Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Komunisté chtějí vyšší daně, ODS se navezla do vládních „keců“. Rekordní schodek prošel prvním kolem

Aktualizováno -
23. června 2020
16:55
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
23. června 2020
05:50

Už třetí žádost o navýšení schodku státního rozpočtu na letošní rok předložila vláda Poslanecké sněmovně. Kvůli koronavirovým dopadům má stát letos hospodařit se schodkem půl bilionu korun, což je nejvíc v české historii. Šéf ODS Petr Fiala zkritizoval premiéra Andreje Babiše (ANO), že to není žádný ježíšek, i když se tak tváří. Podle něj se zadlužení zvýší na 200 tisíc na hlavu - včetně kojenců a nemluvňat. Komunisté chtějí na podzim, tedy rok před sněmovními volbami, jednat s vládou o změně výběru daní. Jejich šéf Vojtěch Filip zmínil už dříve dvě sazby pro daň z příjmu právnických osob. Poslanci rozpočet v prvním čtení schválili, teď ho proberou ve výborech. A znovu se k němu vrátí 1. července. Dění ve Sněmovně jsme sledovali online.

  • Původní schodek pro letošní rok byl schválený na hranici 40 miliard. Kvůli ekonomickým dopadům epidemie koronaviru ho vláda nejprve navrhla zvýšit na 200 miliard, poté na 300 miliard a nyní na 500 miliard korun. 
  • Vládě se změnu podaří nejspíš prosadit, ale ne tak, jak si přeje. Tedy ve zrychleném procesu.
  • Koalice tak bude muset zákon obhájit v klasickém legislativním kolečku – tedy ve všech třech čteních. „Tak jako tak bude debata trvat určitě dlouho,“ odhaduje předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, který byl v pondělí na vyšetření v IKEMu, kde mu odhalili zánět žaludku.
  • Po pěti hodinách debat poslanci pustili rozpočet dál. Teď zamíří do výborů, poslanci se k němu vrátí v červenci

Sněmovna a rekordní schodek
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Andrej Babiš Andrej Babiš ANO ANO Ivan Bartoš Ivan Bartoš Jan Hamáček Jan Hamáček KDU-ČSL KDU-ČSL KSČM KSČM ODS ODS Petr Fiala Petr Fiala *** Piráti *** Piráti Reportér Blesk.cz Reportér Blesk.cz SOCDEM (býv. ČSSD) SOCDEM (býv. ČSSD) SPD SPD STAN STAN Tomio Okamura Tomio Okamura TOP 09 TOP 09 *** Vít Rakušan *** Vít Rakušan Vojtěch Filip Vojtěch Filip
Zobrazit nové zprávy
11:57
23. 6. 2020

„Rozpočet není dobře strukturálně připravený, a proto ho nemůžeme podpořit. Budem chtít předložit řadu pozměňovacích návrhů,“ avizoval ve Sněmovně před novináři šéf hnutí STAN Vít Rakušan. 

Video  Schillerová o navýšení schodku na 500 miliard pro rok 2020: Jsem pevně přesvědčena, že jde o poslední navýšeníposledy  - abl
Video se připravuje ...

Menhira ( 24. června 2020 18:37 )

Menhira ( 24. června 2020 18:36 )

Nejhorší rozpočet byl za Kalouska! Ten byl strašný sám od sebe, žádný koronavirus tady tehdy neřádil, jen tu žádilo špatné hospodaření Kalouska, který podporoval mj. i kámoše Schwarzenberga a jeho firmy s rybníky a to klidně ze státní kasy a pod. A nikdo tento střet zájmů a podnikání ministra zahraničí nekritizoval? Jak to? Jiný metr?

Menhira ( 24. června 2020 18:31 )

Nějak jsi "jaro20" ale zapomněl říct, že tyto firmy zaměstnávají 35 tisíc lidí, jsou v českých rukách (už asi jediné v této zemi a to vadí!) odvádějí daně na našem území a nikoliv jako pan Bakala někde v dańovém ráji. Tak by bylo správné k uvedenému vyčíslení dotací také napsat, kolik dělaly daně a kolik odvody za zaměstnance do státní kasy. Pak by to bylo objektivní.

Menhira ( 24. června 2020 18:22 )

Menhira ( 24. června 2020 18:21 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa