Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman, Babiš a Schillerová řešili v Lánech rozpočet: Schodek bude vyšší, než 116 miliard

Aktualizováno -
20. září 2020
16:09
Autor: ČTK - 
19. září 2020
20:33

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v prvním návrhu státního rozpočtu na rok 2021 navrhla schodek 116 miliard korun. Před schvalováním se však schodek pravděpodobně výrazně prohloubí kvůli dalším opatřením přijímaným kvůli koronaviru, varuje. Že bude schodek vyšší, je patrné i z vyjádření Jana Hamáčka (ČSSD). Schillerová dnes společně s premiérem Andrejem Babišem (ANO) vyrazila do Lán probrat návrh s prezidentem a jeho expertním týmem.

V neděli se jal probírat rozpočet na příští rok a související daňové změny expertní tým prezidenta Miloše Zemana za účasti ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) a premiéra Andreje Babiše (ANO).

Zeman kritizoval záměr zrušit superhrubou mzdu, který označil za pokus o nabourání díry do státního rozpočtu. „Já s velkým respektem mu naslouchám a vždycky budu hledat s ním nějaký konsensus,“ uvedla Schillerová před jednáním v Lánech.

Babiš před měsícem uvedl, že při přípravě rozpočtu je cílem, aby byl příští rok deficit nižší než letos. Podle něj je shoda na provozních úsporách na ministerstvech a právě i na zrušení superhrubé mzdy. Letošní schodek se kvůli koronavirové epidemii několikrát zvyšoval z původních 40 miliard na aktuálních 500 miliard korun.

Hamáček má výhrady

První návrh rozpočtu na příští rok počítá se schodkem 116 miliard korun - a s příjmy 1633 miliard korun a výdaji 1749 miliard korun. Podle poslední novely letošního rozpočtu, kterou podepsal prezident v polovině července, mají být letos celkové příjmy 1364,8 miliardy korun a celkové výdaje 1864,8 miliardy korun.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) však odhaduje, že finální schodek místo stávajících 116 miliard bude „hodně přes 250 miliard“.

Hamáček v neděli na Dnech NATO v Mošnově uvedl: „Rozpočet jsem ještě neviděl, až se na něj podívám, tak ho budu moci komentovat. Ale úplně z první to znamená, že to je rozpočet, který nereflektuje celou řadu závazků, které tato vláda udělala. Minimálně zrušení superhrubé mzdy.

„Pokud by schodek byl 116 miliard, tak to je něco, co by byla příjemná zpráva. Ale já se obávám, že to je velmi optimistický návrh, jakkoliv je první a já rozumím, že paní ministryně musela s něčím přijít,“ uvedl vicepremiér.

Podporu budou hledat i u komunistů

Schillerová však v reakci upozornila, že nejde zdaleka o přesné číslo. „To je prostě pracovní číslo z nepřesných čísel, které se zpracovávalo před predikcí,“ řekla v neděli Schillerová. Údaj o reálném schodku ale odmítla zveřejnit, uvedla, že až ho řekne, bude si za ním již chtít stát.

Příjmová strana je zatížena značnými nejistotami. Nemáme dohodu na superhrubé mzdě, to je jednoznačně spojeno s dohodou na rozpočtu. A je tam celá řada pozměňovacích návrhů k daňovému balíčku,“ řekla ČT Schillerová. Ministryně dnes novinářům sdělila, že podporu bude hledat v koalici i u KSČM, která kabinet toleruje.

Bude to třikrát víc?

Analytik Lukáš Kovanda míní, že schodek ve výši 116 miliard korun je až třikrát nižší údaj, než jaký by odpovídal realistickému vidění situace. „Sečteno, podtrženo - realističtější je počítat s deficitem veřejných financí v příštím roce kolem 330 miliard korun,“ uvedl dnes.

Stávající verze  mj. nepočítá například s výpadkem, který by nastal při zrušení superhrubé mzdy a zavedení patnáctiprocentní daně z příjmu, odhadovaným na 70 až 90 miliard korun.

Shodu na zrušení superhrubé mzdy ohlásily koaliční strany koncem srpna. Po Zemanových výhradách Babiš zdůrazňuje, že jeho menšinový kabinet musí hledat podporu i jinde a zrušení superhrubé mzdy je podmíněno koaliční dohodou na rozpočtu jako celku.

Zeman podpořil zrušení superhrubé mzdy na dva roky

Prezident Zeman podle Schillerové podpořil v neděli zrušení superhrubé mzdy pouze na dva nejbližší roky. Požaduje navíc snižování počtu daňových výjimek, podotkla vicepremiérka.

„Členové expertního týmu doporučili, aby snížení daně z příjmu z 19 na 15 procent bylo časově limitováno dvěma roky, a aby bylo kompenzováno výrazným snížením objemu daňových výjimek,“ potvrdil na twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Uvedl také, že expertní tým projednal návrh státního rozpočtu na rok 2021. „Byla oceněna výše schodku a naopak kritizováno snížení investic,“ napsal mluvčí.

Na investice o 32 miliard méně

Učitelé by si podle návrhu měli v příštím roce polepšit o devět procent, nepedagogičtí pracovníci o 4,3 procenta. O 13 miliard na 85,4 miliardy by měly podle návrhu stoupnout výdaje ministerstva obrany.

Na investice, které by podle Babiše měly být hlavní cestou z koronavirové krize, je v příštím roce vyhrazeno 142,1 miliardy, což znamená pokles o víc než 32 miliard korun. „Je to otázka toho, co mi přinesou resortní ministři, potřebuji vědět, jaké mají připravené projekty, jaké objemy,“ uvedla Schillerová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bullshit ( 20. září 2020 17:47 )

Kalous už hezkých pár let o ničem nerozhoduje a nic neřídí. Teď to řídí už dosti let guru koblihožrotů se svojí squadrou a to je jiné kafe. Fakt maká...

krapotkin ( 20. září 2020 12:01 )

No jo. Předchozí vlády rozkradly všechno, co se dalo, tak tahleta si půčuje, aby měla co rozkrádat.

kralovna-vsech-mori ( 20. září 2020 11:56 )

Já si počkám až co na to řekne nejlepší účetní rozvojových států Kalousek.

xiioma ( 20. září 2020 11:02 )

Komunistická účetní se nějak drží při zemi. Na to, že příští rok by měla krize teprve vrcholit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa