Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Se zrušením superhrubé mzdy chce Babišovi pomoci ODS: Lidé by peníze vrátili do ekonomiky

Autor: ČTK - 
4. srpna 2020
18:25

Zrušením superhrubé mzdy a zavedením patnáctiprocentní daně z příjmů by rozpočet podle výpočtů ODS přišel o 55 miliard korun, lidé by je ale do ekonomiky vrátili. S prosazením opatření nabízejí občanští demokraté pomoc premiérovi Andreji Babišovi (ANO), sdělila zástupkyně mluvčího strany Adéla Brandová. Podle odhadů ministerstva financí by výpadek v příjmech státu činil 90 miliard korun.

Šéf koaliční ČSSD Jan Hamáček v úterý řekl, že superhrubou mzdu jeho strana zrušit chce, možný výpadek však považuje za příliš velký a chce řešit příjmovou stránku rozpočtu.

ODS v tiskové zprávě připomněla, že dva roky čeká ve Sněmovně na projednání novela občanských demokratů, která obsahově odpovídá Babišovu víkendovému návrhu na snížení daně z příjmů fyzických osob na 15 procent. Kabinet k němu dříve vydal nesouhlasné stanovisko.

„Podepsal jsem smlouvu mezi mnou a Andrejem Babišem, že do konce tohoto roku společně dosáhneme zrušení superhrubé mzdy a smlouvu jsem odeslal premiérovi k podpisu a hlavně k naplnění,“ uvedl šéf ODS Petr Fiala.

Konci superhrubé mzdy se nebrání ani Piráti

Nic podle něj nebrání tomu, aby Sněmovna na nejbližší schůzi projednala návrh ODS. Podle odhadů ODS by zrušení superhrubé mzdy znamenalo výpadek 55 miliard. „Ty ale nikde nezmizí, zůstanou lidem, kteří je opět pustí zpět do ekonomiky,“ uvedla Brandová. Občanští demokraté by dokázali zásadní část ve výši 46 miliard korun pokrýt jen úsporami, které loni navrhovali k letošnímu rozpočtu, dodala.

Poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík ČTK napsal, že jeho strana snížení zdanění práce podporuje, ale je nutné řešit výpadek příjmů státu i samospráv. „Když jsme navrhovali zvýšit základní daňovou slevu na poplatníka přibližně o 5 000 korun, hlasovala celá vládní koalice proti s odkazem na rozpočtové dopady. Proto mě překvapuje, že nyní navrhují opatření s dopady násobně vyššími,“ dodal.

Adamová: Rozpočtový výpadek se projeví na důchodech

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová varovala před tím, že rozpočtový výpadek by se projevil na důchodovém účtu, což Babiš zamlčuje. Na zvýšení důchodů by podle ní mohl sehnat peníze jen zadlužením vnoučat dnešních penzistů, nebo zvýšením jiných daní.

„TOP 09 prosadila zrušení superhrubé mzdy, které mělo byt účinné od ledna 2015. Ruku v ruce s tím ale byla zavedena i klíčová důchodová reforma. Andrej Babiš však prosadil znovuzavedení superhrubé mzdy a zrušení důchodové reformy ještě ve vládě (Bohuslava) Sobotky (ČSSD). Nyní přichází jen se zrušením superhrubé mzdy, ale důchodový systém za sedm let ve vládě nebyla koalice ANO a ČSSD schopná vyřešit, nebo se aspoň o návrh pokusit,“ dodala.

Kovářová: Náraz pocítí i budoucí generace

Místopředsedkyně STAN Věra Kovářová uvedla, že Babišovy plány by byly dobrou zprávou, pokud by ale současně vláda navrhla, jak výpadek peněz nahradí. Připomněla, že třetina z něj by dopadla na obce a kraje. „To by bylo pro ně při současném výpadku příjmů téměř likvidační,“ napsala.

Dodala, že kabinet navíc chystá zvýšení důchodů či zrušení daně z nabytí nemovitosti, ale nepřišel se systémovou reformou daní a důchodů a nemá chytrý plán investic ani úspor. „Jede z kopce proti zdi. Náraz bohužel pocítí i generace budoucí, které ponesou následky nezodpovědného jednání této vlády,“ míní. Babiš se podle Kovářové rozhodl koupit si další čtyři roky vlády od svých voličů z řad seniorů a zaměstnanců, ať to stojí, co to stojí.

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) dlouhodobě prosazuje zrušení superhrubé mzdy a snižování daní, sdělil ČTK předseda hnutí Tomio Okamura. „Výpadek rozpočtu navrhujeme řešit zdaněním dosud nedaněných dividend nadnárodních korporací, zrušením financování politických neziskovek, předražených a zbytečných armádních akvizic, inkluze ve školství, ukončením zneužívání dávek nepřizpůsobivými a ponížením plateb solárním baronům,“ uvedl.

Video  Pro Kalouska je politika droga. Na absťák po odchodu zatím nemyslí. Co bude dělat dál?  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tomshark ( 7. srpna 2020 22:36 )

Připomenu lhářům z ANO historii zrušení SH mzdy: ... Zákonem platným od roku 2012 a účinným k 1.1.2015 bylo uzákoněno 19% z hrubé mzdy. ANO a ČSSD tento zákon zrušily ještě před účinností a od té doby slibují, že ho předloží samy....Tedy už v 2015 mohla být SHM zrušená i bez ANO.

Jirik-ta ( 4. srpna 2020 19:03 )

dopad na důchody-nevědí kde by se chytli před volbami, ubožáci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa