Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Pompeo si řekl o dostavbu Dukovan a rozzuřil Čínu. Monika přišla v lodičkách po Vivien

Aktualizováno -
12. srpna 2020
19:45
Autor: sab, ČTK, vei - 
12. srpna 2020
09:00

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo měl druhý den oficiální návštěvě v Česku nabitý program. Ve středu před polednem dorazil do Kramářovy vily v Praze, kde už ho čekal premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho žena Monika. Blankytně modré šaty doplnila lodičkami, ve kterých se před rokem ukázala její dcera Vivien na recepci na francouzské ambasádě. Poté oba státníci vystoupili ve Strakově akademii a odmítli posilování vlivu Ruska a Číny. Pompeo se také jasně přihlásil o zakázku na dostabu jaderné elektrárny Dukovany. Babiš zmínil, že zájem americké strany vnímá, ale že probíhá notifikace v rámci Evropské unie. V Senátu se Pompeo znovu obul do Číny a vysekl poklunu šéfovi horní komory Miloši Vystrčilovi (ODS) za jeho plánovanou cestu na Tchaj-wan. Návštěvu zakončil schůzkou s prezidentem Milošem Zemanem a v doprovodu kardinála Dominika Duky zavítal i do katedrály sv. Víta. Čínská ambasáda v Česku považuje ministrovy výroky za neopodstatněné útoky. Tým Blesk Zpráv sledoval státní návštěvu online.

  • S ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD) Mike Pompeo v úterý řešil vztahy mezi USA, Evropskou unií a Čínou nebo rozvoj ekonomické spolupráce. Hovořili také o mobilních sítích páté generace (5G), u nichž se USA obávají možného zneužití ze strany čínských dodavatelů technologií, a uctili památku amerických vojáků, kteří na konci druhé světové války osvobodili západní část Československa.

Video  Pompeo s Babišem odmítli posilování Ruska a Číny. Američané touží dostavět Dukovany  - abl
Video se připravuje ...

  • Ve středu Pompea přijal premiér Andrej Babiš (ANO). Oběd si dali společně v Kramářově vile s vicepremiérem a ministrem dopravy a průmyslu Karlem Havlíčkem (za ANO) a ministrem obrany Lubomírem Metnarem (za ANO).
  • Pouze zdvořilostní bylo setkání s prezidentem Milošem Zemanem
  • V horní komoře parlamentu přednesl projev, předtím se ještě setkal s předsedou Milošem Vystrčilem (ODS) a podpořil jeho plánovanou cestu na Tchaj-wan, kterou jinak česká vláda i prezident kritizují.
  • Česko je první zastávkou na Pompeově cestě po střední Evropě. Ve čtvrtek ráno bude americký ministr pokračovat do Slovinska, následně navštíví také Rakousko a Polsko. Jde o první návštěvu ministra zahraničí USA v ČR od roku 2012, kdy do Prahy přijela Hillary Clintonová.

Mike Pompeo v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
19:45
12. 8. 2020

Děkujeme za pozornost, kterou jste našemu online přenosu věnovali. Dozvuky návštěvy amerického ministra zahraničí v Česku a také jeho jeho další cesty po Evropě budeme sledovat i v dalších dnech.

19:33
12. 8. 2020

Americký ministr zahraničí zůstává v Česku ještě přes noc. Podle informací Blesk Zpráv odletí ve čtvrtek kolem osmé hodiny ranní, v dalších dnech ho čeká Polsko, Slovinsko a také Rakousko.

Tisková konference amerického ministra zahraničí Mikea Pompea a premiéra Andreje Babiše (ANO). Hlavními tématy byly vliv Ruska a Číny a dostavba jaderné elektrárny Dukovany (12.8.2020)
19:17
12. 8. 2020

Co Mike Pompeo v Praze poobědval a čím obdaroval premiér Andrej Babiš (ANO) Pompeovu manželku Susan? Blesk Zprávy pro vás zachytily další střípky z návštěvy amerického ministra v Česku i separátního programu jeho ženy. 

Pompeová dostala od Babiše granáty. S Monikou prošla Karlův most.
18:51
12. 8. 2020
!

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo neopodstatněně útočí na Čínu a očerňuje ji a podněcuje neshody mezi jinými zeměmi a Čínou. Čínské velvyslanectví v ČR tak reagovalo na Pompeovy výroky při návštěvě České republiky v prohlášení svého mluvčího. Podle ambasády jsou slova šéfa americké diplomacie plná ideologických předsudků a myšlenek studené války, které jdou proti trendu dnešní doby.

18:34
12. 8. 2020

Na závěr svého programu v Praze se ministr Pompeo setkal s kardinálem Dominikem Dukou a navštívil Chrám sv. Víta, informovala americká ambasáda.

 

18:30
12. 8. 2020

„Neměly jsme na sebe moc času,“ posteskla si ve vyjádření pro Blesk Zprávy manželka premiéra Andreje Babiše Monika, která měla dnes společný program s manželkou amerického ministra Pompea Susan. Společně prý mluvily o charitě, koronaviru či rabování v USA. „Paní se Praha šíleně líbí a chce sem přijet znova,“ řekla Monika s tím, že oni sami plánují soukromou cestu do Spojených států a vzhledem k tomu, že mají společnou známou, mohly by se s Pompeovou ještě vidět. Setkání podle ní bylo velice příjemné.

Manželé Pompeovi a Babišovi se na začátku setkání v Kramářově vile společně vyfotili s výhledem na Prahu (12. 8. 2020) Obě dámy se prošly také po vylidněném Karlově mostě (12. 8. 2020)
18:07
12. 8. 2020

Zde se můžete podívat na celé vystoupení amerického šéfa diplomacie Mika Pompeo na půdě Senátu Parlamentu ČR. 

Video  
Video se připravuje ...
17:57
12. 8. 2020

"Dobrý den, přátelé," začal svůj projev v Senátu lámanou češtinou Mike Pompeo, pak pokračoval v angličtině. Předseda horní komory Miloš Vystrčil mu daroval symbolický klíč od Senátu. S americkým ministrem se senátoři rozloučili potleskem ve stoje.

Video  
Video se připravuje ...
17:39
12. 8. 2020

Setkání prezidenta republiky Miloše Zemana s ministrem zahraničních věcí USA Mikem Pompeem na Pražském hradě probíhalo podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka v přátelské atmosféře. „Ministr zahraničních věcí USA tlumočil pozdrav od prezidenta USA Donalda Trumpa. Prezident republiky podotkl, že Donalda Trumpa podporoval před volbami v roce 2016 a v souvislosti s nadcházejícími prezidentskými volbami poznamenal, že obecně nevěří průzkumům voličských preferencí,“ řekl Ovčáček. Zeman Pompeovi mimo jiné řekl, že k USA chová sympatie už dlouho, mimo jiné kvůli postoji k Izraeli.

„Tématem byl i boj s terorismem, kdy prezident republiky varoval před neuváženým stažením armádní mise z Afghánistánu. Prezident republiky též ocenil vzájemné ekonomické vztahy. S ministrem zahraničních věcí USA panovala shoda na podpoře volného obchodu,“ doplnil Ovčáček.

17:02
12. 8. 2020

Předseda Senátu Miloš Vystrčil detailně zhodnotil setkání s americkým ministrem Mikem Pompeem a jeho vystoupení na půdě horní komory. Vystrčil vyzdvihl, že si Pompeo ze středoevropských zemí vybral pro svůj projev právě Senát českého Parlamentu. Popsal také osobní pocity ze setkání.

Video  
Video se připravuje ...
16:56
12. 8. 2020

„Bylo to velice příjemné, otevřené, přátelské,“ zhodnotil schůzku Pompea s prezidentem Zemanem premiér Andrej Babiš, který byl také přítomen. Zeman prý na schůzce vyzval ke spojení zemí proti terorismu.

16:48
12. 8. 2020

Z Hradu americký ministr zahraničí zamířil na ambasádu, kde poskytl rozhovor České televizi.

Americký ministr zahraničí poskytl rozhovor České televizi. (12. 8. 2020) Americký ministr zahraničí poskytl rozhovor České televizi. (12. 8. 2020)
16:36
12. 8. 2020

Společnost Susan Pompeové dělá během jednání manželů na Pražském hradě první dáma Ivana Zemanová. 

Společnost Susan Pompeové dělala na Pražském hradě první dáma Ivana Zemanová (12. 8. 2020) Společnost Susan Pompeové dělala na Pražském hradě první dáma Ivana Zemanová (12. 8. 2020)
16:34
12. 8. 2020

„Osobně působil velmi příjemně, byl velmi vštřícný. Dokonce, když jsme se loučili, tak říkal, že až přijedu do Ameriky, abych ho také navštívil, což nevím, jestli se stane,“ řekl na dotaz reportérky Blesk Zpráv předseda Senátu Miloš Vystrčil o setkání s Pompeem.

16:26
12. 8. 2020

Manželka premiéra Monika Babišová a manželka amerického ministra Susan Pompeová se prošly také po vylidněném Karlově mostě.

Obě dámy se prošly také po vylidněném Karlově mostě (12. 8. 2020) Obě dámy se prošly také po vylidněném Karlově mostě (12. 8. 2020) Po obědě vyrazily Monika Babišová a Susan Pompeová na procházku Prahou (12. 8. 2020) Po obědě vyrazily Monika Babišová a Susan Pompeová na procházku Prahou (12. 8. 2020) Obě dámy se prošly také po vylidněném Karlově mostě (12. 8. 2020)
16:24
12. 8. 2020

Podle zpravodaje ČTK se už půl hodiny před plánovaným příjezdem Pompea na Hradě shromáždila skupina asi dvou desítek demonstrantů. Pohybovat se mohli jen na části hradního nádvoří, protože zbytek byl obehnán zábranami. S sebou měli transparenty v češtině i angličtině, na kterých Pompea varovali, aby Babišovi a Zemanovi nevěřil. „Pane Pompeo, Zeman a Babiš demokracii za zády opouští, s Ruskem a Čínou se zrady dopouští,“ bylo například na jednom z transparentů.

Chvíli předtím, než Pompeo na Hrad přijel, je policie z nádvoří vytlačila do podloubí. Demonstranti proti zákroku protestovali pískotem a provoláváním hanby. Pískali také na kardinála Dominika Duku, který na Hrad přišel.

16:18
12. 8. 2020

Mike Pompeo ze Senátu zamířil rovnou na Hrad na zdvořilostní schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. Pompeo na Hrad přijel s téměř půlhodinovým zpožděním, které způsobil jeho předchozí program. Schůzka s českým prezidentem by měla trvat asi 20 minut, zúčastnit se jí má i Babiš

 

15:57
12. 8. 2020

Manželka premiéra Monika Babišová a Susan Pompeová obědvaly společně na zahradě Kramářovy vily.

Monika Babišová a Susan Pompeová obědvaly společně na zahradě Kramářovy vily (12. 8. 2020) Monika Babišová a Susan Pompeová obědvaly společně na zahradě Kramářovy vily (12. 8. 2020) Monika Babišová a Susan Pompeová obědvaly společně na zahradě Kramářovy vily (12. 8. 2020)
15:48
12. 8. 2020

Po Vystrčilově předání symbolického klíče Pompeovi na konci jeho návštěvy v Senátu zástupci horní komory tleskali ve stoje. Kdo se však nejprve odmítl postavit ani nezatleskal byl senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši). Nakonec se postavil i on, místo tleskání však držel v ruce mobilní telefon.

o Vystrčilově předání symbolického klíče Pompeovi na konci jeho návštěvy v Senátu zástupci horní komory tleskali ve stoje. Kdo se však nejprve odmítl postavit, ani nezatleskal, byl senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši). Nakonec se postavil i on, místo tleskání však držel v ruce mobilní telefon. (12. 8. 2020) o Vystrčilově předání symbolického klíče Pompeovi na konci jeho návštěvy v Senátu zástupci horní komory tleskali ve stoje. Kdo se však nejprve odmítl postavit, ani nezatleskal, byl senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši). Nakonec se postavil i on, místo tleskání však držel v ruce mobilní telefon. (12. 8. 2020) o Vystrčilově předání symbolického klíče Pompeovi na konci jeho návštěvy v Senátu zástupci horní komory tleskali ve stoje. Kdo se však nejprve odmítl postavit, ani nezatleskal, byl senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši). Nakonec se postavil i on, místo tleskání však držel v ruce mobilní telefon. (12. 8. 2020)
15:58
12. 8. 2020

Ministr zahraničí USA Mike Pompeo přijel na Pražský hrad na schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. Zeman by chtěl se šéfem americké diplomacie mluvit o ekonomické či bezpečnostní spolupráci. Pompeo dosud s českými politiky mluvil především o vlivu Ruska a Číny či o kybernetických hrozbách. Na příjezd amerického ministra na hradním nádvoří čekala skupina demonstrantů s transparenty kritickými vůči Zemanovi a premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Chvíli před příjezdem Pompea je policie vytlačila do průchodu na další nádvoří, proti čemuž hlasitě protestovali.

 

15:29
12. 8. 2020

„Dobří přátelé jsou ochotní si dát klíče od svého domu,“ řekl na závěr v Senátu jeho předseda Vystrčil, poděkoval Pompeovi za podporu a symbolicky mu předal zlatý klíč od českého Senátu.

15:26
12. 8. 2020

„Poprvé tady mluvíme o TikToku, maminky z celé Ameriky nám děkují,“ reagoval Pompeo na dotaz od senátorů, zda by měla i Evropa využívání této sociální sítě omezit a chránit tak mladé, kteří ji hojně využívají.

„Pro Američany je to otázka národní bezpečnosti, čínská komunistická strana využívá tato data,“ řekl ministr zahraničí Pompeo a naznačil, že evropské země by svá data neměly skladovat v Číně.

15:18
12. 8. 2020

Mike Pompeo se účastní debaty se senátory. Jako první položil dotaz senátor a místoředseda Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Tomáš Jirsa. Ptal se, zda Pompeo vidí možnost zlepšení vztahů s Ruskem, protože tyto vztahy ovlivňují i situaci v Česku. „Doufám, že ano, snažíme se spolupracovat se všemi národy,“ zmínil Pompeo a připomněl poslední jednání s ruskou stranou.

15:16
12. 8. 2020

Ministra Pompea senátoři po jeho projevu ocenili dlouhým potleskem.

Po projevu Pompea senátoři ocenili dlouhým potleskem. (12. 8. 2020) Po projevu Pompea senátoři ocenili dlouhým potleskem. (12. 8. 2020)
15:14
12. 8. 2020

„Nevěřte tomu, že západ upadá,“ vyzval v Senátu Mike Pompeo s tím, že Češi mají bojovat za svobodu, protože ví, jaké je to bez ní.

Vyjádřil se také k plánované cestě Miloše Vystrčila na Tchaj-wan, zmínil, že tím navazuje na záměr Jaroslava Kubery. „Přeji mu hodně štěstí, Američané vás v tomto budou podporovat,“ řekl a uvedl, že americká strana bojuje proti čínskému vlivu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vvogh.t ( 16. září 2020 19:42 )

Čína musí být potrestána za rozšíření Covid-19

xiioma ( 13. srpna 2020 08:29 )

brugal

AVATAR ( 13. srpna 2020 08:03 )

AVATAR ( 13. srpna 2020 08:02 )

AVATAR ( 13. srpna 2020 08:01 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa