Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Hamáček chce kvůli kauze ruského agenta exemplární trest: Ohrozilo to spoustu životů

Autor: ČTK - 
17. května 2020
13:40

Ten, kdo do veřejného prostoru vypustil informaci o údajném příjezdu ruského agenta s ricinem do Prahy, by měl být exemplárně potrestán. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to dnes řekl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Podle něj to ohrozilo spoustu životů a zkomplikovalo práci českým bezpečnostním službám. Kvůli úniku utajovaných informací už dříve podala trestní oznámení Bezpečnostní informační služba (BIS).

O příjezdu ruského agenta s jedem ricin napsal týdeník Respekt. Přicestovat měl před několika týdny s diplomatickým pasem. Moskva to dementovala jako novinářskou kachnu. Diplomatův příjezd však potvrdil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Hamáček: Vyhodilo to do vzduchu reakce služeb 

Zda měl muž jed, ale nechtěl komentovat. Policejní ochranu nicméně nedávno dostali pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS), které Rusko kritizuje kvůli krokům jejich úřadů.

„Zkomplikovalo to život spoustě lidí, práci bezpečnostním službám, de facto to vyhodilo do vzduchu případné reakce našich služeb na případné hrozby a současně to ohrozilo spoustu životů,“ řekl Hamáček. „Doufám, že policie zjistí, kdo to byl, a ten člověk bude exemplárně potrestán,“ dodal.

Ruské velvyslanectví v Praze se nedávno obrátilo na české ministerstvo zahraničí kvůli ochraně svého diplomata. Ambasáda v prohlášení na svém facebooku uvedla, že její zaměstnanec kvůli lživému a nepodloženému obvinění z útoku na pražské politiky čelí výhrůžkám. Požádala proto českou stranu o poskytnutí policejní ochrany a učinění takových opatření, která zabrání útokům na ruského diplomata.

Ruský diplomat je zatím bez ochrany

Podle Hamáčka diplomat policejní ochranu zatím nemá, policie ale nabídla součinnost a probíhají jednání. Vypovězení diplomata by podle vicepremiéra bylo komplikované. „Vy ho můžete vypovědět za předpokladu, že máte konkrétní důkazy o tom, že tady něco páchá. Bohužel, tak jak to celé se odehrává, tak důkazy policie nebo služby pravděpodobně nemají,“ dodal Hamáček.

Mezi Českem a Ruskem jsou nyní napjaté vztahy. Rusko a jeho přívrženci kritizují Koláře kvůli odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva, Hřiba kvůli rozhodnutí magistrátu přejmenovat náměstí Pod Kaštany, kde sídlí ruská ambasáda, na náměstí Borise Němcova po zavražděném ruském opozičním politikovi.

Novotný je terčem kvůli pamětní desce protisovětským vlasovcům, kteří se podíleli na konci druhé světové války na osvobození Prahy. Rusko je ale považuje za kolaborantskou ozbrojenou formaci vytvořenou nacistickým Německem.

Video  Jeřáb odstranil sochu maršála Koněva z náměstí Interbrigády v Praze 6, 3. dubna 2020.  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 18. května 2020 15:07 )

Bude to taková exemplární lekce pro Reflex .....
Dlouhodobě jedou do ANO, vlády......
HODNĚ BEZSTAROSTNĚ
Karma , ta je zdarma....

marmat ( 18. května 2020 15:05 )

starypes: Ona není ovšem ta zpráva nepravdivá....
jen neměla vyjít v Reflexu...
zkomplikovala jeho odchyt při akci.....
Tak on teď ještě volá o ochranu, místo, aby byl vyexpedován potichu zpět !!!
dejte si archiv s Hamáčkovým vystoupením.....

marmat ( 18. května 2020 14:56 )

horalysa: no protože jste NULA,které se tohle netýká....
Agent s ricinem by uvítal jistě Váš hlas i svíčkovou....
Pak by to jelo na všech mediích......

marmat ( 18. května 2020 14:50 )

stemik:
zapomněl jste na neskutečný zápřah Ministryně financí.....
kterou chtějí dostat za každou cenu.....tam je cítit úroveň a zájem TOP 09
Neskutečné výkony 20 hodin denně.....
takovou zodpovědnost a takový klid a noblesa....a v PS JEN klacky pod nohy
Jak ostře vyniká chování opozice......JAKO DRBNY Z PAVLAČE

marmat ( 18. května 2020 14:43 )

ricin-wikipedie
Smrtelná dávka činí cca 70-500 mikrogramů.
Záleží na způsobu aplikace. Teprve nedávno[kdy?] bylo vyvinuto antidotum a vakcína.Otrava se projevuje nejprve mírně a symptomy se podobají chřipce. Později se objeví bolesti hlavy, pálení v ústech, zvracení, průjem, střevní kolika a vnitřní krvácení. Smrt nastává těžkým poškozením jater, ledvin a sleziny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa