Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zemřela slavná česká rodačka Irena Sedlecká: Její dílo milují i fanoušci skupiny Queen!

Autor: ČTK - 
4. srpna 2020
16:07

Ve věku 91 let v úterý v Londýně zemřela česká sochařka Irena Sedlecká. Proslula zejména svými díly zpodobňujícími britské osobnosti, včetně zpěváka Freddieho Mercuryho. Potvrdil to její synovec Michal Nesvadba.

Sedlecká žila ve Spojeném království od roku 1967. Jejím druhým manželem byl uznávaný sochař František Bělský, autor pamětní desky parašutistů na pražském chrámu sv. Cyrila a Metoděje či busty premiéra Winstona Churchilla před britským velvyslanectvím v Praze.

V roce 2004 obdržela Sedlecká medaili Artis Bohemiae Amicis za šíření dobrého jména české kultury v zahraničí. 

Za svou uměleckou kariéru vytvořila celou řadu monumentálních portrétů a bust. K nejvýraznějším počinům patří třímetrová socha Freddieho Mercuryho, která od roku 1996 stojí ve švýcarském Montreux na břehu Ženevského jezera. Mezi osobnostmi, které zpodobnila, jsou také fotbalista Bobby Charlton, herec Richard Briers či otec tryskového motoru Frank Whittle.

Plzeňská rodačka uprchla v roce 1967 spolu s prvním manželem a třemi dětmi z komunistického Československa. V Británii se posléze stala členkou Královské britské sochařské společnosti. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi