Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Stát se musí omluvit za výroky Zemana o článku o Hitlerovi. Peroutkova vnučka chce víc

Aktualizováno -
2. července 2020
14:55
Autor: ČTK - 
2. července 2020
12:20

Stát se musí prostřednictvím ministerstva financí omluvit za výroky, které pronesl prezident Miloš Zeman o novináři Ferdinandu Peroutkovi. Ve čtvrtek o tom rozhodl pražský městský soud, jenž částečně vyhověl odvolání žurnalistovy vnučky Terezie Kaslové. Verdikt je pravomocný, lze se proti němu dovolat k Nejvyššímu soudu. Kaslová se kvůli výrokům prezidenta Zemana obrátí ještě na Nejvyšší soud. Od státu chce omluvu za všechny pronesené výroky. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček na twitteru zdůraznil, že u třech ze čtyřech výroků uspělo ministerstvo financí. Ministerstvo financí předpokládá, že podá dovolání proti dnešnímu rozsudku, také právní zástupce Hradu Marek Nespala novinářům řekl, že podání dovolání je pravděpodobné. 

Spor se týkal Zemanových výroků, které zazněly v lednu 2015 na konferenci k výročí konce holokaustu. Prezident mimo jiné tvrdil, že Peroutka napsal v časopisu Přítomnost článek s titulkem „Hitler je gentleman“. Později na tiskové konferenci uvedl, že zmíněný článek viděl na vlastní oči. Hradu se však text v archivech nepodařilo nalézt, podle historiků neexistuje.

Soud: Je jednoznačné, že výrok je nepravdivý

Výrok o tom, že Peroutka je autorem článku, byl podle soudu nepravdivý. „Pro odvolací soud je jednoznačné, že je to výrok, který je objektivně způsobilý neoprávněně zasáhnout do osobnostních práv pana Ferdinanda Peroutky. Jestliže je takový výrok někomu připisován, není to spravedlivé, není to férové, je to dehonestující a Česká republika se musí za svého prezidenta omluvit,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Tomáš Novosad.

Další Zemanovy výroky o Peroutkovi označil Novosad za hodnotící soudy, na které měl prezident nárok v rámci svobody slova.

Ministersvo podá dovolání

„Ministerstvo financí nyní vyčká na písemné vyhotovení tohoto rozsudku a neprodleně poté, co se s ním podrobně seznámí, oznámí další kroky,“ sdělil úřad. Dlouhodobě trvá na tom, že veřejný projev prezidenta nelze pokládat za nesprávný úřední postup, o kterém hovoří zákon o náhradě škody způsobené při výkonu veřejné moci.

S verdiktem není spokojený ani Nespala. „S největší pravděpodobností půjdeme dál. Ale pánem sporu na straně žalované je ministerstvo financí, takže co se týká dalšího meritorního postupu, tak je to otázka spíše na ně,“ uvedl po jednání.

Právník zdůraznil, že žalované byly čtyři různé výroky. „Tři jsme vyhráli, jeden jsme prohráli. Pan předseda odvolacího senátu říká, že je to remíza, tak to nechám na zhodnocení veřejnosti,“ poznamenal.

Nespala: Článek se nedohledal, to neznamená, že neexistuje

„Článek Hitler je gentleman se nedohledal, ale to neznamená, že neexistuje,“ podotkl Nespala při odvolacím jednání. Poukázal také na jiné Peroutkovy články, které dnes soud citoval. „Je to antisemitský manifest, slyšeli jsme to všichni,“ pronesl o jednom z textů. Upozornil také na údajnou Peroutkovu „akceptaci“ Hitlerovy knihy Mein Kampf.

Trval také na Zemanově výroku, že Peroutka byl fascinovaný zrůdným učením. „Ferdinand Peroutka byl zarytý antifašista, ale až poté, co se měl in natura možnost seznámit s blahorodím oné říše, kterou tak obdivoval. Samozřejmě byl antifašista, ale až poté, co byl internován. Je zřejmé, že ta fascinace tady prostě byla,“ prohlásil Nespala.

Proti tomuto názoru se postavil nejen právník Kaslové František Vyskočil, který Peroutku označil za nacisty pronásledovaného vlastence, ale také několik kapacit z řad literárních historiků. Soud dnes přečetl jejich dobrozdání, jež si opatřila žurnalistova vnučka.

Video  Peroutka Hitlera nevelebil. Hrad se musí za Zemana omluvit  - Petr Soukup, Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Kaslová musela žalobu přesměrovat z Hradu na finance

Kaslová původně zažalovala prezidentskou kancelář a justice jí právo na omluvu částečně přiznala. Po zásahu Nejvyššího soudu však žena musela žalobu přesměrovat na ministerstvo financí. Obvodní soud pro Prahu 1 pak loni tuto žalobu zamítl, podle něj projev hlavy státu nemůže být nesprávným úředním postupem, za který nese odpovědnost stát.

Video  Peroutkova vnučka: Ovčáček a Zeman kopají do mrtvoly mého dědy!  -  David Vaníček, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

„Zkoumání a bazírování soudu prvního stupně, jaké konkrétní normy prezident porušil, je naprosto zbytečné, nemístné, neodpovídá soudní praxi a právní doktríně,“ podotkl Novosad.

Odvolací soud zároveň stanovil, že žádná ze stran sporu, a tedy ani prezident Zeman jako jeho vedlejší účastník, nemá nárok na náhradu soudních nákladů.

„Je třeba si uvědomit, že v kauze Peroutka byly žalovány celkem čtyři výroky. Spor o tři z nich v tuto chvíli vyhrálo ministerstvo financí za vedlejší účasti prezidenta republiky?“ okomentoval vývoj kazy na twitteru hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Autor knihy o Peroutkovi Pavel Kosatík například připomněl, že novinář byl osobním přítelem Tomáše Garrigua Masaryka a Karla Čapka a že obvinit takového muže z pletek s nacismem je nehoráznost srovnatelná s tím, jako by někdo z téhož obvinil Masaryka či Čapka.

Ředitel Knihovny Národního muzea Martin Sekera zase napsal, že Peroutka byl nacismem zaujat pouze z hlediska pozorovatele a kdo tvrdí něco jiného, není schopen Peroutku vnímat v dobovém kontextu. „Pokud toto někdo pronese na veřejnosti, měl by dostat symbolickou pětku z dějepisu a mravů,“ vzkázal Sekera.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panda82 ( 19. srpna 2020 12:59 )

Že by vnučka nevěděla, že článek vyšel 28.10.1938 ve zvláštním vydání v tisku Přítomnost, ročník XV ,s dovětkem pana Peroutky kde má být umístěn, no o soudech mám

jaro20 ( 2. července 2020 17:55 )

A co tam máte dále, třeba jednu o Mlhošovi z hradu.

jaro20 ( 2. července 2020 17:52 )

A Ty máš dost.

jaro20 ( 2. července 2020 17:45 )

Tak Mlhoš se měl omluvit, ale nechová se jako chlap, aby přiznal chybu. Asi má v kebuli nějaký matroš, nebo viróza.

komcak ( 2. července 2020 16:20 )

Ovčáček opať klame...v troch dalších výrokoch Zemana nerozhodol súd že sú pravdivé ale že ide o "hodnotiace výroky" a dalej sa ich obsahom nezaoberal...takže tradične to dal na "Goebbelsa"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa