Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Milionové manipulace u Zemana? Šéfa Lán obžalovali. Neodvolám ho, říká Mynář

Autor: sab, ČTK - 
20. května 2020
16:35

Ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák je obžalovaný za zmanipulování zakázky na opravu nádrže. O tom, že ho státní zástupce obžaloval, informoval server Aktuálně. Šlo o obří zakázky za miliony. Balák místo  před lety získal bez výběrového řízení. Dosadil ho tam prezidentův kancléř Vratislav Mynář, který ho teď také odmítá odvolat. Brání ho presumpcí neviny. Vzneseny byly celkem tři obžaloby.

Lesní správa Lány je příspěvková organizace Kanceláře prezidenta republiky. Lánská obora, lesy i s přehradní nádrží se tak financují ze státní kasy. Rozpočet prezidentské kanceláře se před týdnem zvýšil o 20 milionů korun. Důvodem přidání bylo pro poslance i to, že šéf Miloš Balák potřebuje peníze na další budování v oboře.

V minulosti třeba nechal zpevnit břehy nádrže. A půjde za to k soudu. Ve středu o tom rozhodli vrchní žalobci Lenky Bradáčové. Ukazuje se totiž, že s obrovskou stavební zakázkou manipuloval a Hrad tak prý připravil o miliony korun. Kvůli stavbě se v minulosti také navyšoval rozpočet, a to až na půl miliardy korun za rok. Jde o kauzu, kvůli které v letním sídle prezidenta Miloše Zemana před třemi lety museli zasahovat policisté.

Peníze u poslanců vylobboval Mynář

Svoji podstatnou roli v celém příběhu hraje prezidentův muž číslo jedna, kancléř Vratislav Mynář. Stále bez bezpečnostní prověrky, zatížen mnoha kontroverzemi. Právě on zařídil, aby poslanci peníze pro Balákovu Lesní správu „odklepli“. Balák je dlouhé roky Mynářův člověk. Sám ho kdysi do funkce bez výběrového řízení dosadil. 

Kancelář teď tvrdí, že rozsáhlé stavební práce zkrátka byly potřeba. Policie je ale od začátku považuje za zmanipulované. Na to ukazují i odposlechy. V těch se manažer vítězné firmy chlubí, že tendr Lesní správa ušila přímo pro něj a polovinu sice veřejné rozpočty zaplatí, ale firma ji nemusí prostavit.

Na stavbu bylo nutné dohlížet a kontrolovat ji. To dostal na starost další Mynářův člověk - jeho známý z Osvětiman.

„Dnes byla věc čerstvě podána. Ještě nebyla přidělena konkrétnímu senátu,“ řekl ve středu serveru Aktuálně.cz mluvčí kladenského soudu Ivo Poštolka. Potvrdil, že případ Lesní správy Lány dorazil, podrobnosti komentovat ale nemohl. Stejně jako jména obžalovaných.

Celou kauzu dozoruje na pražském Vrchním státním zastupitelství žalobce Jiří Pražák. „Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze podal dne 20. 5. 2020 obžalobu na jednu fyzickou osobu obviněnou ze spáchání zločinu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a jednu fyzickou a jednu právnickou osobu, obviněné ze spáchání zločinu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky,“ potvrdil pak Pražák i na webu Vrchního státního zastupitelství v Praze.

„Ctíme presumpci neviny, to je věc, která je velmi důležitá,“ řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na Frekvenci 1, potvrdil tak Mynářova slova. Dodal, že v dnešní době probíhá řada trestních stíhání a jsou podávány obžaloby. „Chce to více rozmyslu a méně emocí,“ dodal.

Policie stihla zasáhnout

„Stádium trestného činu pokusu se vztahuje k zamýšlenému způsobení následku, k němuž zásahem Policie ČR v konečném důsledku nedošlo. Obvinění se těchto zločinů měli dopustit v souvislosti se zadávacím řízením na zadání veřejné zakázky ,Lánská obora - Zabezpečení svahových deformací v údolí vodní nádrže Klíčava, včetně opětovného zalesnění - II. etapa,' zadavatele Lesní správa Lány,“ dodal Pražák.

Podle serveru půjde spolu s Balákem k soudu i manažer kladenské firmy Energie - stavební a báňská Libor Tkadlec a zpovídat se bude i jeho společnost, která za stavbou stojí.

Sponzoroval Balákovi basket

První etapa prací za 100 milionů korun proběhla bez zásahu policie. Zakázku získala po výhře v tendru právě kladenská stavební firma Energie. Ta mimochodem sponzorovala Balákův basketový klub. Balák pak u výslechu přiznal, že s Energií spolupracoval už v minulosti, když pracoval v soukromém sektoru. 

„Museli jsme se vyrovnat se sesuvy svahů, s tvrdostí zeminy, ztíženým pracovním prostorem s úzkými přístupovými komunikacemi. Bylo zapotřebí svahy nejprve za pomoci skalní frézy odtěžit. Ve skalních masivech jsme prováděli i trhací práce, aby se vše urychlilo,“ popisoval v prosinci 2016 manažer Energie Libor Tkadlec, když novináře do jindy uzavřené obory pozvali, aby jim výsledky prací ukázali.

Tendr si ušili na míru, ukázaly odposlechy

Do stavebních buněk ale vyšetřovatelé nainstalovali odposlechy. A stejně hlídali i jeho telefon. Zachytili tak, když Tkadlec organizoval výhru druhé etapy ještě před tím, než Hrad zakázku vůbec vypsal.

Dle policistů Energie uspěla především proto, že kritéria výběrového řízení nastavovali nikoliv úředníci Hradu, ale s požehnáním Baláka on sám. Měl se tak zbavit konkurenčních zájemců.

„Jestli tohle nevyjde, tak pak už jsou u nás debilové, protože víc už to připravit nemůžu (…). Zadání, to jsem kompletně vymyslel, aby se odbouraly ty menší firmy (…). A hlavně to mám udělaný tak, že polovina se toho dělat nebude, ale může se vyfakturovat,“ zachytili policisté. Manažer Energie Libor Tkadlec se takto chlubil jednomu ze svých kolegů, že v sídle prezidenta manipuluje zakázku za čtvrt miliardy korun.

„Je to lež. Pouze nepravdivá konstrukce policie,“ řekl už dříve Balák. 

Balák: Zakázka byla v pořádku

Balák loni v červnu uvedl, že zakázka byla stoprocentně v pořádku a že o nutnosti provést práce bylo rozhodnuto ještě v době, kdy Lesní správu Lány nevedl. I Hrad argumentoval tím, že to bylo za prezidenta Václava Klause. Dále řekl, že o manipulaci s cenou zakázky či o ovlivňování rozsahu prací nemá žádné informace. 

Dvojice Mynář a Balák měla v plánu za zpevňování břehů nádrže utratit až tři čtvrtě miliardy korun. Když ale zasáhli policisté, Hrad musel náklady seškrtat a dvě etapy vyšly na 200 milionů korun.

„Obvinění v souvislosti se zadáním veřejné zakázky v úmyslu opatřit jinému prospěch velkého rozsahu měli zjednat některému dodavateli přednost a výhodnější podmínky na úkor jiných dodavatelů,“ popsal podstatu skutku před rokem mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Balák je dnes obžalovaný z toho, že zmanipuloval zakázku na druhou etapu stavby budovanou v letech 2017 a 2018.

Vodní nádrž Klíčava je jedním ze zdrojů pitné vody pro Kladno a okolí, což bylo také vždy argumentem kancléře Mynáře.

Oprava svahů podél nádrže skončila v Lánské oboře loni v červnu. Policie v souvislosti se zakázkou zadržela v roce 2017 tři lidi, následovaly domovní prohlídky a prohlídky prostor a pozemků na řadě míst, včetně budovy Lesní správy Lány. Loni v létě policisté navrhli obžalovat dva lidi a jednu právnickou osobu za zmanipulování veřejné zakázky.

Oprava břehů nádrže Klíčava není jedinou problematickou zakázkou Lesní správy Lány. Počátkem dubna Aktuálně.cz uvedlo, že kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu začali stíhat tři lidi kvůli těžbě kamene v Lánské oboře. Podle obvinění vytěžili a odvezli více kamene, než oficiálně vykázali, a způsobili tak škodu za nejméně 1,35 milionu korun. Mezi obviněnými je podle serveru i ředitel Balák.

marmat ( 21. srpna 2020 16:50 )

Prezident si nás "dává" v klidu ze všech zbývajících sil.....
Dvořané klidně nestydatě a VOKATĚ

marmat ( 21. srpna 2020 16:45 )

Kdo viděl na HBO i nyní na Primě historické seriály "VELIKÁ" a "Kateřina Veliká"
pochopí co udělá moc s "jednoduchým" člověkem !!!
Máme to v novodobém vydání....Tam i nakonec ZDE

marmat ( 21. srpna 2020 16:39 )

PPP150W: Je to NAPROSTO NEDÁVNÁ MINULOST.....
Za 4 roky nezabodovali MEGA-tuneláři ani Čapím hnízdem, "únosem Babiše jr.",
prakticky doslova "prázdnými deskami" založenými STB,řadou podnětů, udání do celého Světa i do Bruselu extra.....Pokusy o puč se závratnou podporou MCH....NIC !!!
Snaha udělat kouřovou clonu nad tunely je naštěstí děravá....DOZVÍME se hodně

marmat ( 21. srpna 2020 16:28 )

77fugas: Prý Vám chybí ženská......nebo že by partner ???
všechno vláda nestihne

marmat ( 21. srpna 2020 16:26 )

OBORA, rybník, lanov­ka..­....čer­nota s dotacemi....jako rtuť sklouznou
po všech na Hradě skandály i skandálky...
např i ignorace NE-ROUŠEK Neje­dlého­...Pe­routka
Nikdo ve volbách nevěřil, že je TOHLE možný scénář

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa