Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kalousek kvůli Babišovi vytákl „arogantní kretény“. Expert: Jako hooligans Sparty a Slavie

Autor: simao - 
4. června 2020
05:02

Že se nemají v lásce, je jasné - Miroslava Kalouska (TOP 09) zmiňoval Andrej Babiš (ANO) jako „symbol korupce“ i během koronakrize. Nyní došlo na další ostré osobní invektivy. Kalouskovi totiž vadila Babišova reakce na zrušené čtvrteční interpelace. Premiérovi vytkl nedostatek sebereflexe, navíc zmínil „arogantní kretény“. Politolog Jan Kubáček pro Blesk Zprávy tyto výpady označil za burcování tvrdých jader voličů. A přirovnal situaci k bitkám hooligans fotbalových rivalů Sparty a Slavie.

„Za 30 let jsem v politice zažil desítky arogantních kreténů bez špetky sebereflexe. Nikdo z nich Vám však v této disciplině nesahal ani po kotníky, pane premiére. Tady na Vás nikdo nemá,“ navezl se Miroslav Kalousek (TOP 09) do Andreje Babiše (ANO) na twitteru. Vadila mu Babišova reakce na zrušené čtvrteční interpelace.

Při současném pohledu na Kalouskův twitter se přitom právě Babiš opět stal častým terčem šéfa poslaneckého klubu TOP 09. Je to přitom evergreen české politiky. A již notně letitý. Střety Babiše a Kalouska se opakují se železnou pravidelností. Hádky se ze Sněmovny přelévají právě na sociální sítě. „Pan Kalousek mne uráží permanentně, stačí se podívat na jeho twitter, jak sprostě mne uráží. Urážel i moji rodinu a jsou momenty, kdy si to zkrátka nenechám líbit,“ říkal v minulosti Babiš pro Právo.

Symbol korupce. I za koronaviru

Babiš Kalouska označuje opakovaně za „symbol korupce“. Učinil tak i v průběhu pandemie koronaviru. „Pro mě je fascinace v té Sněmovně vidět tam symbol korupce, který tady nasekal dluhy za 670 miliard, jak nás poučuje o deficitu a dluhu. On nás poučuje? Tenhle člověk, který před deseti lety nedal nikomu ani korunu,“ hřímal Babiš 24. dubna na pódiu na Úřadu vlády.

Kalousek reagoval opět přes twitter slovy: „Nevidím smysl ve stálém vyvracení premiérových hysterických lží a pomluv. Doporučuji zhlédnout vystupování státníků západoevropských zemí v těchto dnech. O to tragičtěji vyzní toto nevěcné pokřikování.“

Až k soudu  v minulosti doputoval spor, když o Kalouskovi Babiš ve Sněmovně u pultíku tvrdil, že „rozkrádal ministerstvo obrany a zabil lidi přes padáky“, navrch jej nazval opilcem, „zlodějem zlodějským“ a v rozčilení přešel k tykání, když Kalouskovi ve Sněmovně říkal: „Ty mi nebudeš tady vykládat o estébácích. Vy mi tady nebudete nadávat do estébáků, já jsem žádný estébák nebyl.“ Dávno pryč jsou doby, kdy se potkávali na tenise a začali si prý tykat. „Pokud jde o tykání, tak pramení od dob tenisových turnajů,“ vysvětloval Babiš v roce 2018. Kalousek důsledně Babišovi u sněmovních mikrofonů vyká.

Kalousek: Babiš jako kmotr i Štrougal

Zatímco do premiéra Babiše Kalousek šije, u jiného premiéra má jasno. „Jsem v centrální politice od 5.2.1990. Znal jsem osobně všechny ministry i premiéry. Takže si dovolím jedno hodnocení: Nejlepší a nejférovější polistopadový premiér byl Mirek Topolánek,“ napsal Kalousek v půlce května.

Babiše v dalších příspěvcích označuje mj. za kmotra. „Na světě má každý stát svoji mafii. My jsme o krok dál. U nás má mafie svůj stát,“ míní Kalousek. Před časem zase pro změnu přirovnal Babišovo nedělní hlášení k projevu komunistického papaláše Lubomíra Štrougala.

Politolog: Babiš je rád za Kalouska a naopak

K přestřelkám a notně expresivním výrazům poletujícím mezi Babišem a Kalouskem nyní politolog Jan Kubáček Blesk Zprávám řekl: „Bohužel oběma pánům to vyhovuje, oběma pánům to pomáhá. Protože to mobilizuje jejich tvrdé jádro. Andrej Babiš je šťastný, že má Miroslava Kalouska, všechno negativní je Kalousek. Miroslav Kalousek už ví sám, že na mnoho témat nezmobilizuje své tvrdé jádro voličů, nedostane se tak do povědomí. Jen v momentě, kdy se vymezí vůči Andreji Babišovi.“

Politolog přitom použil i zajímavý sportovní příměr. „V podstatě pro oba dva pány je to velmi výhodné. A tak trochu to připomíná takové to tvrdé jádro, hooligans Sparty a Slavie nebo Baníku. Že prosti oni vědí, jdou se pobít, patří to k tomu fotbalu, těší je to a vyvolává to vášně. Oba dva pánové jsou spokojení, protože to fakticky vtáhne do veřejné debaty oba dva, oba dva to nasvítí a v podstatě jim to pomáhá odehrát si určité téma. Kuriózně si myslím, že to oba dva pánové dělají naprosto cíleně, protože jim to přináší veřejnou pozornost a utvrzuje to jejich přesvědčené,“ pokračuje Kubáček ve svém hodnocení.

Babiš: Cože? Oni mi zrušili interpelace?

Kalouska nyní rozlítila Babišova reakce na to, že ve čtvrtek nebudou jeho „oblíbené“. „Cože? Oni mi zrušili interpelace? A já se tak těšil! A ještě jsem si zkrátil výjezd do Sokolova. Budu si stěžovat!“ reagoval na změnu v programu jednání Sněmovny Babiš taktéž na síti.

Místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti) se jal Babišovi vysvětlovat, že přestřelil. „Vážený pane premiére (1) Nejsou to “vaše" interpelace, jsou pro poslance, aby se mohli vlády ptát (s odpověďmi je to všelijaké) (2) Vyřazení rozhodlo grémium, kde sedí předsedové všech klubů - i ANO (3) Místo interpelací je mimořádná schůze. Rádi vás uvidíme,“ vzkázal šéfovi ANO.

5069622:gallery:true:true

Premiér na interpelacích: Antibabiš nefunguje

Babiš dlouhodobě čelí kritice, že interpelace vynechává. Především ty písemné. Na ústních interpelacích minulý týden premiér byl. Předsedkyni TOP 09 Markétě Pekarové Adamové při nich říkal: „Asi jste stále nepochopila, že ten antibabiš nefunguje.“

A odmítal další spojování s Agrofertem. I při té příležitosti opět vytáhl Kalouska. „V podstatě dobře víte, že jsem odešel z firmy v roce 2014, že váš šéf pan Kalousek s kolegy tady prosadili lex Babiš, na základě toho jsem postupoval podle lex Babiš a uložil jsem firmu do svěřenských fondů, nemám s tím nic společného. A pokud máte pocit, že tam je něco špatně, no tak samozřejmě můžete se obrátit na příslušné instituce - na Úřad pro hospodářskou soutěž nebo na policii, jako to není problém,“ vzkazoval Babiš.

Že antibabiš nefunguje, tak reagoval i na interpelaci poslance ODS Stanislava Blahy. „To fakt nemá cenu, pane premiére. Já o voze, vy o koze. Odpovědi jsem se evidentně nedočkal. Je vidět, že vám musím pokládat jednodušší otázky, prostě složitější nezvládáte evidentně,“ shrnul opoziční problém s Babišovými odpověďmi a reakcemi Blaha.

Nešťastný formát interpelací?

Politolog Kubáček poukazuje na to, že písemné interpelace Babiš vynechává systematicky. Naráží však na problém interpelací v ČR jako takových. Jejich formát není příliš atraktivní, umožňuje navíc premiérovi, ale i ministrům odpovídat do záznamu a před kamerami vlastně i na to, na co se dotazovaný neptal.

„Andrej Babiš vychází jednoznačně z toho, že je to pro veřejnost naprosto nezajímavý formát, kterému lidé nevěnují pozornost. Jeho to fakticky netrestá, neztrácí body neúčastí. Není to tak jako v Británii, kde nepřijít by byla velká chyba a není to ani možné, přípustné. Je to formát, který je velice sledovaný médii a veřejností. U nás to je sice sledované novináři - některé body, některá témata a slovní přestřelky. Ale pro veřejnost je to naprosto nezajímavé, nedůležité. Andrej Babiš to bere selským rozumem: má dáti, dal. Nebere mu to preference, neubližuje mu to, tak to často ignoruje s odvoláním, že má důležitější práci,“ míní Kubáček.

Reakce poslance poslance Blahy z ODS na Babiše „já o voze, vy o koze“ a „odpovědi jsem se nedočkal“ je přitom na interpelacích obvyklým povzdechem. „Je obecně chyba, že máme interpelace nastavené tak, že jsou nemastné, neslané. Aby měly smysl, museli bychom je přeformátovat, dát jim větší důležitost, povinnost účasti, povinnost držení se tématu a tomu patřičnou váhu. To se zatím neděje, a proto se s tím nakládá, jak se nakládá. Obávám se, že se to dlouhodobě nezmění. Interpelace jsou parlamentně důležité, ale běžnému voliči jejich význam naprosto uniká, nemá jich potřebu, protože ho zajímají úplně jiné věci a zajímá ho spíš výsledek,“ dodává Kubáček.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jan Stanicek ( 4. června 2020 16:16 )

Nejseš náhodou taky topak nebo spíš tupak

11karel11 ( 4. června 2020 12:41 )

Mluv konkrétně sprostý ***. Podle sebe soudíš jiné.

11karel11 ( 4. června 2020 12:40 )

Kalousku, kdyby občané hlasovali, kdo je největší krretén, ujišťuji vás, že byste byl na nejvyšším stupni vítězů.

gabreta ( 4. června 2020 12:34 )

"Nejlepší a nejférovější polistopadový premiér byl Mirek Topolánek,“ napsal Kalousek "
V tom chemika chápu. Dva idioti, jako jsou oni, si musí nejlíp rozumět!!

frantacizek ( 4. června 2020 12:28 )

přidal bych ještě rowdies Ostravy, mám je okolo sebe a když se napijou, ani Mirda na ně u toho mikrofonu nemá. A to ani kdyby klasicky požil. Ale oba jsou to vyznavači boje zblízka, s tím to srovnání sedí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa