Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Komunisté chtějí vyšší daně, ODS se navezla do vládních „keců“. Rekordní schodek prošel prvním kolem

Aktualizováno -
23. června 2020
16:55
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
23. června 2020
05:50

Už třetí žádost o navýšení schodku státního rozpočtu na letošní rok předložila vláda Poslanecké sněmovně. Kvůli koronavirovým dopadům má stát letos hospodařit se schodkem půl bilionu korun, což je nejvíc v české historii. Šéf ODS Petr Fiala zkritizoval premiéra Andreje Babiše (ANO), že to není žádný ježíšek, i když se tak tváří. Podle něj se zadlužení zvýší na 200 tisíc na hlavu - včetně kojenců a nemluvňat. Komunisté chtějí na podzim, tedy rok před sněmovními volbami, jednat s vládou o změně výběru daní. Jejich šéf Vojtěch Filip zmínil už dříve dvě sazby pro daň z příjmu právnických osob. Poslanci rozpočet v prvním čtení schválili, teď ho proberou ve výborech. A znovu se k němu vrátí 1. července. Dění ve Sněmovně jsme sledovali online.

  • Původní schodek pro letošní rok byl schválený na hranici 40 miliard. Kvůli ekonomickým dopadům epidemie koronaviru ho vláda nejprve navrhla zvýšit na 200 miliard, poté na 300 miliard a nyní na 500 miliard korun. 
  • Vládě se změnu podaří nejspíš prosadit, ale ne tak, jak si přeje. Tedy ve zrychleném procesu.
  • Koalice tak bude muset zákon obhájit v klasickém legislativním kolečku – tedy ve všech třech čteních. „Tak jako tak bude debata trvat určitě dlouho,“ odhaduje předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, který byl v pondělí na vyšetření v IKEMu, kde mu odhalili zánět žaludku.
  • Po pěti hodinách debat poslanci pustili rozpočet dál. Teď zamíří do výborů, poslanci se k němu vrátí v červenci

Sněmovna a rekordní schodek
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Andrej Babiš Andrej Babiš ANO ANO Ivan Bartoš Ivan Bartoš Jan Hamáček Jan Hamáček KDU-ČSL KDU-ČSL KSČM KSČM ODS ODS Petr Fiala Petr Fiala *** Piráti *** Piráti Reportér Blesk.cz Reportér Blesk.cz SOCDEM (býv. ČSSD) SOCDEM (býv. ČSSD) SPD SPD STAN STAN Tomio Okamura Tomio Okamura TOP 09 TOP 09 *** Vít Rakušan *** Vít Rakušan Vojtěch Filip Vojtěch Filip
Zobrazit nové zprávy
8:10
23. 6. 2020

Ani Piráti nejsou ochotni hlasovat pro rekordní navýšení schodku státního rozpočtu. Vláda podle nich nebyla ochotna šetřit. Rozpočet by podpořili, kdyby byl nižší schodek a také novela insolventního zákona, aby se lidé nedostávali do dluhových pastí.

„Vláda odmítla jakékoliv úspory ve stávajícím rozpočtu, což je chyba. Je možné je použít na podporu ekonomiky, ale není možné říct, že se nikde šetřit nebude,“ argumentoval ve Sněmovně na tiskové konferenci strany místopředseda rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík.  

„Z toho důvodu nepočítáme s tím, že bychom podpořili rozpočet jako celek. Krize je ale vážná, proto jsme ochotni nebránit projednávat zákon ve zkrácených lhůtách,“ dodal. Piráti tak nesouhlasí s projednáním novely zákona ve stavu legislativní nouze, jsou ale připraveni podpořit zkrácení lhůt mezi jednotlivými čteními. „Jsme ochotni přistoupit k jednání tak, aby se vše stihlo projednat do parlamentních prázdnin,“ doplnil Ferjenčík.

Video  Schillerová o navýšení schodku na 500 miliard pro rok 2020: Jsem pevně přesvědčena, že jde o poslední navýšeníposledy  - abl
Video se připravuje ...

Menhira ( 24. června 2020 18:37 )

Menhira ( 24. června 2020 18:36 )

Nejhorší rozpočet byl za Kalouska! Ten byl strašný sám od sebe, žádný koronavirus tady tehdy neřádil, jen tu žádilo špatné hospodaření Kalouska, který podporoval mj. i kámoše Schwarzenberga a jeho firmy s rybníky a to klidně ze státní kasy a pod. A nikdo tento střet zájmů a podnikání ministra zahraničí nekritizoval? Jak to? Jiný metr?

Menhira ( 24. června 2020 18:31 )

Nějak jsi "jaro20" ale zapomněl říct, že tyto firmy zaměstnávají 35 tisíc lidí, jsou v českých rukách (už asi jediné v této zemi a to vadí!) odvádějí daně na našem území a nikoliv jako pan Bakala někde v dańovém ráji. Tak by bylo správné k uvedenému vyčíslení dotací také napsat, kolik dělaly daně a kolik odvody za zaměstnance do státní kasy. Pak by to bylo objektivní.

Menhira ( 24. června 2020 18:22 )

Menhira ( 24. června 2020 18:21 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa