Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

6000 Kč pro důchodce navíc? Odbory jsou pro, Babiš a Hamáček rouškovné nedohodli

Aktualizováno -
24. srpna 2020
14:33
Autor: ČTK - 
24. srpna 2020
13:50

Odboráři z ČMKOS podporují plán vyplatit seniorům a seniorkám k důchodu příspěvek ve výši několika tisíc korun. Podle odborářů jsou penze nízké a poskytnutí mimořádné dávky by podpořilo spotřebu a ekonomiku, uvedl dnes předák odborů Josef Středula po jednání s ministryní Janou Maláčovou (ČSSD). Kvůli rouškovnému pro důchodce se sešli i Andrej Babiš (ANO) a Jan Hamáček (ČSSD). Finální dohody ale dnes nedosáhli.

„Dnes se téma rozsekne na úrovni předsedů koaličních stran. Pevně doufám, že příští týden schválíme paragrafový návrh,“ uvedla dnes po jednání s odboráři ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).To ještě netušila, že Andrej Babiš (ANO) a Jan Hamáček (ČSSD) zmiňované „rozseknutí“ odloží na později.

Maláčová navrhuje rouškovné 6000 korun před Vánocemi, nebo pětistovku měsíčně v příštím roce.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) je na bonusu shoda, ale šestitisícová částka, o které se mluví, by nebyla pro rozpočet únosná. „Budu podporovat nižší částku. Já se jako ministryně financí především musím chovat rozpočtově odpovědně. Podpořím nějaké navýšení v letošním roce, protože jsme si tam určitý fiskální prostor vytvořili,“ řekla dnes Schillerová.

Maláčová nechtěla sumu komentovat. „Ono je to každý den jinak ze strany paní ministryně (Schillerové). Já si počkám na výsledek,“ rýpla si dnes Maláčová.

14,5 miliardy na rouškovné?

Pokud by se ke starobní penzi letos vyplatil příspěvek 6000 korun, výdaje by činily zhruba 14,5 miliardy. Systém penzí skončil v prvním pololetí v deficitu 13,85 miliardy. Vláda si prosadila pro letošek půlbilionový schodek rozpočtu. Kdyby se 500 korun přidalo přímo do penze, znamenalo by to růst výdajů i v každém dalším roce.

Podle Maláčové je v novele potřeba nastavit pravidla tak, aby bonus nepodléhal exekuci a nezahrnoval se do příjmu, aby lidé nepřišli o příspěvek na bydlení a další dávky.

„Podpořili jsme mimořádnou dávku pro důchodce. Když srovnáme 500 korun denní sazbu, která se dávala jedné skupině v době koronakrize, teď se kritizuje, že někdo chce dát 500 korun jiné skupině měsíčně,“ zareagoval dnes šéf ČMKOS Josef Středula.

Středula: Nedůstojná debata

Podle Středuly seniorky a senioři příspěvek potřebují a je nedůstojné řešit, zda to má být 5000 či 6000 korun. Vyplacení dávky by podpořilo spotřebu a pomohlo ekonomice, míní předák ČMKOS.

Experti a někteří politici upozorňují na to, že beze změn a zajištění příjmů není soustava penzí udržitelná. Kritizují mimo jiné to, že místo reformy a systémových kroků se výdaje spíš dále zvyšují.

Starobní penzi pobírá asi 2,41 milionu lidí. Důchody se zvyšují podle zákona vždy od ledna o růst cen a polovinu růstu reálných mezd za stanovené období. Příští rok by si tak v průměru měli senioři a seniorky polepšit o víc než 800 korun.

Premiér Babiš před měsícem řekl, že by částku rád zaokrouhlil na 900 korun. Maláčová reagovala tím, že 60 korun měsíčně k zákonnému přidání je málo a že její strana chce 300 až 400 korun. Babiš pak zmínil dodatečných 500 korun k běžné valorizaci. Některé opoziční strany v souvislosti s rouškovným mluví o uplácení voličů. Na podzim jsou krajské a senátní volby, za rok pak sněmovní.

Rozhodne se do týdne?

O mimořádném příspěvku pro důchodce by mohlo být rozhodnuto do týdne. Uvedl to Hamáček po dnešním jednání s Babišem. Hovořit o tom chtějí ještě s ministryní financí Schillerovou, dnes proto lídři koaličních stran finální závěr nepřijali.

„Dohodli jsme se na tom, že je potřeba to nějakým způsobem zasadit do rozpočtového rámce a přípravy rozpočtu na příští rok. Dnes jsme žádný finální závěr neudělali. Ještě se k tomu vrátíme s ministryní financí Schillerovou, protože ona má také svůj pohled na věc, abychom v horizontu týdne tu věc uzavřeli,“ řekl Hamáček.

Příspěvek pro seniory má být podle něj kompenzací za vyšší životní náklady. Podle Hamáčka není v koalici spor, pouze je potřeba nalézt optimální variantu.

Video  Rektorka Nerudová: Na důchody bude vždycky. Co ale jiné věci? Krize musí být impulsem k reformě  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

gejzovic ( 24. srpna 2020 18:49 )

Kolik si dostal ty,co jste si nakradli,jste prvni kteři natahuji ruku ferari na podnikani,odpis dani

wenzel_trousiI ( 24. srpna 2020 18:44 )

Umite si predstavit, ze padouch236 je debil? Ja jo.

SoIfernus ( 24. srpna 2020 16:43 )

SoIfernus ( 24. srpna 2020 16:33 )

SoIfernus ( 24. srpna 2020 16:26 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa