Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Babiš je d*bil,“ ujelo Maláčové po natáčení s ČT, svedla to na emoce. Hamáček: Podraz!

Aktualizováno -
19. října 2020
15:05
Autor: simao, for, kal - 
19. října 2020
00:05

Koronakrize přináší napjatější vztahy i ve vládní koalici. Jana Maláčová (ČSSD) se stala nechtěnou „hvězdou“ pořadu 168 hodin, když před štábem ČT, v domnění, že již vypnula kamera, označila premiéra Andreje Babiše (ANO) za „d*bila“. Že se tihle dva dvakrát nemusí, je známé delší dobu. Nad jejími slovy se však na twitteru podivoval v neděli večer i Miroslav Kalousek (TOP 09). Naopak režisér Jan Hřebejk zmínil, že takto jde nachytat skoro každého - a že to jen prohloubí nedůvěru mezi novináři a politiky. Sama ministryně pro Blesk Zprávy pak uvedla, že šlo o vyjádření v emocích. Podle šéfky pořadu Nory Fridrichové, která za zveřejnění slov mimo záznam schytala sprchu kritiky, to bylo ve veřejném zájmu.

Když během jarní koronakrize Alena Schillerová (za ANO) v Poslanecké sněmovně na svém místě, ovšem v dosahu ruchových mikrofonů, procedila mezi zuby poznámku k ČSSD „příště se na vám vys*rem“, netušila, že se její slova dostanou dál než jen ke koaličnímu partnerovi Janu Hamáčkovi (ČSSD).

Maláčová nazvala Babiše „d*bilem“

A nemohla tušit ani to, že během podzimní druhé vlny pandemie koronaviru bude mít svou pokračovatelku ve své vládní kolegyni a poměrně časté rivalce Janě Maláčové (ČSSD). Ministryně práce a sociálních věcí se totiž mihla v pořadu 168 hodin.

Nejprve stála před kamerou, ale v momentě, kdy se zdálo, že je dotočeno (ale kamera běžela dál), se Maláčová podělila se štábem o svůj názor na premiéra Andreje Babiše (ANO).

„To je bordel, co ten Babiš udělal, a teďkon to všichni musíme slíznout. To je d*bil. Pardon, s prominutím. Děkuju. Nashle,“ říká Maláčová o Babišovi v čase 10:45.

Kalousek: A jak pojmenovat ministry?

Téhle koaličně třeskuté záležitosti si přitom v neděli večer povšiml i předseda poslaneckého klubu opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Paní ministryně Jana Maláčová prohlásila v České televizi, že pan předseda vlády Andrej Babiš je d*bil. Přemýšlím, jak pojmenovat ministry, kteří jsou ochotni být ve vládě člověka, o kterém chovají toto přesvědčení,“ poznamenal na twitteru, kde se krátká scénka s Maláčovou začala rychle šířit.

Lidé přitom diskutují jak o tom, že Maláčovou čekají nemilé chvilky vysvětlování, tak zároveň i o tom, zda bylo v pořádku nechat nahrávání zapnuté i po smluveném rozhovoru a pustit slova Maláčové do světa. Její vyjádření si však rychle začalo žít vlastním životem a šířit se dál.

Sama ministryně práce a sociálních věcí pro Blesk Zprávy v reakci uvedla: „Šlo o vyjádření v emocích. Když máte velkou zodpovědnost, tak bez nich to prostě někdy nejde, nejsem robot. Jsme uprostřed druhé vlny pandemie a pro mě je priorita řešit tyto bezprecedentní problémy, ne jeden výrok.“

Vicepremiér Jan Hamáček nevidí důvod, aby se Maláčová za svůj výrok omlouvala. Zveřejnění slov mimo záznam je od ČT za hranou, řekl Impulsu.

„Kdyby to bylo na záznam, tak neřeknu ani popel a paní ministryně by se měla omluvit. Tohle ale byl podraz ze strany České televize,“ řekl. K omluvě proto nevidí důvod. „Ani na koaliční radě jsme o tom nemluvili, z mého pohledu je to za námi,“ dodal.

Twitter se baví. A spekuluje

Diskutující na českém twitteru se nyní přou, zda byla slova Maláčové vypuštěna skutečně bezděky. „Ona už to stejně nechce dělat,“ poznamenala ironicky uživatelka Markéta směrem k Maláčové pod videem populárního twitterového účtu Jie s četným sdílením.

„Maláčová si dělá alibi, nebo se připravuje kandidovat na předsedkyni ČSSD,“ přišel s alternativou diskutér Jaroslav. „Velmi profesionální tohle pustit do televize,“ schytala to však za video i veřejnoprávní ČT od Honzy.

„Myslím, že i Babiš tuší, jak o něm mluví členové vlády, on o nich mluví stejně... Nakonec upřímně, je to úplně normální, jen není moc chytré tak mluvit před novináři,“ reagovala na twitteru pod tímto videem s výstupem Maláčové Marie. „A já bych řekl, že moc dobře věděla, co říká a v jaký chvíli,“ poznamenal politický komentátor Jindřich Šídlo.

Interní šetření na Kavčích horách

„Myslím, že škodolibé potěšení nad ulevením si paní Maláčové „mimo záznam“, bohužel nevyváží ten další kamínek nedůvěry, v tomto případě mezi novinářem a politikem. Osobně z toho mám trochu pocit trapnosti, protože podobně lze někdy nachytat skoro každého,“ zmínil na twitteru režisér Jan Hřebejk. A jeho názor podpořil „lajkem“ i Michal Kubal - tedy kolega šéfky pořadu 168 hodin Nory Fridrichové z ČT.

„Ministryně Maláčová se do toho sama od sebe pustila před kamerou poté, co v televizi vylíčila, jak zařídila ošetřovné. Nepovažuji za podstatné, co si ona osobně myslí o premiérovi, nýbrž to, že členka vlády právě jeho označila za viníka této krize,“ bránila se kritice Nora Fridrichová. „Nepochybuji, že po odeznění toho nejhoršího bude tato vláda invazivního PR usilovně pracovat na překreslení celého příběhu. I proto považuji za důležité, aby to, co zní teď, bylo předloženo veřejnosti,“ dodala.

„Včerejší reportáž pořadu 168 hodin, v níž zazněl výrok ministryně Maláčové, považujeme za hraniční, a proto se jí interně zabýváme. Pokud to bude třeba, necháme přezkoumat postup a použití záběru Etický panel ČT,“ řekla ČTK mluvčí ČT Karolína Blinková.

Schillerová se Hamáčkovi omlouvala

Zmíněná Schillerová, která na jaře při probírání vládních návrhů opatření k pandemii koronaviru ve Sněmovně sprostě zareagovala přímo na předsedu ČSSD Hamáčka, v květnu naopak tvrdila, že si neuvědomovala, co přesně řekla.

Na dotaz ve studiu Blesku, zda spolu takto komunikují koaliční partneři běžně, odpověděla Schillerová slovy: „Ne, ne, vůbec. Ani to nepatří do mého běžného slovníku, mě to velmi mrzelo. Já jsem si v tom návalu emocí, které tam probíhaly v těch kuloárech, tak jsem si to ani neuvědomila. (...) Nepatří to do kulturní debaty, já jsem se mu omluvila a omluvila se všem, kterých se to dotklo, protože by se takto komunikovat nemělo.“

Scénka jako z Jistě, pane premiére

V souvislosti s Maláčovou pak jiní připomínají scénku z populárního britského komediálního seriálu Jistě, pane premiére a následující dialog: „Jde o vysílání sira Humphreyho.“ „Propadák?“ „Ze začátku tak trochu, ale pak to dostatečně oživil. Když začal být indiskrétní.“ „Humphrey? Indiskrétní?“ „On myslel, že vysílání skončilo, takže neoficiálně poklábosili. Ale oni to nahrávali.“ „Skočil jim na tu starou fintu?“ „Ano, pane premiére.“ „Přeci každý mikrofon je třeba považovat za zapnutý mikrofon.“

Babiš vyčítal Maláčové nekolegialitu

Mezi Maláčovou a Babišem přitom dochází k opakovaným přestřelkám i během koronakrize. V květnu premiér v Právu prohlásil: „Zklamala mě paní Maláčová, která se i v rámci této krize chovala stejně nekolegiálně jako předtím. Tak jak ji všichni známe.“

„Nevím, co tím pan premiér myslí. MPSV se velmi intenzivně podílelo na tom, aby vláda celou krizi zvládla,“ reagovala v Epicentru na Blesk.cz ministryně Maláčová. „Snažím se pracovat, domlouvat se s kolegy tak, aby vše fungovalo, nemám vždycky stejný názor, to je pravda, můj primární úkol je bojovat za lidi. Hlavně za lidi. Ať už jsou nemocní, handicapovaní, ať už jsou to senioři, rodiny s dětmi nebo zaměstnanci, to je můj primární úkol. Vždycky se snažím s kolegy dohodnout a myslím si, že ty výsledky hovoří za sebe,“ dodala v květnu.

V červnu se pak na Nově Babiše zeptali na přímo: „V kuloárech se proslýchá, že ne úplně dobře vycházíte s paní ministryní Maláčovou.“ Babiš reagoval slovy: „Ale prosím vás, s ní z našich ministrů nevychází nikdo dobře. Já myslím, že ani kolegové ze sociální demokracie.“

Babiš se sice s druhým řečeným smál, Maláčové však znovu vytkl její údajnou nekolegialitu a to, že dle něj myslí hlavně na svou kariéru. „Paní ministryně je velice složitá, ona je strašně ambiciózní,“ podotkl Babiš.

Rok do voleb

V červenci se pak střetávali skrze důchody. Babiš oznámil záměr přidat důchodcům 900 korun, Maláčová však ucedila, že by jim premiér moc nepřidal. Pouze 60 korun nad zákonnou valorizaci, tedy 60 korun nad částku, která seniorům náleží ze zákona. „Přidat v průměru 900? No to by těm důchodcům moc nepřidal, to by bylo šedesát korun,“ podotkla ministryně.

Maláčová později ve Sněmovně slíbila, že bude dělat vše pro to, aby stihla do voleb předložit důchodovou reformu. „Máme rok do voleb, tak se obávám, že to nezvládneme,“ vzkázal jí Babiš.

I v nedávném povolebním pořadu Blesku Ptám se, pane premiére pak Babiš záměr nepodpořil. Maláčová, které se přezdívá Venezuela (a sama se letos nechala slyšet, že jí přezdívka nevadí), dle něj řeší jen výdaje, nikoli ale příjmy. „Reforma se nestihla 30 let a pochybuji, že se teď stihne,“ dodal.

Video  Babiš po Prymulovi a Zemanovi vyzval lidi: Zůstaňte doma, s rodinou, jděte jen do práce.  - Facebook - A. Babiš
Video se připravuje ...

marmat ( 6. listopadu 2020 10:23 )

PECKA opr.

marmat ( 6. listopadu 2020 08:27 )

Je to 6 neděle stará "PECJA" a bude mezi COVIDEM a aktualitami viset na liště do Nového ROKU....
To je gusto sponzorů , nebo jen redakce????
Jen voličům ČSSDS není dobře....premiérovi ukradený

defakto ( 28. října 2020 12:36 )

... no jestli je Maláčová tak nespokojená s Babišem že se o něm vyjádřuje jako pavlačová drbna , může z jeho vlády odejít !
Hamáček se taky vyznamenal , namísto toho aby po Maláčové žádal omluvit se panu Babišovi , řekl že to není potřeba !To má teda Babiš "štěstí" na koaliční partnery !

monhtik ( 24. října 2020 23:26 )

Zdá se, že paní ministryně Maláčová také občas myslí něčím jiným než tím co je k myšlení určeno.

adeso ( 21. října 2020 13:51 )

a to je rozdíl co lopaty nepochopí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa