Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nejen Kuberová. Vystrčila doprovodí na Tchaj-wan 90 lidí. Vládní speciál nahradí místní aerolinky

Autor: ČTK - 
11. srpna 2020
17:33

Na Tchaj-wan doprovodí předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS) devadesátičlenná delegace včetně osmi senátorů. Misi, v níž budou co do počtu převažovat podnikatelé, dnes schválil organizační výbor horní komory. Vystrčil novinářům řekl, že na Tchaj-wan poletí i vdova po zesnulém předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi (ODS), který cestu plánoval, Věra Kuberová. V programu má Vystrčil setkání s tchajwanskou prezidentkou, předsedou tamního parlamentu a některými ministry.

Na Tchaj-wan nebude Vystrčil cestovat vládním letounem, ale strojem tchajwanských aerolinek. Předseda horní komory dnes zopakoval, že ho k tomu vedly praktické důvody spojené s pandemií koronaviru, ne politický tlak.

Návštěvu Tchaj-wanu delegace v čele s Vystrčilem absolvuje na přelomu srpna a září. Proti cestě protestovala Čína, která Tchaj-wan považuje za svou provincii. Návštěvu kritizuje i Hrad a představitelé vlády. Misi plánoval Kubera před svým lednovým úmrtím. I jeho od cesty zrazoval zejména prezident Miloš Zeman, podle něhož to ohrozí vztahy s Čínou. Ani premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) cestu nedoporučili. Vystrčil se ale rozhodl misi uskutečnit i z principiálních důvodů a kvůli nátlaku Číny, která pohrozila odvetou.

Video  „Čína nechápe demokratické principy. Schovává se za domácí aktéry,“ říká analytička.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

hejhej ( 17. srpna 2020 17:57 )

Zbytečný senát okrádá daňové poplatníky za výlet na Tchaj-wan.

va45 ( 12. srpna 2020 13:33 )

Já odmítám bábě Kuberové platit výlet na Tchaj-wan. To se může stít akorát v Česku vyvážet vdovy po politicích na výlety.

kralovna-vsech-mori ( 11. srpna 2020 19:59 )

Blbštajn kecá. Vládní letadlo nedostal. Chtěl ho, ale naprdli mu. Doufám, že tam chytí koronu.

panda82 ( 11. srpna 2020 18:55 )

Kolik si jich to buroude platit, nebo to platí Senát?, snížit rozpočet, od kdy rozhodují v Senátu skřítci, myslím, ýe volby to vyčistí, jsou tam ti v tom zájezdu co končí funkci?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa