Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Sekera“ 320 miliard: Schillerová ukázala rozpočet na příští rok. Kalousek zmínil drancování

Aktualizováno -
30. září 2020
21:33
Autor: ČTK - 
30. září 2020
19:24

Ministerstvo financí navrhuje pro příští rok schodek státního rozpočtu 320 miliard korun. Návrh nepočítá se zrušením superhrubé mzdy. Ministerstvo financí o tom dnes informovalo v tiskové zprávě. Celkové příjmy rozpočtu by měly činit včetně peněz z EU 1,487 bilionu korun a výdaje 1,807 bilionu korun. Ministerstvo financí návrh poslalo vládě. Kabinet by měl rozpočet schválit a předložit Sněmovně do konce října.

„Většina faktorů způsobujících vyšší schodek má dočasný charakter a plně odezní po návratu zdravotní a ekonomické situace do normálu,“ uvedlo ministerstvo.

Návrh podle něj zohledňuje přetrvávající dopady pandemie koronaviru, vládní opatření k jejich zmírnění a dlouhodobé priority vlády. Rozpočet tak počítá s růstem důchodů na základě zákonné valorizace o 839 korun měsíčně, což přijde rozpočet na 29,5 miliardy korun. Dále návrh například obsahuje 19 miliard korun na zvýšení platů učitelů, vyšší výdaje do zdravotnictví, vyšší výdaje na dávky v nezaměstnanosti v důsledku vývoje ekonomiky nebo nárůst investic na 186,9 miliardy korun. Zároveň ministerstvo očekává pokles daňových příjmů, příjmů z pojistného na sociální zabezpečení nebo pokles příjmů z dividend u firem, kde má stát podíl. Jde například o Letiště Praha.

„Předložený rozpočet přináší rekordní investice do budoucnosti České republiky a zásadně navyšuje výdaje do zdravotního systému, které jsou nezbytné pro úspěšné zvládnutí boje s pandemií a které pocítí pacienti na kvalitě poskytovaných zdravotních služeb. Zvyšuje také životní úroveň důchodců a posiluje české školství. Je to rozpočet, který přináší perspektivu v brzké uzdravení naší ekonomiky a co nejrychlejší návrat k předkrizovému vývoji,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Do Schillerové se hned pustil šéf poslanců TOP 09 a někdejší ministr financí Miroslav Kalousek. „320 miliard předčilo má nejhorší očekávání. Vláda se rozhodla zemi vydrancovat. Kdybychom postupovali jako Němci, bylo by to max.150 mld, ale už v následujících letech 20, 10. Naše vláda navrhuje stamiliardové schodky několik let. Musíme to zastavit,“ napsal Kalousek na twitter.

Sněmovna schválila v červenci zvýšení letošního schodku rozpočtu na 500 miliard korun kvůli dopadům šíření koronaviru. Původně ministerstvo naplánovalo pro letošní rok schodek 40 miliard korun. Nejvyšší deficit doposud měl rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, a to přes 192 miliard korun.

Na Blesk.cz přineseme ve čtvrtek exkluzivní rozhovor s ministryní Alenou Schillerovou o rozpočtu, dopadech pandemie i zrušení superhrubé mzdy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gejzovic ( 1. října 2020 09:42 )

Na toho vydřiducha statu,opilce je mi blivno když ho vidim a tu jeno slepici P--

krapotkin ( 1. října 2020 07:58 )

To si vládnoucí zloději nenakradli dost ? Letos 500 miliard, příští rok zase 320 milard. Nebylo by levnější se těch darmožroutů konečně zbavit ?

oltec ( 1. října 2020 02:37 )

jo vydrancovaná země zůstala po vládnutí vaší party nic horšího už není a nebylo

ingmarie ( 30. září 2020 23:20 )

Schillerová vypadá , že se má dobře

ingmarie ( 30. září 2020 23:18 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa