, jak je důležitá elektronická komunikace města s občany. Proto do ní musíme investovat,“ zdůvodnil novou veřejnou zakázku, kterou schválili pražští radní, primátor Hřib. Nové webové stránky mají prý lépe odpovídat standardům dnešní doby a umožnit napojení na Portál Pražana, na kterém mohou obyvatelé metropole s úřady komunikovat on-line.

Současné stránky fungující na doméně praha.eu jsou staré více než deset let a jsou na konci své životnosti. „V současnosti je jak architektura stávajícího portálu, tak použité technologie na konci svého životního cyklu, nenabízejí dostatečnou bezpečnostní ochranu a jakýkoliv technologický výpadek má za následek ztrátu dat,“ píše se ve schváleném dokumentu.

Závratná cena je prý v pořádku. „Odpovídá velikosti a složitosti úřadu, jakým je pražský magistrát. Je v ní zahrnut i následný servis webu. Pro představu, je 20krát nižší než za jednoúčelový e-shop na dálniční známky od vlády nebo 50krát levnější, než stála OpenCard za dřívějšího vedení města,“ obhajuje plánované náklady primátor Hřib.

S myšlenkou souhlasím, jenom mi ta částka přijde nákladově vysoká. Budeme sledovat, nakolik se vynaložené prostředky vrátí a jestli budou Pražané nový web využívat. Před tou cenou ale trochu jako klub varujeme,“ řekl Blesku Jiří Pospíšil (44, TOP 09), pražský zastupitel za Spojené síly, které jsou s Piráty v koalici.

Jaký má web být?

Nový portál by měl stejně jako dosud poskytovat uživatelům informace z různých agend samosprávy, dále aktuality z dění ve městě, městských částech a v městských organizacích. Podle dokumentu by měla příprava a vývoj stránek stát zhruba 14 milionů korun, zbylých asi šest milionů z odhadované hodnoty zakázky tvoří podpora provozu portálu po dobu dvou let.

Zadání zakázky obsahuje podmínku, že nové stránky umožní propojení s dalším projektem, který magistrát připravuje. Portál Pražana město ve zkušebním provozu spustilo na začátku října a má umožnit obyvatelům metropole on-line řešení vybraných agend, jejichž počet se má postupně rozšiřovat. Stránky jsou založeny na státním Portálu občana, který provozuje ministerstvo vnitra.

Zdeněk Hřib v pořadu Blesku Epicentrum v květnu 2020:

Video
Video se připravuje ...

Epicentrum - Zdeněk Hřib Blesk TV

Fotogalerie
33 fotografií