Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Klaus na Sněžce i s trombózou. Jeho syn utíkal jak „kamzík“ a propotil triko

Autor: Jakub Veinlich - 
10. srpna 2020
19:00

I letos se konala 10. srpna Svatovavřinecká pouť na vrchol Sněžky. A tradičním účastníkem byl bývalý prezident Václav Klaus i jeho syn, šéf Trikolóry Václav Klaus mladší. Přesto byla pouť pro bývalou hlavu státu letos o trochu jiná než v předešlých letech. Kvůli zranění při tenisu totiž nešel na nejvyšší horu Česka tak jako vždy pěšky.

10. srpen má bývalý prezident Václav Klaus vyčleněný tradičně jako stovky českých a polských poutníků na výšlap na nejvyšší horu Česka – Sněžku. Ani letos neudělal výjimku, i když nemohl jít až na vrchol pešky, jak je zvyklý. Část etapy jel totiž kvůli zranění lanovkou. Což ho prý dost mrzelo.

„Mrzelo, ale před dvěma měsíci jsem si při tenisu natrhl lýtkový sval, a když už jsem myslel, že je všechno v pořádku, tak mě to začalo bolet víc a víc. Najednou se ukázalo, že se to přeměnilo v trombózu, takže bych správně vůbec neměl chodit. Doufám, že příští rok zase budu moci jít pěšky,“ řekl bývalý prezident na Sněžce iDnes.cz.

„Tradice nejsou zbytečné. Ta svatovavřinecká na Sněžce trvá už třetí desetiletí. Na shledanou zase za rok,“ napsal pak Klaus k fotografii na facebookových stránkách svého institutu. Na snímku jsou přitom vidět také lidé v rouškách, které Klaus odmítal většinou nosit.

Video  Klaus: „Koronaviru se nebojím.“ Na testy ale přesto musel, varoval i před inflací.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Za rok přitom už bude Klausovi rovných 80 let a z hlediska lidí ohrožených koronavirem patří do rizikové skupiny seniorů. I letos odsloužil tradiční Mši na Sněžce kardinál Dominik Duka. Na jejím úvodu Klaus promluvil. Počet poutníků byl letos o mnoho nižší než v předešlých letech.

Klaus: Atmosféra paniky kvůli koronaviru

„Je určitě nejnižší, co pamatuju. Myslím si, že nenormální politická a mediální reakce na koronavirus vytvořila atmosféru paniky a bohužel se to projevilo i v tomto,“ mrzí Klause, který se opřel také do opatření proti nájezdům turistů, kteří tráví dovolenou oproti jiným létům v tuzemsku a jejich častým cílem je právě i Sněžka.

„Jsem v Krkonoších už tři dny a musím říci jednu jedinou věc: Krkonoše jsou plné na deseti známých místech, na tisíci známých místech jsou naprosto prázdné. Šel jsem z Černého Dolu do Pece pod Sněžkou a potkal deset lidí. Ať nás neregulují, ať nás nechají žít,“ dodal Klaus pro iDnes.cz s tím, že bude i nadále například bránit zpoplatnění vstupu do národního parku.

Kdo letos s Klausem na Sněžce opět nechyběl, byl i jeho syn. Šéf hnutí Trikolóra Václav Klaus mladší, který by měl mít podle všeho v Krkonoších stále trvalý pobyt. Na rozdíl od svého otce, který prý vyšel zhruba jen dva kilometry a pak sedl na lanovku, vyšlápl Klaus mladší celou cestu. Podle očitých svědků si tedy s trasou poradil „jako kamzík“. Na vrcholu se dokonce pochlubil i propoceným trikem.

„'Dragóó' aneb jako každý rok na Svatovavřinecké pouti na Sněžce,“ připsal si pak pod fotku na svém účtu na sociální síti.

V roce 2013 si dali na Sněžce při Svatovavřinecké pouti dostaveníčko hned dva prezidenti. Václava Klause doprovodil Miloš Zeman. Zatímco Klaus zdolal cestu pěšky, Zemana přivezla navlečeného do černé větrovky džípem horská služba. Na vrcholku ho pak i poutníci vypískali. „Nechceme vás tady, nejste poutník, máte červenou kartu!“ ozývalo se na Sněžce před sedmi lety. Oba politici si tehdy dali společně pivo a Zeman ho doplnil ještě tradiční cigaretou. Klausovi přitom tehdy ještě přidal gratulaci. Protože i když je o tři roky starší než on, zdolal nejvyšší horu po svých.

O víkendu zveřejnil Zemanův mluvčí fotografie prezidenta v člunu na rybníku v Novém Veselí na Vysočině. Zeman tam má podle Ovčáčka strávit několik příštích dní. Ve středu by se měl setkal s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem. Novináři ovšem u takové schůzky být nemohou.„Bude to bez účasti médií, zveřejníme fotografii,“ řekl prezidentův mluvčí Blesk Zprávám, když redakce zjišťovala možnost akreditace.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa