Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Schillerová s Hamáčkem řešili superhrubou mzdu. Nižší daň pro lidi s menšími příjmy?

Autor: ČTK - 
18. srpna 2020
14:24

Po dosavadním jednání o výši daně z příjmu zaměstnanců po zrušení superhrubé mzdy počítá ANO a ČSSD s dvojí sazbou. Zaměstnanci s nižšími příjmy by měli mít příjem zdaněn 15 procenty, uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) po dnešním jednání s předsedou koaliční ČSSD Janem Hamáčkem. O výši daně pro vysokopříjmové skupiny či zrušení takzvané solidární daně budou lídři ANO a ČSSD ještě jednat, podle Schillerové se do debaty zapojí i premiér Andrej Babiš (ANO).

Schillerová zopakovala, že za nejčistší by považovala zavedení pouze jedné sazby ve výši 15 procent. Sociální demokraté ale upozorňují na rozpočtový dopad takového rozhodnutí. Ministryně a Hamáček se dohodli, že ze zrušení superhrubé mzdy mají profitovat hlavně lidé s nízkými a středními příjmy.

Schillerová minulý týden představila šest různých variant možného zrušení superhrubé mzdy a úpravy daně z příjmu v rozmezí od 15 do 19 procent. S premiérem se minulý týden dohodla, že zůstanou dvě sazby – není zatím jasné jaké. Návrh bude součástí rozhodování o státním rozpočtu na příští rok.

Nyní činí efektivní zdanění pro zaměstnance 20,1 procenta. Superhrubá mzda představuje hrubou mzdu zaměstnanců navýšenou o odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění, která u zaměstnanců poté představuje základ daně z příjmů. Vedle toho je ještě pro vysokopříjmové skupiny v daňovém systému takzvaná solidární přirážka. Za nejrozumnější Hamáček považuje daň z příjmu zaměstnanců ve výši 19 procent a zavedení progresivního zdanění.

V neděli předseda ČSSD uvedl, že by patnáctiprocentní daň z příjmu znamenala propad příjmů 90 miliard korun. Schillerová už dříve řekla, že část by se vrátila do rozpočtu na dani z přidané hodnoty, protože by lidé s vyšší výplatou více utratili, takže by šlo o 76 miliard Kč. Pokud by daň byla 19 procent, pak by výpadek na příjmech rozpočtu byl podle původního návrhu z roku 2018 kolem 27 miliard Kč.

Po dnešním jednání s Hamáčkem plánuje ministryně financí rozepsat návrhy výdajových stránek jednotlivých kapitol rozpočtu na příští tok. Na přelomu srpna a září pak podle nové ekonomické prognózy odhadne ministerstvo příjmy. Jednání s ministry o rozpočtu na příští rok začne Schillerová v první polovině září.

Video  Miloš Zeman o daních, rodičovském příspěvku a superhrubé mzdě  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Michal nobl ( 18. srpna 2020 20:48 )

Áaani jsem to nedopsal a uz to řekli kdo na tom vydělá.Lide s vyšším příjmem si to prizpusobi pro sebe,nižší příjem tam to přizpůsobí zaměstnavatel pro sebe,tak žádná změna pro zaměstnance a střední plátová to schyta.Inteligentní v te vlade od devadesátých let. Schillerojc Hamackojc Malacojc jsou přetažení z dovolené.Hamacku uz sem psal ze i občan ČR,ma nárok na stesti mit na pravdivé řeči politiky.Sam knucis ze i ministr ma nárok na trochu štěstí s klotyldou.

Michal nobl ( 18. srpna 2020 19:55 )

Tak a tohle by mě zajímalo jak je to myšlený. Co si soudruzi představují pod pojmem nižší a střední příjem. Mají v tech zaměstnaneckých poměrech dost bordel.Viz.Česká pošta. Podle soudu ma pošťák v Ostravě stejný nárok na výši platu jako pošťák v Praze!!!!!!Co takle automobilový prumysl?Kmenový zaměstnanec ma plat jakýsi a vše priznane,agenturní člověk dostává bokem a přiznává se část,jednání k těm lidem nepřed­stavi­telné!­!!!!!!­!!!Ty peníze jdou kam?­??????­!!!!!!­!!Pa­matu­ji si jak Milouš Zemanojc hlásal ze Češi nejsou ochotni a líní dojíždět za prací. Poznal jsem nespočet lidi kterým se díky tomu rozpadla rodina atd.Zajímalo by mě kdy tenhle unik peněz začne vláda řešit. Co na to odpoví Schillerka,Hamajda a i ta Malá­čová!­!!!!!C­htěli by lidí hlas tak ale tihle vam ho nedají.Bordel v téhle zemi ze to svet neviděl. ÉEee­eeee­ekono­mové,­na Slovensku tomu říkají vysoká škola zbojnická.Jen ten Jánošík asi neudělal ze bohatejm bral a chudejm dával.Politikům by za lhaní lidem a podvody měli hrozit tresty ne lepší místa ze pane Kalou­sek,Kl­auzi,­Ratte atd.Hamba vam všem v ty politice.Promrhali nechali rozkrast a pokračují dal,hlavně ze maj.

Jirik-ta ( 18. srpna 2020 16:59 )

předvolební sociální politika jako vždy

krapotkin ( 18. srpna 2020 15:23 )

No jo. Blíží se volby. To se bude řešit a řešit, k žádnému řešení se nedojde a až bude po volbách, zůstane vše při starém, aby tihle a jim podobní měli dál co rozkrádat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa