Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rekordní „sekyra“ v systému nemocenského pojištění. Výdaje přesáhly příjmy o 13 miliard

Autor: ČTK - 
5. srpna 2020
16:20

Český systém nemocenského pojištění, z něhož se platí nemocenská, ošetřovné či mateřská, se dostal do nejhlubšího propadu od začátku svého fungování v roce 1993. Výdaje letos v prvním pololetí přesáhly příjmy zhruba o 13 miliard korun. Důvodem je hlavně koronavirová epidemie a nynější krize.

Vyplývá to z údajů ministerstva práce, které vede Jana Maláčová (ČSSD), a České správy sociálního zabezpečení. Soustava se do deficitu propadla ale už loni, a to po deseti letech. Naposledy byla v minusu za minulé krize.

Podle zprávy ministerstva o vyplácených dávkách se letos v prvním půlroce na nemocenské dávky vydalo asi 30 miliard korun. Na pojistném se vybralo 17,03 miliardy. Loni za stejnou dobu firmy a živnostníci poslali do systému 18,35 miliardy. Vyplatilo se 19,81 miliardy.

Nemocenské pojištění mají zaměstnanci povinně, neodvádějí ale žádné pojistné. Hradí ho za ně zaměstnavatel. Osoby samostatně výdělečně činné pojistné platí dobrovolně.

anna1234 ( 6. srpna 2020 10:18 )

.. proč? to je jednoduché. Nemocnice a jejich zaměstnanci nespadají pod soudružku, ale pod ministra zdravotnictví. Pokud do nemocnic tečou nenažraným manažerům miliardy, musí si udělat pořádek on. Nemocnice se platí ze zdravotního pojištění, tady je řeč o nemocenském pojištění.

krapotkin ( 6. srpna 2020 03:45 )

Proč soudružka nemluví o rozkrádání peněz po miliardách nenažranými manažery nemocnic ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa