Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komunisté chtějí vyšší daně, ODS se navezla do vládních „keců“. Rekordní schodek prošel prvním kolem

Aktualizováno -
23. června 2020
16:55
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
23. června 2020
05:50

Už třetí žádost o navýšení schodku státního rozpočtu na letošní rok předložila vláda Poslanecké sněmovně. Kvůli koronavirovým dopadům má stát letos hospodařit se schodkem půl bilionu korun, což je nejvíc v české historii. Šéf ODS Petr Fiala zkritizoval premiéra Andreje Babiše (ANO), že to není žádný ježíšek, i když se tak tváří. Podle něj se zadlužení zvýší na 200 tisíc na hlavu - včetně kojenců a nemluvňat. Komunisté chtějí na podzim, tedy rok před sněmovními volbami, jednat s vládou o změně výběru daní. Jejich šéf Vojtěch Filip zmínil už dříve dvě sazby pro daň z příjmu právnických osob. Poslanci rozpočet v prvním čtení schválili, teď ho proberou ve výborech. A znovu se k němu vrátí 1. července. Dění ve Sněmovně jsme sledovali online.

  • Původní schodek pro letošní rok byl schválený na hranici 40 miliard. Kvůli ekonomickým dopadům epidemie koronaviru ho vláda nejprve navrhla zvýšit na 200 miliard, poté na 300 miliard a nyní na 500 miliard korun. 
  • Vládě se změnu podaří nejspíš prosadit, ale ne tak, jak si přeje. Tedy ve zrychleném procesu.
  • Koalice tak bude muset zákon obhájit v klasickém legislativním kolečku – tedy ve všech třech čteních. „Tak jako tak bude debata trvat určitě dlouho,“ odhaduje předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, který byl v pondělí na vyšetření v IKEMu, kde mu odhalili zánět žaludku.
  • Po pěti hodinách debat poslanci pustili rozpočet dál. Teď zamíří do výborů, poslanci se k němu vrátí v červenci

Sněmovna a rekordní schodek
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Andrej Babiš Andrej Babiš ANO ANO Ivan Bartoš Ivan Bartoš Jan Hamáček Jan Hamáček KDU-ČSL KDU-ČSL KSČM KSČM ODS ODS Petr Fiala Petr Fiala *** Piráti *** Piráti Reportér Blesk.cz Reportér Blesk.cz SOCDEM (býv. ČSSD) SOCDEM (býv. ČSSD) SPD SPD STAN STAN Tomio Okamura Tomio Okamura TOP 09 TOP 09 *** Vít Rakušan *** Vít Rakušan Vojtěch Filip Vojtěch Filip
Zobrazit nové zprávy
Datum:
16:51
23. 6. 2020

Ministryně financí Alena Schillerová má po prvním hlasování prý optimistickou náladu. Potvrdila, že ke třetímu, a tedy definitivnímu schválení nového schodku by mohlo dojít osmého července.

„I přes tento vysoký schodek by zvýšený dluh neměl přesáhnout částku z roku 2013. Je důležité dát peníze do ekonomiky. Není skutečně planá věta, že se chceme proinvestovat do prosperity,“ ujišťovala ministryně.

Schillerová věří také tomu, že nikdo nebude při projednávání zákona v dalších čteních navrhovat ještě větší schodek, než o kterém se mluví, tedy půl bilionu korun.

Opoziční poslanci při jednání ve Sněmovně často vládě vyčítali, že některé položky v navrhovaném schodku nejdou rozklíčovat a jsou zařazené například do podkapitoly podpora podnikání. Například TOP 09 kvůli tomu navrhovala zákon vrátit vládě k přepracování, snížit schodek a doplnit údaje k jednotlivým kapitolám. Návrh neprošel a Schillerová se k žádnému doplňování ani vysvětlování podle svých slov ani nechystá.

„Co jsme byli schopni, to tam identifikováno je. U dalších položek, na kterých se pracuje, to identifikovat nejde, tak je to označeno souhrnně. Navíc řada těchto výdajů už prošla Sněmovnou, takže je to spíš takové rétorické cvičení,“ reagovala ministryně na dotaz Blesk Zpráv.

 

Vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) ve Sněmovně (23. 6. 2020) Premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) ve Sněmovně (23. 6. 2020)
Video  
Video se připravuje ...
16:31
23. 6. 2020

Návrh na zvýšení  schodku státního rozpočtu na 500 miliard korun poslali poslanci do rozpočtového výboru. Lhůtu pro projednávání zkrátili na minimum, tedy o 54 dní. 

Ve druhém čtení budou poslanci jednat o rozpočtu znovu v příštím týdnu, s největší pravděpodobností ve středu 1. července. 

16:27
23. 6. 2020

Ve Sněmovně začíná hlasování. Jako první rozhodují poslanci o vrácení zákona vládě k přepracování. Jako první vznesl tento požadavek Miroslav Kalousek. 

Pro hlasovalo ale jen 51 poslanců. Sněmovnou tedy tento návrh neprošel. 

Stejný požadavek měli také šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek a Václav Klaus ml. z hnutí Trikolora. 

16:17
23. 6. 2020

Jako poslední vystupuje předkladatelka zákona, ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Nikdo jiný z vlády, včetně premiéra Andreje Babiše, k zákonu nevystoupil. 

Rozpočet je třeba vidět optikou, co vše sanuje. Výpad příjmů a platby ve zdravotnictví, kompenzace obcím, podpora lázeňství a další programy, na kterých vláda pracuje,“ řekla ve své závěřečné řeči. 

Dodala, že ji nepotěšil graf OECD, která odhaduje propad českého HDP jako pátý nejhorší v EU. Propad by mohl být okolo 9 %. 

 

 

16:11
23. 6. 2020

Ve Sněmovně je vyčerpaná fronta poslanců, kteří chtěli vystoupit. S faktickou poznámkou vystupuje Miroslav Kalousek. Následně by měli poslanci přikázat zákon do příslušných výborů.  

15:58
23. 6. 2020

V projevech se střídají především poslanci opozice. Po Stanjurovi vystoupil Martin Kupka nebo Jan Skopeček. Ten upozorňuje, že při případné další krizi bude mít vláda špatný manévrovací prostor, a to kvůli astronomickému schodku půl bilionu korun, který chce po Sněmovně odhlasovat. 

„Vláda také často argumentuje, že se chce z krize proinvestovat. To jsou ale kecy, vláda se chce prodlužit,“ tvrdí Skopeček.

14:31
23. 6. 2020

„Nemyslím si, že by rozpočet byl zákon roku a vaše neúčast dokazuje, že to zákon roku není,“ zahájil své vystoupení předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. V lavicích tou dobou byli jen tři ministři. Vicepremiér Karel Havlíček, ministr životního prostředí Richard Brabec a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Později se k nim přidal i premiér Andrej Babiš.

„Jde jen o ekonomické fauly vlády,“ komentoval návrh na zvýšení deficitu ve svém vystoupení Stanjura.

Nikdo z členů vlády, kromě předkladatelky – tedy ministryně financí Aleny Schillerové –, do této chvíle k projednávané novele zákona nevystoupil.

14:05
23. 6. 2020

Obědová pauza skončila, poslanci se vrátili zpět k debatě. Ve svém vystoupení pokračuje poslanec KSČM Jiří Dolejš, který měl slovo před přestávkou. 

Do diskuse je v tuto chvíli řádně přihlášeno pět poslanců, především z řad ODS. Podle informací Blesk Zpráv by poslanci mohli dnes skončit mezi čtvrtou a pátou hodinou odpoledne. 

13:01
23. 6. 2020

Poslanci ve 13 hodin přerušili projednávání. Hodinu mají na oběd. Znovu se do sálu tedy vrátí ve 14 hodin. Při běžném provozu bývá obědová pauza až do půl třetí.

12:53
23. 6. 2020

„Vláda předkládá rozpočet s deficitem 500 miliard korun, prý se z krize proinvestujeme,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Má to ale háček, seznam těch investic, které nás mají přivést k prosperitě, chybí. O úsporách ani slovo,“ dodala.

12:45
23. 6. 2020

Po více než dvou hodinách projednávání navýšení schodku státního rozpočtu pro letošní rok až na půl bilionu korun zatím nevystoupil premiér Andrej Babiš (ANO). Celou dobu při projednávání přitom sedí ve své lavici před řečnickým půltíkem.

Zleva ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO) na mimořádné schůzi Sněmovny 23. června 2020
12:33
23. 6. 2020

Vládní návrh na zvýšení schodku letošního rozpočtu na půl bilionu korun není záchranný investiční balíček, ale předvolební trik, míní předseda opoziční ODS Petr Fiala. Deficit zatíží podle něho celou jednu další generaci a nikdo neřeší, co bude v budoucnu. „Jsou to peníze lidí a firem, které budou muset v budoucnu vydělat a splatit,“ zdůraznil předseda ODS.

Kabinet by podle předsedy občanských demokratů Petra Fialy měl také udělat audit výdajů a snížit byrokracii. Nejsilnější opoziční strana chce také vyzvat kabinet, aby odsouhlasil návrh na zrušení superhrubé mzdy. 

„Jsme přesvědčeni, že se nemá hlasovat o úpravách v rozpočtu, dokud vláda nepředloží nějaký plán, jak chce dál postupovat, co se chystá udělat do konce volebního období,“ vyzval vládu Fiala k dopracování návrhu.

Předseda ODS Petr Fiala
12:03
23. 6. 2020

Jednání schůze se neúčastní například poslanec Jan Čižinský (KDU-ČSL), který je omluvený ze zdravotních důvodů. Oficiálně je ale v karanténě kvůli náměstkovi pražského primátora Petra Hlubučka, u kterého se potvrdila nákaza covid-19. Čižinský je předsedou zastupitelského klubu Praha Sobě na pražském magistrátu. 

V karanténě by měl být také poslanec a pražský zastupitel Patrik Nacher z hnutí ANO, toho ale předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) oficiálně na začátku schůze neomluvil. 

11:57
23. 6. 2020

„Rozpočet není dobře strukturálně připravený, a proto ho nemůžeme podpořit. Budem chtít předložit řadu pozměňovacích návrhů,“ avizoval ve Sněmovně před novináři šéf hnutí STAN Vít Rakušan. 

11:52
23. 6. 2020

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek vyčetl vládě, že ministři nepředložili specifikaci plateb, které chce z rozpočtu směřovat do různých odvětví. „Copak chceme dát vládě nějaký bianco šek?“ rozlítil se s tím, že není například jasné, kam a komu konkrétně mají jít penize z kapitoly nazvané jako prostředky na podporu podnikání, ve které vláda počítá s 10 miliardami korun. 

„My nemáme sebemenší tušení, na co to bude,“ pozastavil se nad jednou z kapitol Kalousek. 

„Doporučil bych panu ministrovi Havlíčkovi, aby ten program nazval COVID Svatba. Kdo byl na svatbě na Čapím hnízdě a řekne si, tak ten pravděpodobně dostane, a kdo nebyl na svatbě na Čapím hnízdě, tak nedostane a bude mít smůlu,“ obává se bývalý ministr nespravedlivého rozdělování slibovaných peněz.  

„Kdo je přítelem cizokrajných názvů, tak ať pan ministr nazve ten program COVID Jančuši – tedy Jančura Šimáně,“ narážel Kalousek na případnou pomoc státu pro společnosti Smartwings a RegioJet.

Miroslav Kalousek vyčetl vládě ve Sněmovně, že neví, kam chce směřovat peníze z navrhovaného schodku rozpočtu (23. 6. 2020)
11:32
23. 6. 2020

Projednávání státního rozpočtu ve stavu legislativní nouze zabránila podle Vojtěcha Filipa KSČM. Rozpočet by tam měl dnes projít pouze v prvním čtení. 

Šéf komunistů připojil zároveň návrhy, se kterými komunisté přijdou. „Ve druhém čtení budeme navrhovat zvýšení plateb sestrám v sociálních zařízeních o dvě miliardy korun či investice ve stavebnictví,“ naznačil šéf komunistů.

„KSČM chce také po vládě jasný plán, kam peníze budou z rozpočtu směřovat. Vnímáme, že tak kritická suma musí být specifikována,“ doplnil poslanec Jiří Dolejš.

„Půl bilionů není nijak magické číslo. Podstatné je ale, abychom peníze nevyhazovali oknem,“ dodal.

10:53
23. 6. 2020

SPD podle Tomia Okamury navrhuje snížení deficitu například v kapitole ministerstva obrany. Například stáhnout vojáky z Afghánistánu, zrušit, nebo omezit armádní nákupy v zahraničí. „Teď potřebujeme peníze přesměrovat ke slušným a pracovitým lidem,“ začal své vystoupení Okamura.

Peníze v rozpočtu podle Okamury jsou, kdyby vláda škrtala, tak Sněmovna prý nemusí o rozpočtu vůbec jednat.

10:47
23. 6. 2020

 „Doufám, že duben byl nejhorším měsícem a že květen už bude lepší. Inkaso za DPH kleslo za leden až květen o 7%,“ věří Schillerová.

88 miliard korun bude vládě podle Schillerové chybět po zmírnění dopadů.

„Nejsme schopni v tuto chvíli opatření předvídat a nevíme, jaký bude vývoj v druhé polovině roku 2020. Vnímám obavy některých z vás, kteří se bojíte, jak budou peníze z vládní rezervy rozděleny.“ V rezervě je nyní zhruba 37 miliard korun.

10:39
23. 6. 2020

Jako první se ujala slova ministryně financí Alena Schillerová. 

"Myslím si, že třetí žádost o navýšení deficitu ukazuje vážnost situace," začala Schillerová své vystoupení s tím, že chápe výhrady části poslanců, že musejí rozhodovat o navýšení rozpočtu během posledních měsíců už po třetí. Ve Sněmovně sedí i premiér Andrej Babiš. 

Premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) ve Sněmovně (23. 6. 2020)
10:35
23. 6. 2020

Schůze Poslanecké sněmovny konečně se zpožděním hodiny a půl začala. 

Poslanci při svém prvním hlasování odmítli trvání legislativní nouze. Proti bylo 106 poslanců. Návrh zákona o státním rozpočtu tak budou poslanci hlasovat v běžném legislativním procesu.  

10:10
23. 6. 2020

Během pauzy na jednání grémia vystoupili na tiskové konferenci předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a předseda poslaneckého klubu Miroslav Kalousek. 

Podle TOP 09 nevyvede navrhovaná změna rozpočtu ČR z ekonomické krize, ale vede ČR do krize dluhové. 

„Tento krok považujeme za ukvapený a zejména nezodpovědný. Chybí makroekonomický rámec a vyhodnocení dosavadních dopadů,“ nesouhlasí s předkládaným návrhem Pekarová Adamová s tím, že TOP 09 se bude snažit těmto změnám zabránit.

Podle předsedy klubu a bývalého ministra financí Miroslava Kalouska bude TOP 09 požadovat po vládě přepracování návrhu a snížit výdaje i deficit o 80 miliard korun. TOP 09 chce dát vládě na přepracování návrhu lhůtu 20 dnů. 

TOP 09 požaduje po vládě snížit plánovaný deficit 500 miliard o 80 miliard korun
9:36
23. 6. 2020

Jednání grémia Sněmovny se protahuje. Předseda poslanců Radek Vondráček oznámil prodloužení pauzy až do 10:30

9:07
23. 6. 2020

Mimořádná schůze Sněmovny k navýšení schodku rozpočtu začala přesně v devět hodin. Šéf poslanců Radek Vondráček (ANO) přečetl omluvy a následně si vzal slovo předseda poslaneckého klubu vládního hnutí Jaroslav Faltýnek, který požádal o půlhodinovou pauzu na jednání. 

Předsedové poslaneckých klubů a stran se radí s ministryní financí Alenou Schillerovou, jaký způsob projednávání zvolí. Schůze poslanců bude pokračovat v 9:35. 

9:06
23. 6. 2020

Za sociální demokracii obhajoval nutnost navýšit státní schodek rozpočtu vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček. Peníze podle něj musejí především dorazit k těm, kteří ho potřebují. Klub ČSSD návrh podpoří a sociální demokraté chtějí ještě vyjednávat na vládě, jak některé peníze, například ve státních rezervách, rozdělit.

„Návrh vlády navýšit výši státního rozpočtu je oprávněný. Vládní rozpočtová rezerva je vyčerpaná, podle mých informací je tam nějakých 100 milionů,“ zdůvodnil Hamáček novinářům.  „Podpora státu musí být masivnější, proto je potřeba rozpočet navýšit,“ dodal Hamáček.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) během rozhovoru pro Blesk (1. 6. 2020)
8:30
23. 6. 2020

Další opoziční strana hlásí, že navrhovaný deficit 500 miliard nepodpoří. „Je to gigantický dluh,“ míní šéf poslanců ODS. „Je to bezradnost a vláda si neví vůbec rady. Pomoc musí být rychlá a masivní a chytrá,“ přidal Zbyněk Stanjura. Podle ODS nemá vláda žádný plán a dobíhají ji vlastní rozpočtové faldy.

„Předseda vlády se tváří, že on něco dává a rozdává. Ale není to pravda. Předseda vlády není žádný ježíšek,“ přisadil si šéf ODS Petr Fiala. Podle kterého vláda rozhodně nepřekládá žádný záchranný balíček. A upozornil, že ministři chtějí zadlužit modelovou čtyřčlennou rodinu dalšími zhruba 200 tisíci korunami.

Podle ODS vláda předkládá projídající rozpočet, který není rozhodně proinvestiční. Ekonomický expert strany Jan Skopeček mluví o černém úterý pro českou ekonomiku. Občanští demokraté chtějí po vládě, aby dodržovala alespoň své závazky, které si sama stanovila.

„Jsme přesvědčeni, že se nemá hlasovat o rozpočtu, dokud vláda nepředloží nějaký plán, jak chce postupovat do konce volebního období. Budeme chtít zavázat vládu, aby udělal audit výdajů státu. Dá se šetřit, nikoliv na lidech, ale výdajích státu,“ dodal Petr Fiala. Jeho strana chce po vládě také, aby předložila koncept důchodové reformy a daňových odvodů. „Bez těchto kroků se nedá jít dále,“ doplnil.

ODS nepodpoří navýšení schodku státního rozpočtu na 500 miliard korun. ODS nepodpoří navýšení schodku státního rozpočtu na 500 miliard korun.

Video  Schillerová o navýšení schodku na 500 miliard pro rok 2020: Jsem pevně přesvědčena, že jde o poslední navýšeníposledy  - abl
Video se připravuje ...

Menhira ( 24. června 2020 18:37 )

Menhira ( 24. června 2020 18:36 )

Nejhorší rozpočet byl za Kalouska! Ten byl strašný sám od sebe, žádný koronavirus tady tehdy neřádil, jen tu žádilo špatné hospodaření Kalouska, který podporoval mj. i kámoše Schwarzenberga a jeho firmy s rybníky a to klidně ze státní kasy a pod. A nikdo tento střet zájmů a podnikání ministra zahraničí nekritizoval? Jak to? Jiný metr?

Menhira ( 24. června 2020 18:31 )

Nějak jsi "jaro20" ale zapomněl říct, že tyto firmy zaměstnávají 35 tisíc lidí, jsou v českých rukách (už asi jediné v této zemi a to vadí!) odvádějí daně na našem území a nikoliv jako pan Bakala někde v dańovém ráji. Tak by bylo správné k uvedenému vyčíslení dotací také napsat, kolik dělaly daně a kolik odvody za zaměstnance do státní kasy. Pak by to bylo objektivní.

Menhira ( 24. června 2020 18:22 )

Menhira ( 24. června 2020 18:21 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa